Ligging : op het platteland I Sfeer : gerestaureerde vierkantshoeve met antiek I Reistijd : drie uur rijden van Brussel I Prijzen : goedkoop

Op een steenworp van de snelweg van Reims naar Dijon bevindt zich een paradijselijke plek, die een industrieel en een dokter met een passie voor het verleden drie jaar geleden openstelden voor het publiek. De vierkantshoeve Le Domaine de la Creuse werd met veel liefde en kennis van zaken gerestaureerd, waarbij mevrouw Leborgne voor het interieur tekende. De gastvrouw kan niet alleen overweg met broderie, ze heeft ook een boontje voor binnenhuisdecoratie. Haar kennis en expertise kon ze uitleven in de vijf schitterende kamers, waar bloemen, oude vazen, antiek en speelgoed een plaats kregen.

Vooraleer we de juiste plek uitkiezen, krijgen we een welkomstdrankje onder het afdak van een schuur, waar enkele tafels en stoelen werden bijeengezet en ons al meteen een blik wordt gegund op de collectie oude materialen die de Leborgnes bijeenbrachten. Maar het kiezen wordt moeilijk.

Uitzonderlijk, erg fraai en ook erg ruim is de suite Mascari, zowat het visitekaartje van het project. Ze werd in het hoenderhok (nou ja, hoenderhuis…) ondergebracht, en heeft een eigen salonnetje waar het grijs overheerst. Er staan oude meubels, aangevuld met stijlvolle producten van Flamant of Blanc D’Ivoire, en de sfeer is bepaald uitnodigend. Maar uiteindelijk opteren we voor een wat minder overladen interieur : de veel kleinere Serenga, in de vroegere schapenstal. De haard met houten mantel contrasteert er zo aardig met de crèmekleurige muren en de oude familieportretten. In de badkamer rusten twee schotelwastafels op een forse, ruwe oude steun en staat er ook een bad op poten. Kortom de perfectie op mensenmaat. Maar er is ook nog een kamer in de paardenstallen, waar rekwisieten als zadels en tuig naar de dieren verwijzen.

Op het binnenplein van de hoeve is er een gazon met bloemen. De gasten kunnen er lui lezen in hun ligstoelen, terwijl ze zich toch afgeschermd weten van de boze buitenwereld. Want het historische centrum van Troyes mag dan de moeite zijn, de meesten komen altijd snel terug naar deze heerlijke rustplek.

Het ontbijt wordt door de gastheer in de wat overladen ontbijtkamer geserveerd, en omvat een aantal speciale broodsoorten en huisgemaakte confituren. Waarbij hij van de gelegenheid gebruikmaakt om de gasten de weg te wijzen naar de bezienswaardigheden in de buurt.

TIP

Het historische hart van Troyes of de Route du Champagne, langs enkele kelders in de buurt.

Info

Le Domaine de la Creuse telt twee kamers die tegen 90 euro worden verhuurd, en drie suites die 105 euro kosten, altijd inclusief ontbijt.

a

Le Domaine de la Creuse F-10800 Moussey, +33 325 41 74 01, www.domainedelacreuse.com

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content