Jury Prize – Dirk Van Saene

© ALEXANDER POPELIER

De jury zegt “onder de indruk te zijn van hoe hij altijd zijn eigen pad en tempo volgt”. Ze benadrukken ook “het belang van zijn werk vandaag en in het verleden, zijn creatief talent en hoe hij zich weet uit te drukken via verschillende kunstvormen. Als docent aan de Modeacademie van Antwerpen heeft hij een grote impact op de masters en de volgende generatie modeontwerpers.”

“Dirk Van Saene is de meest enigmatische en discrete van de Belgische ontwerpers”, zegt jurylid Elisa De Wyngaert, curator van het ModeMuseum Antwerpen. “Zeker van zijn generatie. Hij bewandelt zijn eigen weg, in zijn eigen tempo. Van Saene is een onafhankelijke, creatieve geest die zich nooit iets aantrekt van die druk. Hij organiseert zelden shows, doet niet aan communicatie en zit niet op sociale media. Hij doet eigenlijk alles om niet op te vallen. Toch is zijn impact niet te onderschatten. Hij heeft een uitzonderlijk artistiek talent dat hij weet te vertalen in mode, schilderkunst en keramiek.”

Het MoMu verzamelt actief zijn silhouetten voor de collectie. “Zijn oog voor detail en beheersing van couturetechnieken zijn indrukwekkend. Zijn werk is heel origineel en voor op zijn tijd: het vertalen van zijn schilderkunst naar kleding, surrealistische trompe-l’oeil motieven, de recyclage van objets trouvés, het deconstrueren van kleding… Het zijn allemaal dingen die hij al meer dan dertig jaar doet en waarmee hij een van de eersten was. Zijn benadering is bovendien een mooi voorbeeld van hoe de toekomst van de mode eruit kan zien: zonder overproductie, vanuit een echte artistieke kracht.”

ID

– 1981 Studeert af aan de Modeacademie van Antwerpen. Hij leerde er zijn partner Walter Van Beirendonck kennen, met wie hij al 43 jaar samen is.

– 1983 Winnaar van de Gouden Spoel.

– 1987 Maakt internationaal naam als een van de Zes van Antwerpen.

– 2008 Gaat lesgeven aan de Modeacademie van Antwerpen.

– 2009 Ontwerpt een papieren jurk die wordt gebruikt ter promotie van de expo Paper Fashion.

– 2013 Opening van zijn eigen boetiek, waar hij naast zijn eigen ontwerpen ook andere Belgische ontwerpers verkoopt.

Jury Prize - Dirk Van Saene
© GF
Jury Prize - Dirk Van Saene
© GF/ Stany Dederen voor MoMu
Jury Prize - Dirk Van Saene
© GF/ Stany Dederen voor MoMu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content