Categorie: modern kustrestaurant met hedendaagse gastronomie

Keuken: 7,5

Decor: 7,5

Comfort: 7

Service: 7

Prijs/kwaliteit: 7

Als het op eten aankomt, staan de eigenaars van een optrekje in Knokke bekend om hun traditionele instelling. De klassieke Frans-Belgische keuken beleeft in de mondaine badplaats nog steeds hoogtij. Nergens anders vindt men zo’n concentratie aan eethuizen met een traditionele keuken. Maar er is verandering gaande. In het kusticoon Si Versailles werd een Parijse kok neergezet om de traditionele gerechten af te stoffen. Een andere welkome nieuweling die een fris windje doet waaien, is Escabèche. Je eet er hedendaags verfijnd en de bereidingen zijn persoonlijk en een beetje avontuurlijk, dankzij mediterrane en Japanse invloeden en door heimelijk geflirt met de moleculaire keuken.

Ook de actuele, sobere inrichting is nieuw voor Knokke. Via een glazen muur zie je in de keuken eigenaar/chef-kok Kim Verhasselt en zijn helpers. De eetzaal is het domein van echtgenote Lisbeth Morbee, die vriendelijk maar kordaat te werk gaat, en een maître d’hôtel, die past bij het Knokse publiek. Op de spijskaart staan een vijftiental bereidingen. Er is een lunch met drie gangen voor 25 euro (40 euro met drank). ’s Avonds eet je alleen à la carte. Een marktmenuutje tegen instapprijs zou wellicht een drempelverlagende geste zijn.

Na een glaasje tzatziki van komkommer met ijs van komkommer als wachthapje, verschenen onze voorgerechten : drie staartjes van Deense langoustines met salade en tempura van venkel, sinaasappel en groene olijven (suggestiegerecht, 28 euro) en dunne spaghetti met een mengeling van scheermessen, kokkels, lente-ui en tomaat, besprenkeld met citrusjus en bestrooid met geraspte parmezaankaas (21 euro). Hoofdgerechten waren : succulent vlees van traditioneel bereide jonge duif met mousseline van erwten, gestoofde lente-ui, in ganzenvet gekonfijte aardappelen en een lichte jus van duif (32 euro) en tussenribstuk Angus SSS (sappig, stevig en smakelijk !) met een nostalgische choronsaus (bearnaise en tomaat), eersteklasfrieten en gemengde salade (28 euro).

Het glas werd gevuld met een The Ladybird, Organic 2006 (merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon) van Laibach winery als elegante en volle Zuid-Afrikaanse wijn.

De desserts waren bereid met nieuwe technieken : Only white met yuzuschuim, gelei van witte chocolade, ijs van kokos en chocoladekoekje (10 euro) en sponscake, sorbet en gelei van chocolade met gel van limoen en crème van groene thee (10 euro).

Escabèche is een veelbelovend restaurant dat diplomatisch inspeelt op moderne behoeften.

RESTAURANT ESCABèCHE

Dumortierlaan 94

8300 Knokke-Heist

050 60 76 50.

Dinsdag en woensdag gesloten.

www.escabeche.be

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content