Kashke bademjan, Iraanse auberginedip met wei

"Aubergines zijn heel populair in de Iraanse keuken en staan steevast in mijn top 3 van lievelingsgroenten. Het brengt me meteen terug naar de keuken van mijn moeder." © Frankie and Fish

Voor 4 personen als voorgerecht

6 aubergines, 1 grote ui, 2 tl zout, 1 tl kurkuma, 2 el gedroogde munt, oe kop walnoten, 3 teentjes look, 10 el kashk (vloeibare wei of stremsel, verkrijgbaar in de Iraanse supermarkt) 8 el zonnebloemolie

Schil de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden. Bak de aubergines in een pan met de helft van de zonnebloemolie tot de aubergines zacht en goudgeel zijn. Haal de aubergines uit de pan.

Snijd de uien in de lengte. Verhit de rest van de zonnebloemolie in de pan. Voeg de uien en de kurkuma toe en laat een paar minuten op een zacht vuur bakken tot de uien goudgeel zijn. Zet de helft van de uien opzij (dit gaan we later als garnituur gebruiken).

Voeg de aubergines en het zout toe aan de uien, doe er een kwart kopje water bij en laat 12 à 15 minuten bakken op middelhoog vuur.

Bak in een kleine pan de gedroogde munt met 2 el olie tot de aroma’s vrijkomen en de munt iets donkerder wordt van kleur. Houd de helft van de gebrande munt opzij als garnituur. Voeg de resterende munt toe aan de aubergines en laat nog 5 minuten bakken.

Hak de walnoten zeer fijn in een keukenmachine en voeg toe aan de aubergines. Laat 5 minuten meebakken.

Plet de aubergines met behulp van een stamper. Voeg 6 eetlepels kashk of wei toe en laat 10 minuten bakken op een laag vuur.

Garneer de auberginedip met de gekaramelliseerde uien, de gebrande munt en de rest van de wei. Je kunt ook gefrituurde uien toevoegen als garnituur. Serveer met platbrood en verse kruiden in bladvorm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content