TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Het scheelde geen haar of het park en het kasteel Ter Linden in Veurne hadden plaatsgemaakt voor een moderne, functionele maar weinig aantrekkelijke verkaveling met nieuwbouw. Dat was buiten de energie en de verbeeldingskracht van Caroline Rabaey gerekend, die al jaren van het eigendom van de weduwe Vercruysse droomde. Maar voorlopig was daar tijd noch ruimte voor. Al vroeg was Caroline naar de hotelschool gestuurd, terwijl ze toch een hele reeks andere kwaliteiten bezat die sommigen kennelijk waren ontgaan. De gastvrouw van vandaag had ook vijf kinderen op te voeden, en werkte de hele dag in de patisserie van haar man.

“Maar er kwam een moment waarop ik mijn leven een andere richting wilde geven. De kleinste was net drie geworden en de creativiteit borrelde op”, herinnert ze zich. Het kasteel leek de ideale uitdaging voor haar creativiteit. Alleen was het te duur, maar Caroline hield zichzelf voor dat als het echt voor haar bestemd was, het wel naar haar toe zou komen. En zo geschiedde. In de herfst van 2000 kocht het echtpaar het kasteel uit 1906, dat zes jaar had leeggestaan. Veel geld om het op te knappen was er niet, dus staken ze zelf de handen uit de mouwen. Het resultaat getuigt van Carolines verbeelding en Jean-Pierres handigheid.

Het kasteel werd volledig gerestaureerd, maar met respect voor het origineel. Zo zijn de ramen niet vervangen maar opgelapt, de houten vloer behandeld, de marmeren schouwen in tiptop conditie gebracht. Het geheel haalt een groot deel van zijn charme uit de combinatie van achtergrondkleuren (grijs op de eerste verdieping, blauw op de tweede) waartegen oude en nieuwe elementen in de verf werden gezet: een paar lijstjes met getekende golftaferelen, een prachtig zwart spiegeltje, wijnrode lampenkapjes, ingekleurde etsen. Deuren en omlijstingen bleven wit, een oud meubel zorgt in elke kamer voor extra sfeer. De bedden kregen linnen dekbedden mee, de gordijnen zijn stevig gevoerd; alles van de beste kwaliteit.

De twee kamers voorin hebben een eigen badkamer met douche. Die achteraan delen per twee de gemeenschappelijke badkamer maar beschikken wel elk over een lavabo. Kiezen is moeilijk: we sliepen vooraan op de eerste verdieping, maar de kamer achterin op de tweede etage is even uniek en kijkt uit op de stadstorens, op een steenworp van het herboren kasteeltje.

Achter in de tuin kreeg het Koetshuys een moderne aanpak. Daar serveert de gastvrouw het ontbijt met vers fruitsap en stilt ze vervolgens van elf tot halfacht met een klassieke biovegetarische keuken de honger van de passanten. ’t Kasteel telt zes kamers die aan 65, 70 en 75 euro per kamer worden verhuurd, inclusief ontbijten.

’t Kasteel & ’t Koetshuys, Lindendreef 5-7, 8630 Veurne, 058 31 53 72, 0472 84 67 84.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content