JAZZ IN HET PARK

Straks is het weer tijd voor Jazz Middelheim, het festival van Radio 1 in het mooie Park Den Brandt in Antwerpen. Natuurlijk valt er ook voor kenners wat te beleven, maar het blijft in de eerste plaats een gezellig gebeuren voor een breed publiek dat in de tent of vanop de grasmat graag een goed stukje jazz meepikt. Iedereen voelt er zich meteen thuis, want Jazz Middelheim is misschien wel het meest ontspannen festival in zijn genre. Er zijn niet meer koncerten dan een mens aankan (drie, vier per dag) en in de pauzes hoor je alleen het ruisen van de bomen, de geluiden van spelende kinderen en van plastic bierbekertjes die vertrappeld worden. Er is ook alle tijd voor een biertje, een potje mosselen of een etentje bij Danieli II Divino waarvan het terras binnen gehoorafstand ligt. Stel je eens voor dat de omroep ook de nieuwere en minder vertrouwde jazzvormen met even veel aandacht en liefde zou koesteren…

Een greep uit het programma : John Scofield met gasten Philip Catherine en Toots Thielemans, het Paul Bley Trio, Toshiko Akiyoshi Orchestra, het dubbele pianokwartet van Kenny Barron en Cedar Walton, en natuurlijk de bands van Max Roach en van Cecil Taylor, het immer verbazingwekkende pianofenomeen en een van de weinige groten die nog nooit het festival bezocht. Er staan ook een heleboel grote ensembles van bij ons op de affiche, The Brussels Jazz Orchestra, Octurn, Erwin Vann met de première van “Worlds”, Kris Defoort en Fabrizio Cassol met hun “Variations on a Love Supreme”. De openingsavond met Vann en Taylor komt gedeeltelijk live op TV 2.

Twee persoonlijke tips : “Summit Conference” rond bassist Reggie Workman met o.a. Sam Rivers en Andrew Hill (12/8). En, in de rand, de lezing van Max Roach over de geschiedenis van de jazz, reserveren aanbevolen (14/8).

– Jazz Middelheim 95, Park De Brandt in Antwerpen van 11 tot en met 15 augustus. tel. (02) 741.51.60. Voorverkoop : alle Fnacs.

JAZZ IN DE ZUIDPOOL

Sinds 1973 komen elk jaar in Antwerpen muzikanten van overal ter wereld samen voor Free Music, een klein festival met een grote reputatie. Het gebeuren, het geesteskind van pianist Fred Van Hove en de Werkgroep Improviserende Musici, draait rond de “aktuele improvizatie en kompositiemuziek”. Allemaal dure, serieuze woorden die het spookbeeld van hele moeilijke muziek oproepen. Maar dat valt best mee : “Er zijn evenveel soorten geïmprovizeerde muziek als improvizerende musici, ” zegt Van Hove. Bij de Britse saxofonist Lol Coxhill klinkt het flegmatiek en melodieus, bij saxofonist Peter Brötzmann, vader van het Teutoonse grungewonder Caspar, graniethard. En waar anders zie je een cellist zijn instrument als een reuzegitaar op de schoot nemen om er een reggaetje op te plukken ? Een koud kunstje voor Ernst Reijseger, een leerling van Yo Yo Ma. Het is duidelijk : stijlen, genres en alledaagse showbusiness zijn op Free Music niet de baas, hier komt het aan op eigen ideeën. Een avontuur waaraan ook de luisteraar plezier beleeft.

– Free Music 95, Theater Zuidpool in Antwerpen op 3, 4 en 5 augustus, telkens om 20 u.30. tel. (03) 230.60.75. Voorverkoop : Fnac.

JAZZ IN DE ARDENNEN

Het begon ooit als een echt festival met een enorme tent en grote namen. Intussen heeft Claude Lentz zijn Gouvy Jazz & Blues als het ware ondergebracht in zijn huiskamer, in de velden rond de Ferme Madelonne, in het gehucht Sterpigny. Dit jaar komen de kameraden er weer samen voor twee dagen jazz in een ontspannen sfeer : snelle bebop vooral met saxofonisten als Bob Berg en Rick Margitza, maar ook de koelere tenor van Greg Marvin en de piano van Julian Joseph die de aangekondigde Danilo Perez vervangt. Zondag isbluesdag met Roland, Adrian Burns en Otis Grand.

Sterpigny ligt tegen de Duitse grens aan, niet ver van Malmédy. Wie er een uitstapje wil van maken, kan bij het festival een kamer in een van de naburige hotelletjes of een plekje op de camping bestellen.

– Gouvy Jazz & Blues, Ferme Madelonne in Sterpigny op 4, 5 en 6 augustus. tel. (080) 51.77.69.

VOOR DE ZOMER

De mooie Dee Dee Bridgewater is een zangeres zoals velen ze graag zien : een vlotte madame met een grote mond en veel maniertjes. Zij kan erg veel met haar stem, maar smeert de effekten en de emoties wel heel breed uit. Sommigen vinden dat geweldig, anderen niet. Eerlijk gezegd, ik heb me al vreselijk geërgerd aan die kunstjes van Dee Dee.

Op haar nieuwe album “Love and Peace” komt zij een stuk minder aanstellerig voor de dag. Dat moet ook wel met een repertoire van alleen komposities van de fantastische pianist Horace Silver, allemaal pareltjes van wat in de jaren vijftig en zestig souljazz heette. Die elegante, funky melodieën verdragen geen kitscherige krullen, maar eisen een aanpak zonder franjes. Die aanpak krijgen ze van de zangeres en haar arranger en musical director, bassist Hein van de Geyn. (Silver zelf en hammondman Jimmy Smith doen elk op twee nummertjes mee met de vaste begeleidingsgroep.)

“Love and Peace” is geen meesterwerk, daarvoor blijft het allemaal toch te oppervlakkig en koket. Wel een fris, luchtig en onpretentieus plaatje, echt iets voor de zomer. En als het u zou aanzetten om Horace Silver en al die mooie Blue Note-albums van toen te ontdekken, dan is dat mooi meegenomen.

– Dee Dee Bridgewater “Love and Peace, a Tribute to Horace Silver” (Verve/Polygram).

ROB LEURENTOP

Max Roach : op het podium van Jazz Middelheim.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content