SILENT/LIVE

Ook in de jazz gaat 100 Jaar Cinema niet onopgemerkt voorbij. De Werf in Brugge pakt uit met een boeiende reeks van vijf evenementen waarbij klasssiekers van de stomme film live van minder klassieke muziek worden voorzien. Vier van de vijf projekten worden overgenomen van het Live Music/Silent Film-festival in de Knitting Factory in New York en waren zelden of nooit in ons land te zien. De reeks opent op 23/9 met Robert Wienes “Das Kabinett des Dr. Caligari”. De Amerikaanse bassist Mark Dresser schreef er muziek bij en voert die live uit, samen met blazer Michael Moore en pianist Denman Maroney. De cd ervan verscheen bij het huislabel van de Knitting Factory. Verder nog “Nosferatu” van Murnau met volgens het persbericht “hip-hop-trance-rock score” van Liminal (14/10) ; “Dr. Jekyll & Mr. Hyde” van John Robertson met de bizarre gitarist David Tronzo (30/10) ; Eisensteins “Pantserkruiser Potemkin” met Matt Darriau’s Paradox Trio (15/11). De vijfde in de rij is “Nanook of the North”, de legendarische dokumentaire van Robert Flaherty over het leven van een Eskimo-gezin (29/11). Saxofonist André Goudbeek bedacht de muziek die wordt gebracht door het gloednieuwe kwartet NaNOOK.

– Live Music/Silent Film in De Werf, Brugge. Voordelige abonnementen voor de hele reeks zijn verkrijgbaar. tel. (050) 33.05.29.

DE GOEIE BAGAGE

Precies een jaar geleden speelde het immer intrigerende Bloodcount vier avonden in Instants Chavirés, nabij Parijs. Daarvan komen nu twee cd’s uit waarvan ik er eentje hoorde. Het ensemble bestaat uit tenorman en klarinettist Chris Speed, bassist Michael Formanek, drummer Jim Black, gitarist Marc Ducret en, natuurlijk, alt- en baritonsaxofonist Tim Berne. De muziek van Berne en de zijnen vraagt om meer dan één beluistering èn een aandachtig publiek dat, om maar een paar namen te noemen, liefst al een keer van John Zorn, Stockhausen, Charles Mingus en de Marrokaanse Joujouka-muzikanten heeft gehoord. Genoeg geduld om twee lange, traag en spannend opgebouwde stukken door te komen, helpt ook. Wie de goeie bagage bij heeft, beleeft gegarandeerd een wonderlijke reis en wil na “Poisoned Minds” ook het andere deel van de Parijse koncerten van Bloodcount horen.

* * * Tim Berne & Bloodcount, The Paris Concert/Poisoned Minds (JMT/Verve/Polygram)

PODIUM

– Mal Waldron in deSingel met Max Roach (20/9) ; met Jeanne Lee (25/9) ; Mal Waldron Trio & Steve Lacy (30/9). (Zie interview op blz. 160.)

– Trilok Gurtu’s Crazy Saints, CC Luchtbal (Antwerpen, 28/9) ; Charles Gayle Trio, in De Werf (Brugge, 1/10).

– Gitarist Gilbert Isbin en pianist Rudy de Sutter, in Camera Candida (Leuven, 29/9 en 7/10) en in Rococo (Gent, 2/10 & 19/10).

– tel. deSingel, (03) 248.38.00. De Werf, (050) 33.05.29. CC Luchtbal, (03) 542.49.40. Camera Candida, (016) 23.94.39. Rococo, (09) 224.30.35.

ROB LEURENTOP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content