:: Kasteel Ten Berghe, Dudzeelsesteenweg 313, 8000 Brugge, 0476 58 00 82, www.nobel-country-gite.be, ten.berghe@telenet.be.

Luc Paulus Hin- dryckx sprong als jongetje van elf geregeld op de fiets om van Vladslo naar het kasteel Ter Heyde te rijden en daar wat rond te slenteren. Omdat kastelen hem inspireerden en hij erbij kon wegdromen, er de sfeer opsnoof en hij toen al besefte dat hij ooit wat met adellijke verblijven zou gaan doen. Uiteindelijk studeerde hij biologie, bewandelde verscheidene paden, verhuurde woningen en… kastelen. Toen hij in 2003 het goed Ten Berghe te zien kreeg, op een steenworp van de Brugse binnenstad, koesterde hij serieuzer plannen : hij wilde er gaan wonen en enkele kamers openstellen voor gasten.

Vijftien maanden restaureren later opende Ten Berghe zijn deuren voor bezoek en maanden geleden reden we er via een hobbelige weg de poort binnen. Het kader bleek adembenemend mooi met veel groen. Een statig kasteel, compleet met slotvijver, waar zes Brugse burgemeesters ooit woonden. De omwallingen en de site dateren van 1350, toen er al een kasteel en een neerhof waren, maar het domein kreeg in 1875 de vorm die het nu nog heeft. De Antwerpse architect Schadde verbouwde en vergrootte wat nog overbleef, voegde er een slottoren-donjon aan toe, stak het geheel in een neogotisch kleedje en liet hier en daar al een art-nouveaudetail openbloeien. Wie binnenstapt in het juweeltje merkt meteen de monumentale trap op en ontdekt verderop verscheidene grote zalen en een intiem erkertje waar het met twee goed zitten is.

Op de eerste verdieping zijn er zes kamers die de namen dragen van kastelen die ooit in het bezit waren van de adellijke familie die dit gebouw nu nog in eigendom heeft. Drie kamers werden voor gasten opengesteld, en zelf brengen we de nacht door in de Spontin-kamer, waar een authentiek Napoleon III-interieur wacht. Met een heerlijk bed, twee nachtkastjes en een merkwaardige, lichtgroene badkamer van waaruit men een uitkijk heeft over het domein, dat er in de vroege lente nog wat kaal bij ligt. Het is er rustig en donker, in de verte ziet men wat oranje licht boven Brugge, en bij dageraad hoort men de watervogels op de kasteelvijver.

’s Morgens nemen we met de gastheer het ontbijt in de zalen op de benedenverdieping, bewonderen schouwen en het beschilderde wandlinnen en praten over adellijke huizen, moorden op kastelen en zijn eigen plannen voor de toekomst. Er is beleg en kaas, diverse soorten brood en croissants, maar het fruitsap komt uit de fles. Kasteel Ten Berghe telt drie kamers die tegen 140 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Kasteel Ten Berghe kan terugblikken op zes eeuwen geschiedenis en een recente opstoot van gastvrijheid.

Tekst Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content