MUZIKANT

MUZIEK INTERESSEERDE ME NIET, TOT IK NIRVANA LEERDE KENNEN. Letterlijk de volgende dag heb ik een band opgericht om de nummers van Kurt Cobain te spelen. Het feit dat mijn vader muzikant is, heeft mij niet beïnvloed om ook in de muziekindustrie te stappen. Muziek zit niet méér in mijn DNA dan bij iemand anders.

IK WIL NIET MET MIJN VADER VERGELEKEN WORDEN. Ik heb lange tijd niet willen praten over mijn vader met de pers. Ook bij een optreden heb ik liever niet dat mensen weten dat ik de zoon van Sting ben. Met een naam kun je een hype creëren en dan schep je ook verwachtingen. Ik wil met een schone lei beginnen, de mensen overtuigen met mijn nummers.

HET OPENT DEUREN, MAAR NIET ALTIJD DE JUISTE. Mensen vinden me fantastisch nog voor ze me een noot horen spelen. Als jonge kerel heb ik vaak getwijfeld aan de oprechtheid van bepaalde personen. Ik kreeg unieke aanbiedingen, maar vaak niet vanuit de juiste intentie. Ik probeer zulke situaties nu gewoon te vermijden.

MUZIEK KuN JE NIET LEREN OP SCHOOL. Ik ben naar het Berklee College of Music in Boston gegaan om les te volgen. Maar na enkele weken ben ik er alweer vertrokken. Ik kreeg het gevoel dat de opleiding mij deed vervreemden van muziek. Ik begon het zelfs te haten. De studenten aan deze school zijn heel getalenteerd en kunnen veel muziekstijlen aan, maar ze zijn bang om zichzelf te zijn.

FICTION PLANE IS EEN ANAGRAM VOOR INFANT POLICE of ‘kinderen van Police’ (band van Sting). Een journalist die had zitten puzzelen met de naam van onze band, vertelde wat hij ontdekt had. Puur toeval ! We willen zeker geen verborgen boodschappen of anagrammen de wereld insturen. Fiction Plane verwijst naar een ingebeelde plaats waar je je goed voelt. Muziek is voor mij een kans om te ontsnappen aan de realiteit.

DE MUZIEKINDUSTRIE VERANDERT CONSTANT. Daarom hebben we ervoor gekozen om het nieuwe album onafhankelijk te maken en vervolgens aan een platenmaatschappij aan te bieden. Die creatieve vrijheid heb ik echt nodig.

DE BRITSE PERS IS EEN CIRCUS. Het is een ongeschreven regel dat, als je wilt doorbreken in Groot-Brittannië, je moet meegaan in de mediagekte. Ik weiger om te praten over mijn privéleven. Ofwel leg je je ziel bloot ofwel is er niets. Er is geen gulden middenweg.

EEN REIS VAN DE ROCKCLUB NAAR DE CINEMAZAAL. Dat is het verhaal achter de nieuwe plaat Sparks. Er zijn verschillende muzikale invloeden in terug te vinden, van rock tot ska. Ik ben niet in een vakje te stoppen.

NATUUR IN DE STAD MAAKT ME RUSTIG. Bovendien is Hyde Park een heel inspirerende plaats. In Londen, mijn thuisstad, vind ik alles wat ik nodig heb en dat is wel zo handig zonder rijbewijs. Ik vind het zelfs een gek idee om naar de natuur te rijden. Hyde Park is toch perfect ?

ER IS GEEN PLAN B. Ik studeerde milieukunde aan de Richmond University in Londen. Hoewel ik dat diploma heb, is muziek mijn roeping. Er is echt niets anders dat ik liever zou doen.

Joe Sumner (33) is de zoon van Gordon Sumner, beter bekend als Sting. Hij is de zanger en bassist van Fiction Plane. Hun derde album, Sparks, komt uit op 10 mei. Info : www.fictionplane.com

Door Laura Van Roey – Foto Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content