Kaarsjes blazen

Renato Minotti © GF

Want er valt heel wat te vieren dit najaar.

20 jaar

Eind vorige eeuw was het customizen van je bank nog niet zo’n ding. Vandaag is draadfauteuil Volare van Jan Armgardt voor Leolux uit 1998 helemaal personaliseerbaar, van stof tot frame. Leolux.be

60 jaar

Eero Saarinen wilde komaf maken met het teveel aan tafel- en stoelpoten. Er bestonden volgens hem genoeg exemplaren met vier, drie en twee poten. Zijn ontwerp steunde daarom op één gestroomlijnde voet: de iconische Pedestal-reeks kwam precies zestig jaar geleden uit bij Knoll. knolleurope.com

90 jaar

Zonder een operatie die hem fataal werd, zou Andy Warhol dit jaar negentig zijn geworden. Naar aanleiding van zijn verjaardag toont het MAKK in Keulen voor het eerst een privécollectie platenhoezen van de poparticoon. Zijn hoes voor The Velvet Underground & Nico – Warhols muze, overigens geboren en getogen in Keulen – kent iedereen, minder bekend zijn zijn ontwerpen voor Diana Ross, John Lennon, Paul Anka en Count Basie.

70 jaar

Geen beter moment dan een verjaardag om even stil te staan bij je verleden, je heden en je toekomst. We vroegen het aan Renato Minotti, die samen met zijn broer Roberto aan het roer staat van het gelijknamige Italiaanse meubelhuis.

Verleden: “Toen ik kind was, werkte mijn vader, die Minotti in 1948 oprichtte, nauw samen met architect Gigi Radice. Hij ontwierp de hoofdkantoren van Minotti in Meda, daarna onze familiewoning en ten slotte ook meubelen. Mijn prilste herinnering aan onze meubelen is de bedrijvigheid die er was rond de fauteuils die hij voor ons ontwierp. We brengen een van die ontwerpen dit jaar opnieuw uit onder de naam Albert & Ile. Een eerbetoon aan onze ouders, Alberto en Ileana.”

Heden: “Na 70 jaar konden we wel wat nieuwe energie gebruiken. De Milanese designer Rodolfo Dordoni, met wie we intussen twintig jaar samenwerken, wordt nu bijgestaan door de Japanse Nendo, die als geen ander proporties weet te bespelen, Christophe Delcourt, die een warme Franse deco touch brengt en Marcio Kogan, die voor een typisch Braziliaanse architecturale blik zorgt op onze tuin- en terrasmeubelen. Via hen worden heel specifieke designculturen samengebracht. Onze collectie kun je nu beschouwen als één multiculturele symfonie.”

Toekomst: “Minotti heeft altijd gestaan voor tijdloze soberheid en elegantie, niet voor trends. Ik beschouw Minotti als een maison, zoals Louis Vuitton of Prada. We maken meubelen die van generatie op generatie kunnen doorgegeven worden, die ooit de vintage van morgen zullen zijn. Met mijn zoon Alessandro en mijn nicht Susanna staat de derde generatie Minotti’s klaar. Blijven inspelen op de evoluties in verschillende woonculturen wordt in mijn ogen de grootste uitdaging.”

20 jaar
20 jaar© GF
60 jaar
60 jaar© GF
90 jaar
90 jaar© 2018 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York (Foto: RBA Köln,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content