Ralph Lauren was 28 toen hij zijn bedrijf startte. Steve Jobs 21. En ook de belangrijkste innovaties van de laatste generatie (Instagram, Google en Twitter) zijn bedacht door twintigers. Een gouden decennium, zo lijkt wel. Ook deze twintigers maken het verschil.

ANAÏS KONDE LENGO – WHOLESALES MANAGER BIJ DELVAUX

“In België heeft Delvaux tien eigen winkels en binnenkort openen we onze eerste eigen winkels in Parijs, Londen en Sjanghai. In het buitenland werken we ook samen met partners, zoals Barneys in New York en Selfridges in Londen. Het is mijn taak om het contact met hen te onderhouden, de collectie te verkopen, het huis te promoten door marketingacties en op zoek te gaan naar nieuwe markten. Daarvoor ben ik veel onderweg : zo ben ik enkele maanden geleden naar Korea geweest. Het was boeiend om zowel hun cultuur als manier van zakendoen te leren kennen. Ik ben voorlopig de eerste en enige twintiger met een managersfunctie bij Delvaux. Toen ze me vroegen voor de functie heb ik even getwijfeld, want het is toch veel verantwoordelijkheid voor iemand van 28, maar een mooie kans die ik niet kon laten passeren. Het voordeel van werken bij Delvaux : de verre reizen, het contact met mensen uit verschillende culturen en toegang tot de vestiaire (lacht). Ik kan altijd een tas uitlenen als ik wil. Ik heb er zelf vier gekocht, een kleine verzameling, en ben aan het sparen voor mijn vijfde Delvaux : een zwarte Tempête. Het is een klassiek en tijdloos model dat nog generaties mee kan. Mijn dochter zal er ooit blij mee zijn.”

Anaïs Konde Lengo is sinds februari 2014 wholesales manager bij lederwarenhuis Delvaux.

HANNAH VAN ONGEVALLE – BARTENDER

“Ik sta nog maar twee jaar achter de bar. Aanvankelijk omdat het echt niet anders kon. Ik woonde met mijn vriend in Frankrijk, toen hij een zwaar ongeval kreeg. Hij heeft een jaar lang in het ziekenhuis gelegen. De enige manier waarop ik bij hem kon zijn en geld verdienen, was door in de bar van mijn vader te werken. Daar heb ik mijn passie ontdekt. Samen met mijn vader en broer baat ik nu The Pharmacy uit aan de kust, geïnspireerd op de clandestiene speakeasy’s uit de jaren twintig in de States. Daarom zullen we nooit het adres publiceren. We hebben elk onze eigen specialiteit, ik hou van stevige bereidingen met whisky. Ook omdat ik het zelf heel graag drink. Ik ben dit jaar in de top twaalf geëindigd van de Diageo World Class. Daar ben ik heel trots op, maar als ik in 2016 weer de kans krijg om deel te nemen, dan wil ik het nog beter doen dan dit jaar. Ik ben nu al met de voorbereidingen bezig. Ik ben op jonge leeftijd naar het buitenland verhuisd. Dat heeft mijn persoonlijkheid gevormd : ik moest al snel op eigen benen staan en elke keer van nul beginnen, als ik naar een andere stad trok. Ik denk dat ik daarom nu al zulke grote stappen kan zetten.”

Hannah Van Ongevalle (26) is dit jaar de beste bartender van België in de World Class, en twaalfde in de wereld. Ze opende samen met haar vader Jan de bar The Pharmacy in Knokke-Heist.

WOUTER NUYTTEN – CEO VAN OCTOPIN

“Programmeren is altijd mijn passie geweest, mijn eerste experimenten dateren al van mijn twaalfde. Toch was ik geen voorbeeldige scholier. Ik zag vaak het nut van de leerstof niet in, waardoor ik gedemotiveerd raakte. Een vak als geschiedenis bijvoorbeeld, daarvan wist ik meteen dat ik het in mijn latere leven niet nodig zou hebben. Hopelijk toont mijn parcours als highschool dropout aan dat een diploma niet alles is, en dat succes ook steunt op vakkundigheid en de juiste connecties. Voor Octopin is in ieder geval nog een grote toekomst weggelegd. We zijn gespecialiseerd in visual content en hebben een opsporingssysteem ontwikkeld voor social media-foto’s met merkproducten op. Zo kunnen we consumentenprofielen in kaart brengen en bedrijven helpen om een efficiënte marketingstrategie uit te stippelen.”

