Naar details inhet schilderij Frieda and Diego Rivera (1931) van Frida Kahlo. Olieverf op doek, 100 cm x 781/2 cm. SFMOMA. Albert Bender Collection.

NODIG

Voor ca. 80 koekjes

115 g gepelde walnoten, 60 g poedersuiker, plus extra voor de decoratie, 225 g ongezouten boter, op kamertemperatuur, 1 tl Maldonzout, 1 el Nocino (walnotenlikeur), 245 g patentbloem

Rooster de walnoten in een pan met zware bodem ca. 5 minuten op middelhoog vuur. Schud regel-matig, bak tot ze geurig en licht-bruin zijn. Doe in een kom, zet in de vriezer (min. 1 uur, max. 2 maan-den). Maal de bevroren walnoten met 30 g poedersuiker fijn in de keukenmachine, het mengsel moet op grof zand lijken.

Meng de bloem en het walnoten-mengsel in een middelgrote kom, hou apart. Doe de boter in de kom van een mixer met platte meng-haak, klop op lage snelheid in 1 à 2 minuten glad. Zeef de resterende 30 g poedersuiker boven de boter, voeg het zout toe, meng op lage snelheid door de boter. Schraap de binnenkant van de kom schoon met een rubberen spatel. Klop het geheel op matige snelheid in 4 à 5 minuten tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de walnotenlikeur toe. Klop deze er in 20 seconden doorheen. Schraap de kom weer schoon, voeg het bloemmengsel toe, meng in ca. 15 seconden op lage snelheid tot een egaal deeg. Dek af met plasticfolie, zet minstens 3 uur (max. 5 dagen) in de koelkast.

Verdeel het deeg in theelepelgrote porties (ca. 7 g). Rol elke portie met de handen tot een balletje. Leg op een groot bord, dek af met plastic-folie, zet minstens 30 minuten (max 1 week) in de koelkast.

Zet de ovenroosters in het boven-ste en onderste deel van de oven aan. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek twee bakplaten met bakpapier. Leg de gekoelde balle-tjes op de bakplaten, met ruim 2 cm tussenruimte. Bak de koekjes 10 à 12 minuten in de voorverwarm-de oven tot ze geurig zijn en goudbruin aan de randen. Draai de bakplaten halverwege het bakken een slag. Laat de koekjes enkele minuten op de bakplaten afkoelen en leg ze daarna met een paletmes op een rooster om helemaal af te koelen. Bak, zodra de bakplaten niet meer warm zijn, de resterende deegballetjes en laat de koekjes afkoelen. Zeef vlak voor het serveren 60 g poedersuiker in een middelgrote kom. Rol de afgekoelde koekjes door de suiker tot ze aan alle kanten zijn bedekt.

Noot: Als u geen Nocino hebt, kunt u de likeur vervangen door vanille-extract. Om mooie bolvormige koekjes te krijgen is het belangrijk dat het deeg grondig wordt gekoeld voor het bakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content