Kies uw favoriete jonge designer. Met die actie wil Weekend Knack ‘Theyoungdesignersfair’, waar jong aanstormend talent een plek krijgt, in de kijker zetten.

:: Interieur 04 in de Xpo-hallen van Kortrijk, publieksdagen van 16 tot en met 24 oktober. U kunt uw stem uitbrengen tot vrijdagavond 22 oktober.

Het ‘Weekend Knack Interieur’ is nog tot eind november te bekijken bij ’t Casteelken, Sint-Petrus&Paulusstraat 2, Rumbeke-Roeselare.

Twee jaar geleden startte Interieur Kortrijk met een nieuw initiatief dat Young Fairy Tales werd gedoopt. De bedoeling : jonge, soms pas afgestudeerde ontwerpers een kans geven om hun ding te tonen in het kader van de biënnale. Op de beurs is het prijskaartje voor een stand(je) nu eenmaal te duur voor wie weinig of geen inkomsten heeft. Young Fairy Tales bood jongeren een plaats voor duizend euro, all-in. Het was een succes : de tent op de Grote Markt van Kortrijk – waar de jongeren onderdak vonden in een poging om de stad meer bij het gebeuren te betrekken – werd snel gevuld met zo’n vijftig deelnemers uit diverse landen. Reden genoeg om het initiatief te herhalen. Zij het onder een ietwat andere gedaante. Om te beginnen is de naam aangepast : geen sprookjes meer, maar klaar en duidelijk ‘ Theyoungdesignersfair’. En nu hoef je geen verplaatsing meer te maken naar het centrum van de stad. Farida O’Seery, directeur van Interieur 04 : “Een van de meeste gehoorde opmerkingen over Young Fairy Tales was dat het te ver weg was. Dat veel bezoekers de moeite niet hebben genomen om naar de Grote Markt te gaan, terwijl wat er te zien was zeker de moeite waard was. Daarom hebben wij ook hemel en aarde bewogen om de jonge, beginnende designers in de beurshallen zelf een plek te geven. En dat is ons ook gelukt.”

Ze ziet de locatie als een reden waarom er dit jaar minder respons is, maar lang niet de enige : “Vorige keer werd dit initiatief groots gelanceerd. Dit jaar hebben we daar minder rond gecommuniceerd. Bovendien denk ik dat het voor veel jonge ontwerpers een ervaring was om tien dagen lang op en beurs te staan. Dat is echt niet te onderschatten. En natuurlijk moeten ze er iets aan gehad hebben, willen ze terugkomen. Ach, ik denk dat het vooral nog moet groeien. Zoiets vraagt tijd.”

Met 27 zijn ze: jonge ontwerpers die de kans grijpen om aan een ruim publiek van professionelen en belangstellenden hun werk te tonen. Net als vorige keer ondersteunt Weekend Knack ‘Theyoungdesignersfair’ met een actie waaraan elke bezoeker kan deelnemen ( zie kader). Traditiegetrouw schenken we enkele meubels weg : dit keer een set van twee stoelen, een bijzettafeltje en een lamp ; alles ontworpen door James Irvine, eregast van Interieur 04 ( zie interview op pagina 70). De jonge designer die de meeste stemmen op zijn of haar naam heeft, krijgt een geldprijs van 1500 euro. Mooi meegenomen voor een starter.

Uit de stemformulieren worden drie winnaars geloot, die met een echt Irvine-meubel naar huis gaan. Zij worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking (op 18 november) bij de designwinkel ’t Casteelken in Roeselare, die niet alleen deze actie steunt. Een evenement als deze biënnale brengt meestal ook enkele side events met zich mee. Zo is er in de binnenstad van Kortrijk een designparcours uitgestippeld ( zie Pousse-Café vanaf p. 10), terwijl ’t Casteelken focust op collecties van jong talent. Blikvanger wordt de installatie van Weekend Knack-styliste Sonja Mertens die er vorm geeft aan een Weekend Knack Interieur : een mooie illustratie van hoe je met hedendaagse meubels en trendy accessoires een huiselijk interieur kunt samenstellen.

Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content