Naadloze lingerie in comfortabele en gladde materialen is een blijvende trend. Maar supervrouwelijke lingerie met een overdaad aan kant is helemaal terug, en dat in een nooit gezien kleurengamma. De twee trends staan vredig naast elkaar en worden in sommige collecties moeiteloos versmolten. We brengen u een up-to-date handleiding voor een trip door lingerieland.

De basis blijft geheel of quasi-naadloos

Het toenemende aanbod lichtgewicht en boterzachte microvezels zorgt nu al enkele jaren voor vernieuwing in de sector. De uitkomst is bekend: no-nonsense lingerie, perfect zittend (maar niet geschikt voor grotere maten), zacht en comfortabel. Minimalistisch ook. De combinatie van zo’n vezels en de Santoni-breitechniek – een rondbreitechniek gebruikt voor panty’s – maakte de naadloze beha’s en broekjes mogelijk. Het voordeel daarvan: geen naden die de huid kunnen irriteren en geen aftekeningen onder strakke kledij.

Dim gooide zich dit jaar met Absolu helemaal op de naadloos-trend. Deze collectie stelt zich voor als “absoluut” onzichtbaar, nauwelijks voelbaar en dus zeer comfortabel. Die blijde boodschap werd met een knappe reclamecampagne van fotografe Bettina Rheims de wereld ingestuurd. Op de foto’s en in het spotje is er geen lingerie maar witte bodypainting te zien, een manier om het tweede-huidgevoel te benadrukken.

Voor Ten Cate zijn de Santoni-breitechniek, tactelgarens, lycra en een bijzondere modellering de ingrediënten van BodyWrap, een reeks naadloze en corrigerende onderkleding. Het lichaam wordt door ‘elastische vezelblends’ in bedwang gehouden. “Het scheelt je zeker één confectiemaat”, belooft de persverantwoordelijke.

Mey Fine Bodywear vertaalt seamless in lingerie zonder zijnaden. De verwerking van tule in de stof zorgt voor extra glamour.

Toekomstperspectieven: naadloos is een blijver. Er wordt momenteel volop gezocht naar naadloze modellen met “ingebreide” steun voor grotere maten. Op de grote en invloedrijke lingeriebeurs van begin september in Lyon was ook duidelijk te zien dat naadloze lingerie volgende zomer veel meer kleur en veel meer prints zal hebben.

Zachtheid is een verworven recht

Vorig jaar pakte Schiesser uit met SecondSkin, een lijn waarbij de vlag de lading dekt. Hemdjes, tops, body’s en slips in een lichte en zachte hightechstof, vaak naadloos, die inderdaad aanvoelt als een tweede huid. Met SecondSkin werd een trend gezet: zachte tweede-huidlingerie, al dan niet naadloos, is ondertusen een verworvenheid.

Ook Triumph International heeft een “zacht programma”: Softwear. De beugels van de Soft Secret-beha zijn onzichtbaar en nauwelijks voelbaar, Super-Soft belooft wat de naam zegt en de nieuweling Soft Sense levert optisch bedrog (een slanker silhouet) in superfijne materialen.

Het Zwitserse Calida is een specialist in ondergoed met hoge aaibaarheidsfactor. Hun sterkte is de tweede-huidlingerie.

Zacht wordt in lingeriemiddens wel eens geassocieerd met zen. Verschillende merken hebben een zenlijn in hun collectie. Zo ook Lovable. Het gebruikte elastische materiaal heeft zijde-effecten en een peach touch. Pure poëzie.

De zachtste uitvinding sinds de borst? Zachter dan zacht, hoe voelt dat? Als fabrikant Dim mag antwoorden, is het antwoord op beide vragen Doudoudim. Nieuwe microvezels zouden deze lijn ertoe brengen “de perfectie van de natuur” te benaderen. Superzacht en helemaal aan de borst aangepast. Doudoudim is uitgepuurd, maar er zijn ook modellen met kant.

