JORIS IDE

© FOTO DIEGO FRANSSENS

ONDERNEMER

MIJN GROOTVADER IS MIJN GROTE INSPIRATOR GEWEEST. Hij was een boer met ondernemerszin, handelde in landerijen, had de eerste motor, de eerste tv en de eerste auto in het dorp. En vijf dagen in de week ging hij jagen met de grote families.

MIJN VADER STUURDE ME NAAR EEN FRANSTALIGE SCHOOL. Hij had een klein boerderijtje, moest vechten om te overleven en leerde lassen om machines te kunnen herstellen. Maar hij kon geen zaken doen met Waalse boeren omdat hij geen Frans sprak.

DE DRANG OM TE ONDERNEMEN HOUDT ME GAANDE. Net zoals Albert Frère, die 85 is en toch iedere dag opnieuw aan de slag gaat. Alleen is hij een financiële man die enkel op een rijdende trein springt. Zelf ben ik een ondernemer die ook op een stilstaande trein springt, of die desnoods zelf maakt.

NEGENTIG PROCENT VAN MIJN WINST WORDT OPNIEUW GEÏNVESTEERD. Omdat zakendoen net is als een sneeuwbal rollen. Zolang je blijft duwen, wordt die groter, maar als je stopt, smelt die sneeuwbal. En moet je heel snel verkopen.

WE WORDEN ALLEMAAL ALS JAGER EN ALS VISSER GEBOREN. Maar mijn passie voor de jacht is pas echt gegroeid door de geweren van Lebeau-Courally, die op maat worden gemaakt. Sindsdien maak ik tijd vrij om te jagen, schiet ik beter en geniet ik van de jachtdiners en alles wat erbij hoort. Als ik alleen jaag, geniet ik van de natuur en van de buitenlucht, en schiet alleen op duiven en eenden, waarvan er veel te veel zijn.

IK REDDE LEBEAU-COURALLY OMDAT HET ANDERS TEN ONDER GING. Terwijl het een topbedrijf in de wereld is, met prinses Caroline van Monaco, Steven Spielberg en de koning van Spanje als klanten.

EERLIJKHEID OVERTREFT ALLES EN HARD WERKEN IS DE BOODSCHAP. Wie wil werken, heeft morgen werk, of het nu een ingenieur of een poetsvrouw betreft. Maar als ik vijftig werknemers vraag voor de fabriek, bieden er zich slechts tien aan, van wie acht alleen maar voor een briefje voor de RVA.

IK LAAT MENSEN GRAAG MEEGROEIEN maar heb vaak mijn twijfels over headhunters. Als je iemand naar boven trekt die jaren voor je gewerkt heeft, dan zal die zich driedubbel inzetten, terwijl headhunters veel geld vragen voor mensen van wie ik niet weet wat ik van hen kan verwachten, en met wie ik geen relatie heb.

DE CRISIS BESTAAT VOOR NEGENTIG PROCENT OP DE TELEVISIE. Alleen wie zijn werk verliest, krijgt ermee te maken, naast de hele rijken en de echte armen. Maar de middenstand verliest niets. Probeer maar eens een metselaar of een timmerman te vinden.

HOE LANGER MENSEN SCHOOL LOPEN, HOE GROTER DE KANS DAT ZE SLECHTE EN DOMME BESLISSINGEN NEMEN. Omdat ze nooit met hun voeten in de modder hebben gestaan, de realiteit niet kennen. Wie leiding wil over een fabriek moet er gepoetst hebben, met een vorkheftruck rondgereden en met de vrachtwagen. En het product voor honderd procent kennen.

IK KIES VOOR MIJN EIGEN WEG, MAAR IK LOOP MEE MET DE KUDDE. Want die wil ik mijn betaalbare en toch exclusieve horloges verkopen. Die weerspiegelen een wereld van mensen die geslaagd zijn, en tot die kring wil iedereen behoren.

Joris Ide (53) is ondernemer en lanceerde vorige maand het horlogemerk Lebeau-Courally, dat accenten bezit van het gelijknamige topmerk voor jachtgeweren. Te zien in de Kustlaan 179 in Knokke.

DOOR PIERRE DARGE – FOTO DIEGO FRANSSENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content