Château de Vierset, Rue de la Coulée,

4577 Vierset, 085 41 01 71,

tel. & fax 085 41 01 70.

Deze week zijn we te gast op het kasteel van Vierset, dat Marleen en René Bruggeman twee jaar geleden verwierven. Niet alleen de geruststellende intimiteit van de binnenkoer, omringd door historische gebouwen, kleurt ons verblijf. De gastheer-architect blijkt een man met visie en verbeelding, iemand die gewend is om voor problemen eigenzinnige oplossingen te bedenken. Als kind van een schrijnwerker zat hij thuis aan tafel met de werklui, die er hun praktische problemen bespraken, en hij gaf er oren en ogen de kost. De nieuwsgierigheid en de verwondering die hij van thuis meekreeg, mondden uiteindelijk uit in een brede interesse, gekoppeld aan vele praktische toepassingen.

Bovendien is René niet te beroerd om met de gasten van mening te wisselen, en dat leidt vaak tot zeer vruchtbare confrontaties. In ons geval tot discussies over energie en techniek, tot een stuk in de nacht. Eerder hadden we al met het echtpaar als gids door het kasteel gehold, dat door de familie De Billehé kort na 1775 werd opgetrokken. We ontdekten monumentale schouwen, een salon à l’Italienne dat op een vrijwel ongeschonden stukje Condroz uitkijkt en bewonderden de weerspiegeling van het bouwwerk in de Douves.

“Schoonheid en harmonie koesteren, restaureren, ongekende technieken ontdekken, communiceren met het verleden”, lezen we op een uitnodiging van het echtpaar voor één van de tentoonstellingen in het kasteel. Het is een hele opdracht, maar de Bruggemans hebben zich met verve van hun taak gekweten, daarin bijgestaan door een vriendin van decennia, Karin Vandekerckhove.

De omringende gebouwen zijn enkele eeuwen ouder dan het kasteel en in het koetshuis werden gastenkamers ondergebracht, die alle op de binnenkoer uitkijken. Ze beschikken over een zeer stevige driezit, die in een handomdraai tot een comfortabel bed wordt omgevormd, en een modern-klassieke, sobere aankleding. Een vloer van oude tegeltjes, strakke, smalle tafels van eigen ontwerp, enkele Gentse stadsgezichten in potlood en aardewerk potten op sokkels vervolledigen het geheel. Op de benedenverdieping, waar we de nacht doorbrengen, zijn naast de badkamer met ligbad ook een kleine kookplaat en een gootsteen voorzien.

Bij het bijzonder uitgebreide ontbijt, dat onder het dak op de tweede verdieping wordt geserveerd, zitten de gasten aan lange tafels en dat ligt geheel in het verlengde van Bruggemans visie : hij heeft vaak wooneenheden voor verschillende families getekend en hoopt dat hij ook hier mensen van diverse interesses zal kunnen samenbrengen. In een later stadium wil hij daartoe in het kasteel ook enkele appartementen en lofts op maat uitbouwen. Wie met het echtpaar van gedachten wil wisselen, moet er in het weekend of tijdens de schoolvakanties verblijven. Op andere dagen neemt Karin Vandekerckhove, die meldt dat er van 29 juni tot 12 juli internationale stages voor jonge dansers en acteurs worden opgezet, die taak over. Le Château de Vierset bezit vijf gastenkamers die aan 80 euro per kamer worden verhuurd, inclusief ontbijten.

In deze reeks wordt enkel ruimte

gemaakt voor kleine hotels in een

historisch kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid

vooropstaat. De hotelletjes liggen op maximaal drie uur reizen van Brussel. Precies goed voor een charmant weekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content