AUDI JAZZ

Organizeer een koncert en het komt op een affiche waar Audi Jazz boven staat zo gaat dat de komende weken. De opvolger van het sigarettenfestival maakt van 10 oktober tot 11 november reklame voor zijn auto’s aan de hand van een zestigtal koncerten. Op het programma veel wereldmuziek en variété van het betere genre (Henri Salvador, Harry Belafonte), aardige crooners (Jimmy Scott) en een poging om er met een konceptje een schijn van een lijn in te houden : The Voices, en dus veel zangers en zangeressen. De jazzfan kijkt uit naar de komst van het Art Ensemble of Chicago (Brussel, 16/10), Joshua Redman en Christian McBride (Brussel, 24/10), pianist Ahmad Jamal (Antwerpen, 30/10), de jonge tenoratleet James Carter (Brussel, 1/11), diva Betty Carter (Terneuzen, 2/11), pianist Mal Waldron (Luik, 2/11) en de Verve Jazz Night met Wayne Shorter (Brussel, 9/11). Een biezonder evenement wordt de terugkeer van Ornette Coleman met een nieuw album (Tone Dialing) en een totaalspektakel met de Prime Time Band, dansers, zangers en video (Antwerpen, 7/11).

– tel. (02) 534.22.00.

VERFRISSEND

Saxofonist Roscoe Mitchell droeg zijn nieuwe cd “Hey Donald” (waarvan de hoes bij vergissing reeds vorige week verscheen) op aan zijn vriend en kollega wijlen Donald Myrick, lid van Earth, Wind and Fire en medestichter van de Association for the Advancement of Creative Musicians. Uit dat kollektief in Chicago groeide destijds het Art Ensemble of Chicago en “Hey Donald” sluit sterk aan bij Mitchells werk met die groep : lichtjes bizarre swing en blues met een old time feeling wisselen af met energieke dan weer impressionistische stukjes in vrije vorm, niet zoals bij het Art Ensemble in lange suites verweven, maar overzichtelijk gehouden in korte, spitse nummers. Vernieuwend is deze muziek al lang niet meer, maar tussen de stapel voorspelbare bebopplaatjes klinkt zij hoogst verfrissend.

* * Roscoe Mitchell, “Hey Donald” (Delmark/Music & Words).

BIJ DE OPEN HAARD

Verve brengt een aantal van zijn klassieke opnamen uit de jaren ’50 opnieuw uit. Twee heruitgaven tekenen in de eerste plaats een hartverwarmend portret van een grote romantieker van de jazz, tenorsaxofonist Ben Webster. Omkaderd door een rustig swingend sextet, laat hij zijn typisch tedere, brutale geluid bewonderen op “The Soul of Ben Webster” (met verder reissues van elpees van trompettist Harry Edison en altsaxofonist Johnny Hodges). Op “Music forLoving” mag Webster zich tegen een achtergrond van fluwelen strijkers storten op zijn grote specialiteit, de ultratrage ballad. De heruitgaven van het strings album van een andere Ellington-man, baritonsaxofonist Harry Carney, krijgt u er bovenop. Iets voor bij de open haard.

* * * Ben Webster, Harry Edison, Johnny Hedges, “The Saul of Ben Webster” (Verve, dubbele cd/Polygram).

* * * Ben Webster, Harry Carney, “Music for Loving” (Verve, dubbele cd/ Polygram).

ROB LEURENTOP

Roscoe Mitchel : een nieuw album en straks met het Art Ensemble in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content