Deze kast (2,4 m hoog) zou tussen 1715 en 1725 zijn gemaakt en was vermoedelijk in het bezit van Philippe d’Orléans. Stijlkundig past het meubel in de régence, net na Lodewijk XIV en voor Lodewijk XV. Graag uw mening.

Uit de vraag blijkt dat u nogal overtuigd bent van de herkomst van dit meubel, maar zo eenvoudig is het niet. Soms is dateren vrij moeilijk, want je kan je niet altijd baseren op de versiering. Stijlkundig mag het snijwerk min of meer passen bij de régence, maar dat betekent nog niet dat het meubel zo oud is. Houd er rekening mee dat bepaalde motieven en stijlen veel langer populair bleven dan in de meeste boeken over antiek wordt vermeld. Denk maar aan de huidige tijd en je begrijpt wat ik bedoel, want momenteel is het design van voor de Tweede Wereldoorlog weer in trek. De meubels van Le Corbusier zullen nog wel een tijdje gegeerd blijven, misschien wel tot omstreeks 2025: ongeveer een eeuw nadat de meubels voor het eerst op de markt kwamen. Zijn meubels inspireren ook tal van andere ontwerpers die voortwerken in de geest van Le Corbusier. Je mag dus stellen dat zijn stijl zeker langer dan een eeuw standhoudt.

Over een paar honderd jaar zullen antiquairs al deze meubels wellicht toeschrijven aan de eerste helft van de 20ste eeuw. Met wat slijtage zal je immers nauwelijks merken of het een origineel meubel is uit 1930 of een replica uit 2001. Specialisten zullen dat onderscheid wel maken, maar het grote publiek niet. Hetzelfde gebeurde met de populaire régencestijl die, verrijkt met wat rocaillemotieven, tot een eind in de 19de eeuw meeging. Ook de classicistische Lodewijk XVI-stijl was zo’n lang leven beschoren: van rond 1760 tot 1850 of nog langer.

Dat was natuurlijk niet overal het geval. In stedelijk milieus, waar dan ook, waren de mensen vrij modebewust en gevoelig voor nieuwe stijlen, veel meer dan op het platteland en in provinciestadjes. Deze kast is een rustiek meubel, vervaardigd in het begin van de 19de eeuw in het noordwesten van Frankrijk.

Hoe zeker we daarvan zijn? Er bleven nogal wat meubels bewaard met een jaartal uit de 19de eeuw erop. Tot rond 1850 werden in Normandië gelijkaardig versierde meubels gemaakt.

Deze kast kan trouwens geen meubel uit de omgeving van Philippe d’Orléans geweest zijn: zo’n boerenkast hoort thuis in de woning van de middenklasse, het meubilair van edellieden was fijner afgewerkt. Dat neemt niet weg dat dit een fraai meubel is, met een behoorlijke waarde. We schatten het op 90.000 fr.; de prijs in de handel ligt een stuk hoger.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content