Fusion lingerie: comfortabel en sexy

De grens tussen comfortabele en minimalistische lingerie in hightechstoffen en opulente en sexy niemendalletjes in kant en satijn is helemaal vervaagd. Noem het fusion lingerie, met het beste van beide werelden. Een greep uit het aanbod.

a. Een pionier en onze favoriete fusion-collectie: L’Aventure van Marie Jo. De collectie combineert zwierig nieuwe stoffen en uitgepuurde lijnen tot een beeld dat modern en sexy is. “Omdat mijn lichaam van mij is”, zegt de slogan zelfverzekerd en met een knipoog krijgen alle modellen van de collectie een mannennaam. Wel, doet u ons maar een David, of nee, liever een Simon, of misschien toch een Nicolas. Een moeilijke keuze!

b. Lejaby toont in 6ème Sens een knappe synthese van mini- en maximalisme. Onzichtbaar onder de bovenkleding en toch lingerie met kantmotieven. Om dat mogelijk te maken, is in 6ème Sens met Fascination gewerkt, een kant van lycra microvezel, die op een fond van elastische netstof geplaatst werd.

c. Huit brengt met de H2O-lijn geraffineerde lingerie met eveneens Fascination-kant en tule die aanvoelen als een tweede huid.

d. Chantal Thomass, mevrouw sexy lingerie in persoon, heeft de minimalistische boot niet gemist maar voegt er – noblesse oblige – enkele vrouwelijke accenten aan toe. Haar microvezelcollectie krijgt een contrasterend zigzagmotief.

De comeback van kant

Het naadloos comfort heeft de afgelopen seizoenen kant en borduursels, kortom de romantische supervrouwelijke lingerie, wat op de achtergrond verdrongen. Maar kant is terug, zachter dan ooit en in modernere motieven. Ongegeneerd en uitbundig. Teer romantisch of onbeschaamd sexy.

Het is geen toeval dat Schiesser, het huis van vertrouwen in casual heren- en damesondergoed, net nu voor het eerst uitpakt met een corsetteriecollectie. Schiesser Dessous, zo heet de lijn, moet het draagcomfort van SecondSkin combineren met de romantiek van veel kant, tule en borduurwerk. De Sensual-Love-Bra heeft tussen de cups een stukje rozenkwarts waaraan bijzondere krachten toegeschreven worden. De rozenkwarts moet innerlijke krachten opwekken en energiestromen stimuleren. Wat een beha al niet vermag!

Simone Pérèle keert met moderne technieken terug naar de boudoirstijl uit de 18de eeuw. In de Sicilia-collectie werden op een gespikkelde achtergrond kanten bloemen (in elastische Calais-kant) aangebracht.

In de serie Wales van Marie Jo wordt elastische Calais-kant met borduureffecten naast zachte microvezel gebruikt. Prima Donna, de iets zwaardere zus (tot cup H) van Marie Jo wordt eveneens met elastische Calais-kant gewerkt.

La Perla is te midden van het overheersende minimalisme altijd zichzelf gebleven: sexy lingerie waarbij niet op een borduursel of een centimeter kant gekeken wordt. Ook deze balconnetbeha en het bijbehorende stringrokje zijn royaal voorzien van elastische kant.

Het Kodak-moment: kleur verplicht

Wit mag hier te lande dan de best verkochte lingeriekleur blijven, fabrikanten doen hun best om kleur te promoten. Op de lingeriebeurs in Lyon wordt overigens een kleurrijke zomer voorspeld: van stoffige pastels tot felle snoepgoedkleuren en metallieke discotinten. Maar de topkleur wordt zachtroze. In de wintercollecties, zeker met de feesten voor de deur, is ook kleur te vinden.