Wouter Nuytten (21) richtte op zijn 19e het internetbedrijf Octopin op. Multinationals als Ikea en Volkswagen doen een beroep op zijn diensten. Info : www.octopin.com

BRECHT VANDENBROUCKE – ILLUSTRATOR

“Illustreren is communiceren. Als je niets te melden en geen persoonlijke kijk op de wereld hebt, dan heb je geen reden om te tekenen. Uiteraard is het fijn om te kunnen leven van mijn werk, maar ik ben ook een idealist. Als illustrator voor gedrukte media wil ik me niet beperken tot een visuele vertaling van wat er in het artikel staat, maar daar zelf een kritische noot aan toevoegen – zeker als het om geladen kwesties gaat, onderwerpen die ik met beide handen aanpak. Een uitgesproken stijl heb ik niet, dat zou mijn artistieke dood betekenen. Mijn werk is vaak kleurrijk en ik ben principieel tegen het gebruik van een computer, ik heb altijd volgens het klassieke metier gewerkt, maar verder hou ik graag alle opties open. Ik ben gehecht aan mijn artistieke vrijheid, en gelukkig geven mijn opdrachtgevers me die ook.”

Brecht Vandenbroucke (28) studeerde aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en werkt voor de ‘New York Times’, ‘De Morgen’ en ‘Le Monde diplomatique’. In februari 2103 verscheen zijn debuutstrip ‘White Cube’, dat in zeven landen wordt verkocht. Info : brechtvandenbroucke.blogspot.be

JARRI VAN DER HAEGEN – MUZIEKBLOGGER

“Sinds mijn studententijd in Leuven ben ik intensief bezig met muziek. Tot ergernis van mijn vrienden, die ik maar bleef bestoken met suggesties. Zo ontstond het idee om een muziekblog op te starten, een plek waar je als bezoeker beginnende artiesten en bands kunt ontdekken die elders geen of weinig aandacht krijgen. Radiostations en grote media richten zich immers vooral op de mainstream. Zo pikte ik in 2011 als eerste toevallig Video Games van Lana del Rey op, een maand voor alle andere blogs. Ik probeer dagelijks minstens één nieuwe bijdrage te posten, over een band waar ik in geloof. Als ik het niet goed vind, komt het er niet op. Ik focus op alternatieve pop, omdat in dat genre kleine bands snel groot kunnen worden. Met blogs als brug tussen de garage en het festivalpodium. Advertenties en vergoedingen weiger ik consequent, kwestie van mijn onafhankelijkheid te bewaren en het vertrouwen van mijn bezoekers niet te schaden. Iedereen kan een blog opstarten, maar zonder een kritische opstelling haken bezoekers snel af.”

Jarri Van der Haegen (23) is advocaat in Antwerpen en startte in oktober 2009 muziekblog Disco Naïveté. In de internationale blogwereld wordt Van der Haegen als een autoriteit gezien : een smaakmaker die hypes ontdekt en kan aanzwengelen. Info : www.disconaivete.com.

TINA HERBOTS – FOTOGRAFE

“Ik ben al lang geboeid door fotografie en muziek. Als tiener trok ik er op eigen houtje uit om er bands te fotograferen. Mijn muziekkennis heeft zeker meegespeeld toen ik huisfotografe van de Ancienne Belgique werd. Twee jaar lang heb ik daar de vrijheid gekregen om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Tijdens een concert neem ik niet aan de lopende band foto’s. Ik heb geleerd om te wachten op dat ene beslissende moment dat de moeite loont om vast te leggen. De AB was een springplank. Tegenwoordig werk ik voor De Morgen City en FM Brussel, al hou ik wel van wat afwisseling. Ik zou graag mee op tournee gaan met een band en ik heb ook ambities in modefotografie. Dit najaar staat Las Vegas op het programma. Daar wil ik de Elvis-imitators van de stad in beeld brengen.”

Tina Herbots (20) studeert film aan Sint-Lukas in Brussel en was tot juni huisfotografe van de Ancienne Belgique. Info : herbotstina.tumblr.com

“YURI VANDENBOGAERTDE EN DRIES HENAU – OPRICHTERS VAN DE WASBAR

Na onze studie bleven we Gent wonen op een kleine studio zonder plaats voor een wasmachine. Onze moeders deden nog de was, omdat we het niet zagen zitten om naar een kille en muffe wassalon te gaan. Buikgevoel vertelde ons dat er nog meer mensen met dat probleem zaten. Ondertussen stellen we ook boeken samen voor iedereen die Hotel Mama verlaat, maar onze focus ligt op het dagelijkse managen van de verschillende filialen en willen we die laten groeien. We halen enorm veel voldoening uit de werkgelegenheid die we op die manier creëren. Negen mensen een job geven in moeilijke tijden : daar zijn we trots op.”

