Voilà, met bovenstaande titel haal ik op onze site – waar deze intro ook verschijnt – zeker de top 5 van de meest aangeklikte artikelen van de week. Er zullen immers nog meer kernrampen en oorlogen nodig zijn voor er op 29 april over iets anders gesproken zal worden dan over de koninklijke trouwpartij van de Britse prins William en Kate Middleton.

Daar is duidelijk een groot publiek voor, gezien de overmaatse media-interesse voor dit huwelijk zeker niet beperkt blijft tot de gespecialiseerde vakpers, in casu tabloids en royaltymagazines. Een Amerikaanse nieuwssite als The Daily Beast heeft een speciale rubriek Will & Kate met tientallen artikelen, fotoreeksen en videofragmenten. Ook op The Huffington Post kun je heel wat vinden en Newsweek coverde vorige week op “Kate the Great”, met een uitgebreid verhaal (“Citizen Kate”) over hoe het intelligente, sexy en down-to-earth burgermeisje misschien de Britse monarchie weleens zou kunnen redden.

Verder zijn ook in de serieuze Britse kranten het aantal kolommen over het onderwerp niet meer te tellen – van het raden naar de ontwerper van de trouwjurk tot de goede doelen die als trouwcadeau gesponsord kunnen worden en een doorlichting van de hele familie Middleton.

Het meinummer van de Britse Vogue, dat al begin april in de winkel ligt, dus weken voor William en Kate elkaar het jawoord geven, is een volledige trouwuitgave. Met voor het eerst in de geschiedenis van de Britse Vogue drie verschillende covers. Drie keer een topmodel (Lara Stone, Freja Beha of Natalia Vodianova) in een bruidsjurk. Verder brengt de bewuste Vogue in “The making of a modern princess” de hele Kate-sage en als sluitstuk van het nummer zelfs een stuk met beautytips voor ‘een liefdesblos’.

Overigens is er ook een officiële nieuwsbron : de website Official Royal Wedding (www.officialroyalwedding2011.org) waarin het Britse hof nieuws geeft over de voorbereidingen op het feest en via Twitter kunt u de lintjesknippende activiteiten van het verloofde stel volgen. Er is zelfs een officiële film.

Ach, kan een mens zich afvragen, wie kan iets hebben tegen een jong en stralend koppel dat binnenkort trouwt ? Zoals Newsweek kopte : “In a World gone to hell – thank God, a wedding”. De wereld gaat naar de knoppen, godzijdank is er nog die trouwpartij.

Een echt sprookje, wordt ons voorgehouden en in deze barre tijden hebben we daar blijkbaar behoefte aan. Vandaar misschien de zeemzoete fascinatie voor deze royals. Maar meer dan romantiek staan natuurlijk andere belangen op het spel. Monarchieën staan tegenwoordig onder druk, dus kan zo’n verhaal wel helpen om het instituut in een goed daglicht te plaatsen. Ook toeristisch is de trouwpartij een handig instrument om Engeland en in het bijzonder Londen in de kijker te zetten. Veel Amerikanen – die zelf geen koningshuis hebben – vinden het een goede gelegenheid om de oceaan over te steken. Langs de andere kant is de extra vrije dag op 29 april een reden voor veel Britten om een weekje zon te boeken en net dan naar het buitenland te trekken.

In de hele hype begrijp ik de kern van de zaak niet. Ik vraag me vooral af waarom een weldenkend mens anno 2011 nog een prins zou willen ? Kate Middleton heeft lang moeten wachten op het huwelijksaanzoek van haar prins – vandaar haar bijnaam Katie Waitie. Nu het zover is, wordt dat afgedaan als de vangst van de eeuw, zeker voor een ‘burgermeisje’. Dat snobisme over ‘koninklijke afkomst’ lijkt me na al wat we over Europese disfunctionele koninklijke families weten, werkelijk zeer misplaatst. En wat is er zo sprookjesachtig aan het leven dat voor Kate ligt ? Historicus Andrew Roberts schreef er een opiniestuk voor The Daily Beast onder de veelzeggende titel “Kate’s Royal Prison” waarin hij een factuele opsomming geeft van alle vervelende plichtplegingen die haar te wachten staan. Honderden zijn het er en verder kan ze over niets nog een openbare mening hebben, wordt elke beweging gefotografeerd en zal ze nog niet eens haar eigen geld ongegeneerd over de balk kunnen gooien. Roberts schrijft terecht dat de meisjes met prins William-ambitie op 29 april opgelucht kunnen zijn.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

“WAT IS ER ZO SPROOKJES-ACHTIG AAN HET LEVEN DAT VOOR KATE LIGT ?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content