MAL WALDRON : HET EVENEMENT

Pianist Mal Waldron werd onlangs zeventig. DeSingel viert dit met een reeks van drie koncerten rond deze springlevende legende : Waldron speelde met Coltrane, Dolphy, Max Roach, Charles Mingus en schreef verschillende klassiekers (“Soul eyes” voor Coltrane, “Straight ahead” voor Abbey Lincoln, “Left alone” voor Billie Holiday). De reeks in deSingel begint met een ronduit historisch evenement. “Ik zou zo graag eens duo spelen met Max Raoch”, suggereerde Waldron. En dus staat hij straks op het podium van de Blauwe Zaal samen met zijn jeugdvriend, vroegere bandleader en grootmeester van de drums. Wie Roach op Jazz Middelheim meemaakte, vindt vast de weg naar deSingel. Waldron treedt verder op met zangeres Jeanne Lee, en met bassist Reggie Workman en drummer Andrew Cyrille, het trio waarmee hij elk jaar optreedt in de Village Vanguard in New York. Zij ontvangen sopraansaxofonist Steve Lacy, een trouwe Waldron-gezel sinds de fifties, als biezondere gast. Niet te missen.

– Mal Waldron in deSingel : Waldron & Roach (20/9), Waldron & Lee (25/9), Waldron trio & Lacy (30/9), telkens om 20 uur. Losse tickets en voordeelpasjes voor de hele reeks aan de kassa en bij Fnac. tel. (03) 248.38.00.

BONSAI

Michel Doneda krijgt nog niet de erkenning die hij verdient. En een uitgave zoals “Open paper tree” op het diskrete FMP-label zal daar helaas weinig aan verhelpen. Dat heeft alles te maken met de macht van mode en marketing, niets met de inhoud van de muziek. Doneda draagt geen mooi pak en speelt al evenmin de jazz van de jaren vijftig na. Maar hij is toevallig wel een van de interessantste sopraansaxofonisten van het moment : ongehaast en organisch, een beetje zoals een boom groeit zo speelt hij. Maar dan eerder een adembenemend gecultiveerde bonsaï dan een woeste eik. Zo klinkt ook de muziek op deze recente live-opname : helder, haarscherp afgelijnd, kleintjes maar vol verrassende details. Met bassist Paul Rogers en perkussionist Lê Quan Ninh heeft hij de aandachtige en lucide gezellen die deze vorm van instant poetry nodig heeft. Als er in hokjes moet worden gedacht, dan plaats ik “Open paper tree” in de kategorie fiktieve volksmuziek, een of zelfs twee stapjes verder dan de trios van de oude Jimmy Diuffre. Niet gemakkelijk, maar wie niet te blasé is om het te proberen, ontdekt schitterende dingen.

* * * Doneda Rogers Lê Quan, “Open paper tree” (FMP/Lowlands).

OOK NOG

Aanbevolen : Clusone 3 met Michael Moore, Ernst Reijseger en Han Bennink. De helden van “I’m an Indian too” (Ramboy) en de Irving Berlin-hommage “Soft lights sweet music” (Hat) verschijnen in L’Archiduc in Brussel op 16 en 17 september om 17 uur. “Een klein klubje ? Dan breng ik alleen brushes mee en verder niks”, zei Bennink. Zien of dat waar is. tel. (02) 512.06.52.

ROB LEURENTOP

Waldron en Roach : historisch evenement in deSingel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content