Yuri Vandenbogaerde (26) en Dries Henau (30) gaven in 2011 hun job op om het wasserettecafé Wasbar te openen. Intussen telt de keten ook filialen in Antwerpen en Kortrijk en lonkt het duo naar Nederland en Frankrijk. Vorig jaar wonnen ze het programma Topstarter op Eén.

Info : www.wasbar.be

WOLFGANG REIP – RACEPILOOT

De jaren dat de Brusselse Wolfgang Reip vanuit zijn luie zetel enkel op zijn playstation de circuits afdweilde, liggen intussen achter ons. In 2012 behaalde hij op 25-jarige leeftijd de overwinning tijdens de vierde editie van de NISMO PlayStation® GT Academy, een wedstrijd georganiseerd door Nissan waarbij honderdduizenden Gran Turismo- gamers uit Europa strijden om de eerste plaats. “Tijdens de selecties krijg je onder meer gedurende een week een intensieve race-opleiding en mag je al meteen in een echte GT-wagen over het befaamde Britse circuit van Silverstone racen”, zo vertelt Reip. “Enkele maanden later nam ik met een internationale racelicentie op zak deel aan de 24 uren van Dubai, een van de meest prestigieuze uithoudingsraces ter wereld. Sindsdien race ik professioneel de wereld rond.” Een unicum in een business waar je doorgaans veel geld moet hebben om carrière te maken. Tijdens de GT Academy-editie van dit jaar werd de Belg, Cedric Wauters, knap tweede. Net onvoldoende om nu al in Reips voetsporen te treden. Misschien volgend jaar ? (Anja Van Der Borght)

Autoracegamer Wolfgang Reipl (27) won in 2012 de GT Academy en reist sindsdien als racepiloot de wereld rond. www.gran-turismo.com

NAFISSATOU THIAM – MEERKAMPATLETE

“Ik hou van de afwisseling van de meerkamp, en van de competitieve sfeer die erbij hoort. Wie daar niet mee om kan, wordt beter geen topsporter. Zonder de steun van mijn moeder en familie zou ik het echter niet redden. Zeker nu ik sinds kort bij de senioren loop – een moeilijke competitie waarin wedstrijden zwaarder wegen en veel doorzettingsvermogen en discipline vragen. De atletiek eist dan ook al mijn aandacht op, al probeer ik wel tijd te maken voor ontspanning en vrienden. Hoe ook is het belangrijk om je als atleet te omringen met mensen die het goed voorhebben met je. Ondertussen blijf ik geografie studeren aan de universiteit van Luik, want blessures kunnen altijd een streep trekken door mijn carrière. Sport en studie blijven moeilijk te combineren, aangezien ik zes keer per week ga trainen. Bekend zijn is voor mij bijzaak. Onbekenden die je aanspreken op straat, dat vind ik nog altijd vreemd.”

Nafissatou Thiam (20) verbeterde vorig jaar het wereldrecord op de vijfkamp bij de junioren, werd Europees juniorenkampioene en behaalde deze zomer brons op de zevenkamp tijdens het EK atletiek in Zürich. Volgend jaar staat onder meer het WK atletiek in China op het programma.

NICOLAS STORY -MEUBELVERDELER

Tom Verellen is meubelontwerper en trok in de jaren negentig naar de Verenigde Staten om er het merk Verellen uit te bouwen. “Het staat er bekend voor zijn zetels met massiefhouten frame en handgemaakte vering. We hebben zelfs Hollywoodsterren als klant. Na mijn middelbaar heb ik drie maanden aan de universiteit van Antwerpen gestudeerd, maar dat was mijn ding niet. Ik ben toen naar Vietnam getrokken voor een stage van drie maanden bij een meubelfabrikant. Het was de bedoeling dat ik na die periode zou teruggaan en studeren, maar ze boden me een job aan. Ik ben er uiteindelijk drie jaar gebleven. Als 18-jarige is dat niet evident : ik heb veel fouten gemaakt, maar als je ervan leert, nemen mensen je dat niet kwalijk. Die ervaring heeft me de knowhow gegeven om zelf aan de slag te gaan, al zijn spontaniteit en zelfvertrouwen even belangrijk in dit vak. Onlangs sprong de eerste Belgische winkel op de kar. Een echte mijlpaal, want de concurrentie is bikkelhard in de meubelsector en er zijn veel gevestigde merken.”

Nicolas Story (27) is Europees verdeler van de meubelcollectie van Verellen. Hij wil het merk in België op de kaart zetten. Info : www.verellen.biz

DOOR WOUTER VEECKMANS EN ELLEN DE WOLF & FOTO’S CHARLIE DE KEERSMAECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content