UITBATER IRISH PUB leuven

Het begon met kleine dingen : de bakker die vroeg “Gesneden, meneer ?” Ik stond met mijn mond vol tanden. Ik heb les gevolgd, maar het blijft moeilijk om Nederlands te leren, want iedereen hier drukt zich zo vlot in het Engels uit dat ik amper kans krijg om te oefenen.

Ik heb de indruk dat Vlamingen veel moeite doen om Frans te praten, terwijl dat omgekeerd nauwelijks het geval is. Ik begrijp dat niet. Als je in België woont, maakt Nederlands toch deel uit van je cultuur ? In Ierland spreken we Engels, maar krijgen we op school elke dag veertig minuten Iers. Verplicht. Terwijl het Iers, of Gaelic, een verloren taal is.

Belfast is niet meer de grauwe plek van weleer, maar een fijne, hippe stad. A lovely city. Toch zit de schrik er onderhuids nog in. Als ik jou ontmoet en ik hoor dat jij Jean-Paul heet, dan denk ik oei, katholiek – wie noemt er zijn kind anders naar een paus ? Dan gaan er onmiddellijk radertjes draaien in mijn hoofd, dat is een tweede natuur.

Het Irish Pub-concept is geen franchise, in tegenstelling tot wat mensen soms denken. In Brussel alleen al zijn er tien tot vijftien, in België meer dan dertig. De sfeer is er soms over, met prenten van leprechauns, dwergen uit Ierse sprookjes. Wij noemen dat plastic Paddy : fake.

Vlamingen drinken vaker Irish Coffee dan Ieren, en op de meest onmogelijke momenten. Een Ier bestelt nooit een Irish coffee na het eten. En natuurlijk kappen we er geen Schotse whisky in.

Aan de schuimranden kun je zien in hoeveel teugen een Guinness is opgedronken. Veel Belgen denken dat dat zwaar bier is, zoiets als een trappist. Ze beseffen niet dat het maar 4,4° alcohol bevat, lichter dan een pilsje. Een doordrinker dus, niet iets waar je met een schaaltje borrelnootjes een hele avond aan moet zitten sippen.

In België maken ze de bieren almaar zwaarder. Voor de smaak, vraag ik mij af, of is het een quick fix – een manier om snel zat te geraken ? In het station zie je hier mannen al pinten drinken om tien uur ’s ochtends. Je kunt ook alcohol kopen in benzinestations langs de snelweg. In Ierland is dat verboden. Misschien drinken jullie te veel. Of zijn wij heimelijke alcoholisten.

Waar zijn de mensen ? Vraag ik mij nog elke keer af als ik in de pub kom voor openingstijd. Het blijft very weird, zoiets als een verlaten kerk betreden. Ik zie liever gezichten als ik binnenkom.

Ons publiek is vooral mannelijk. We verkopen geen cocktails, en de meeste vrouwen houden niet van Guinness. Soms doen ze er bosbessensap in om het minder scherp te maken. Heiligschennis is dat.

Belgen zijn niet de grappigste mensen ter wereld. Ik vind ze nogal conservatief, met die baksteen in hun maag. Het enige wat Ierse jongeren interesseert, is of ze een lief hebben en wat er op zaterdagavond gebeurt.

“Wat hebben ze toch met die zakdoeken ?” vroeg een jonge Ierse mij onlangs. Ze had een date gehad met een Belg : “Hij haalde een vers gesteven zakdoek uit zijn broek, als een opa !” Ik heb nog nooit een zakdoek gehad, en ik zal er ook nooit een hebben.

Jullie openbaar vervoer is stukken beter dan in Ierland. Wij zijn daar zwaar van onder de indruk : “Kijk, 1 over 12 en daar is de trein al !” Ook de fietspaden zijn hier fantastisch. Jullie lijken wel Duitsers, zo goed georganiseerd. ( lacht) Maar gelukkig hebben jullie ook de schandalen.

John Vallely (41) groeide op in Kildare, aan de oostkust van Ierland. Hij is vader van drie kinderen en baat sinds 1996 Thomas Stapleton uit, de Irish Pub in Leuven.

Door Jean-Paul Mulders – Foto Dries Segers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content