Ligging: op het platteland op een steenworp van Ronse Sfeer: jaren twintig Reistijd: een uur rijden van Brussel Prijs/kwaliteit: goedkoop

Sfeer: jaren twintig

Reistijd: een uur rijden van Brussel

Prijs/kwaliteit: goedkoop

De Vlaamse Ardennen ogen uit zichzelf al ouderwets mooi, maar wie in Ronse de Savooistraat inslaat, rijdt regelrecht naar het paradijs. Dat ligt aan het eind van een oprijlaan, op een kleine heuvel : een villa uit de jaren twintig die ooit aan een textielbaron toebehoorde, met een grote tuin, een meer dan volwassen zwembad, bloemen en planten, zwarte schapen en een rijkdom aan vogels. Iets hogerop bevindt zich een tweede huisje waar ooit het conciĆ«rge-echtpaar woonde en waar nu twee gastenkamers wachten. In de aangebouwde Engelse veranda wordt ’s morgens het ontbijt geserveerd.

Toch was het ooit anders, en niet eens zo lang geleden. Brigitte Minne, die er in 2002 met haar man neerstreek, omschrijft de vondst als een stort met duivenkoten, bewoond door een charmante man alleen die het geheel had laten verkommeren.

“We hadden een budget en begonnen daarmee in het Gentse te zoeken”, herinnert de gastvrouw zich. “Maar door de hoge prijzen weken we gaandeweg uit naar het platteland, om uiteindelijk op deze plek neer te strijken.” Afgelopen zomer vond ze de omgeving zo inspirerend en genoot ze zo intens van de kleine plekjes her en der in huis en tuin dat ze de behoefte voelde dat gevoel met anderen te delen.

Aanvankelijk vreesde ze wel wat voor haar privacy, maar de gasten bleken zo voorkomend en stil dat zelfs de kamers in de villa niet onder het bezoek leden. “Het is alsof de juiste mensen naar deze plek komen. Mensen vol respect voor het huis en zijn bewoners. Van balletdansers tot designers.”

Brigitte, die kinderboeken schrijft en scenarist en regisseur is van kinderprogramma’s voor televisie, runt de b&b met hart en ziel. Ze tovert een wonderlijk gevarieerd ontbijt uit haar mouw, waarbij ik kan kiezen tussen een Waals of een Vlaams spiegelei. Ondertussen vertelt ze originele verhalen over huis en tuin. En dat terwijl konijn Pieter, dat ooit op studentenkamers woonde en vervolgens bij de kippen waar het zich danig misdroeg, vrij in de tuin rondloopt en zich te goed doet aan de diverse kruiden. De gastvrouw organiseert in de veranda tijdens het weekend ook nog een theeschenkerij.

We slapen in de ruime kamer Lily, waar souvenirs aan een tante die jong weduwe werd, graag een Picon lustte en met een sportwagen reed, in kastjes en kadertjes verder leven. Alles in smetteloos wit, voorzien van apart toilet en douche. Een paradijs van rust en vrede en keurige, ouderwetse goede smaak. Al is de badkamer voor sommige kamers op de gang.

Huis Minne telt zes kamers die tegen 95 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Singles betalen 65 euro.

Huis Minne, Savooistraat 176, Ronse tel 055 21 32 20 en 0478 47 76 33 www.huisminne.be

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content