SUPREME

Op Jazz Middelheim brachten saxofonist Fabrizio Cassol en pianist Kris Defoort hun “Variations on a Love Supreme” in première. Zij schreven het stuk samen, voor een gezelschap van strijkers, rieten, kopers en ritme. Een beetje een kombinatie van een jazzband en een kamerensemble. Zoals de titel zegt, inspireerden zij zich op het album van saxofonist John Coltrane uit de jaren zestig, een religieus doorleefd en intussen klassiek geworden werk uit die woelige jaren.

Kunstencentrum de Werf, de opdrachtgevers voor het stuk, lieten het nog voor de première in de studio opnemen. Het staat nu op cd. Mooi, keurig geschreven en netjes gespeeld. Maar minder sterk en uitbundig dan het koncert, het lijkt wel een voorzichtige schets voor de première die op Middelheim zo goed werd ontvangen.

Een uitgebreide toernee komt eraan, straks in de herfst. Volgers van de scene hier en van de markante carrières van Defoort en Cassol in het biezonder, moeten dit album intussen hebben. Misschien niet echt geslaagd maar wel gedurfd. Precies het omgekeerde dus van de doorsnee Belgische produktie.

– Fabrizio Cassol & Kris Defoort, “Variations on a Love Supreme” (Werf). Info cd en toernee : tel. (050) 33.05.29.

CLUSONE IN L’ARCHIDUC

L’Archiduc in Brussel begint binnenkort weer met namiddagkoncerten op zaterdag en zondag. Het seizoen in de fraaie bar aan de Beurs wordt geopend door Trio Clusone. Rietblazer Michael Moore, cellist Ernst Reijseger en drummer Han Bennink zijn graag geziene gasten op de festivals en brachten pas nog een fantastische lezing van de songs van Irving Berlin op de Hat-cd “Soft lights and sweet music”. Clusone speelt op zaterdag 16 en zondag 17 september, Radio 3 zendt ’s zaterdags rechtstreeks uit in het programma Blue Notes. Wie graag nieuws over deze gezellig informele koncerten ontvangt, kan bellen of schrijven : L’Archiduc, Antoine Dansaertstraat 6 in 1000 Brussel. tel. (02) 512.06.52. Aanbevolen.

AUDI

Na Belga Jazz, Audi Jazz. Het jaarlijkse herfstfestival verandert voor zijn tiende editie van sponsor en van naam. “Jazz en wereldmuziek”, zo zegt het persbericht, van 16 oktober tot 11 november, in kleine en grote zalen in heel het land. Van die jazz valt voorlopig nog niet veel te merken : behalve Joshua Redman & Christian McBride en would be diva Dee Dee Bridgewater, worden Noa, Cesaria Evora, Harry Belafonte en de Odeo Sukeroku Taiko perkussiespelers uit Tokyo aangekondigd als de grote evenementen in het PSK. Het volledige programma wordt pas later bekend gemaakt.

– Info : tel. (02) 534.22.00.

ROB LEURENTOP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content