Rood, bij voorkeur dieprood, is in eindejaarscollecties altijd zeer populair. We moeten niet zoeken naar bewijzen. Fotomateriaal in overvloed: Idole Laque van Lejaby, Lotus van Boléro, Dalila van Valisère en Corail Rouge van Ravage. Ook Schiesser Dessous heeft rood in het aanbod en Hunkemöller toont knalrode lingerie met pailletten.

Tere tinten zijn er ook: zachtroze bij 1-2-3, zachtbruin bij Intima Cherry, huidskleur met bloemetjes bij Princesse Tam-Tam en huidskleur met tatoeage bij Cerruti.

Soms is lingerie lucht verkopen

Na de beha’s gevuld met siliconengel wordt nu volop lucht ingezet om het oog te bedotten. Aircurves, airbra’s of hoe ze ook mogen heten, zijn de nieuwe trend. De cups worden gevuld met lucht, waardoor de borsten voller lijken en omhoog geduwd worden. Voordeel op de met vloeistof gevulde beha’s: lucht is lichter en dus comfortabeler om dragen. Boléro bracht de eerste push up-beha met luchtkussentjes uit.

Het lingeriemodel

-Rond deze tijd gaat de abribuscampagne voor de winterlingerie van H&M van start. Traditiegetrouw (zie ook hun badpakkenreclame) is het minstens de bedoeling dat die affiches gretig gestolen worden; verkeersongelukken-met-blikschade veroorzaken, lijkt een bonus. Daarvoor werd dit keer good old Claudia Schiffer ingehuurd. Claudia is opgemaakt in de beste BB-traditie en fotograaf Max Vadukul inspireerde zich op sixties-foto’s van Helmut Newton. Het resultaat: oordeel zelf, maar hou het veilig.

-H&M heeft Claudia, Pastunette heeft Phaedra Hoste. Het toekomstige CVP-gemeenteraadslid van Brugge is een ervaren lingeriemodel. Wie nog meer Phaedra wil zien, koopt over enkele maanden Playboy. Le nouveau CVP est arrivé!

-Voor een lingeriemannequin betekent de top bereiken: een contract met de Amerikaanse legendarische firma Victoria’s Secret. Simon Mills, journalist bij de Sunday Times, omschrijft het in mannentaal als een contract met Manchester United, Juventus en Barcelona. Tegelijkertijd.

Mills vloog in mei per Concorde met 20 Angels, zo worden de modellen van Victoria’s Secret genoemd, van New York naar Cannes. Hij zat naast Ingrid Seynhaeve, die hij omschrijft als the most gorgeous Belgian since Audrey Hepburn. Tijdens de vlucht ontdekte hij waarom modellen zo dol zijn op Victoria’s Secret: voor de glamour (privé-jets, megaparty’s), de status van het merk en tja, het contract is ongeveer 70 miljoen frank waard.

Cadeau!

Over lingerie als cadeau valt te discussiëren. Een mini-enquête op deze redactie leverde gemengde reacties op. Van “ik koop het liever zelf” tot “superromantisch”. Hoe u er ook over denkt, een lingeriecadeau moet minstens goed passen. Dat mannen zich vergissen bij het inschatten van de juiste maat, moet de dames zeker niet tot hoongelach verleiden (want zelf kopen ze nog te vaak en te koppig een te klein exemplaar).

Het nuchtere type dat een vrouw lingerie cadeau wil doen, zal waarschijnlijk gewoon naar de maat informeren, het gewiekste type kan een maatetiket uit een oude beha knippen. En de gewiekste vrouw… die kan in Chantelle-verkooppunten een Lieve Schat-kaartje halen: “Als je mij eens echt verwennen wilt, mijn maten zijn:…” Subtiliteit moet hier onderdoen voor efficiëntie.

Chantelle heeft nog meer cadeau-ideeën: Darjeeling is een oosters geïnspireerde lijn met goudkleurige borduursels.

Passionata verenigt “diamanten” en lingerie, wat een hoog cadeaugehalte oplevert. De zwarte St.Tropez-beha heeft doorschijnende bandjes met daarop fonkelende stras.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content