NORTH SEA

Wie het graag een beetje rustig en intiem houdt, blijft er beter weg. Maar wilt u op korte tijd zowat de hele jazzscène en beyond in aktie zien en horen, dan moet u dit weekend naar North Sea Jazz in Den Haag. Het Congresgebouw wordt er weer het toneel van het grootste festival ter wereld, een reusachtige supermarkt van de muziek : drie dagen lang van vijf in de namiddag tot lang na middernacht, koncerten op meer dan vijftien podia tegelijk, honderden muzikanten, tientallen bands, tienduizenden bezoekers van overal ter wereld. Het kan niet anders of North Sea moet breed mikken, erg breed : Oscar Peterson, Tony Bennett, George Shearing, Toots Thielemans, James Brown, Neneh Cherry, Zap Mama, het is slechts een kleine greep uit de mand met grote namen die niet alleen de jazzfan aanspreken. Ook de liefhebber van het fijnere werk kan er zijn eigen festival samenstellen à la carte. Bijvoorbeeld : Steve Coleman, Don Byron, Tommy Flanagan, Kenny Barron, Paul Motian Broadway, Johnny Griffin, Charlie Haden en Quartet West.

– Vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juli. Arrangementen inclusief verblijf zijn mogelijk. Tel. (00-31) 15-14.89.00.

Bijna klassiek

Op de hoes van Time Will Tell staan de namen van de drie muzikanten netjes even groot : Paul Bley (piano), Evan Parker (tenor- en sopraansax), Barre Phillips (contrabas). Zo hoort het ook bij deze muziek : geen leider, maar drie stemmen die elk evenveel te vertellen hebben in het boeiende gesprek dat men met een groot woord weleens improvizatie noemt. Daar is er geen baas nodig, zeker niet met drie figuren die er elk ongeveer dertig jaar carrière en een respektabel oeuvre hebben opzitten.

Het lange openingsstuk raakt, mooi aarzelend soms, de tema’s en motieven aan die achteraf in de tien kortere nummers worden verwerkt en uitgediept. Dit is geen muziek om een boek bij te lezen of een kruidenrekje bij in elkaar te knutselen er moet geluisterd worden. Lyrisch en abstrakt staan deze miniatuurtjes vaak even dicht bij de hedendaagse klassieke muziek als bij de jazz of wat je je daar meestal bij voorstelt. Niet gemakkelijk dus, wel heel spannend en dankbaar voor wie de moeite neemt. Bley, Parker en Phillips verdienen die aandacht : hier zijn drie virtuozen aan het werk die goed naar elkaar kunnen luisteren en plezier hebben in elkaars vondsten en ideeën.

Bley doet het op Time Will Tell een beetje droger en spaarzamer dan zijn romantisch temperament hem meestal ingeeft, Parker speelt met meer dan gewone aandacht voor de melodie een verrassing voor wie hem alleen kent van zijn onversneden klankexperimenten. En Phillips toont zich weer eens een grootmeester van de gestreken bas, een zeldzaamheid in jazzkringen.

Het is moeilijk kiezen tussen de vele albums die in de winkel liggen van en met Paul Bley, de man die platen opneemt terwijl de taxi voor de studio blijft wachten. MaarTime Will Tell hoort bij de allerbeste. Om naar te luisteren, vaak en telkens anders.

– Bley-Parker-Phillips, Time Will Tell, ECM/Play it again Sam.

Gefeliciteerd

Pianiste Geri Allen (38) kreeg de grote jaarlijkse Jazzpar-prijs van het Danish Jazz Center. De prijs, ongeveer 40.000 dollar, wordt ook wel de Nobelprijs van de jazz genoemd en werd al eerder toegekend aan Richard Abrams, David Murray, Lee Konitz, Tommy Flanagan, Roy Haynes en Tony Coe.

Allen groeide op in Detroit en werd er gefascineerd door de Motown sound die je nu nog altijd in haar muziek kan horen. Zij staat bekend voor de erg persoonlijke manier waarop zij invloeden van de oude en de nieuwe jazz, van deblues en de gospel, van de soul en de funk met elkaar weet te vermengen. Zij was al vaak in België, een paar keer op Jazz Middelheim en laatst nog voor een solokoncert in deSingel. Albums van Geri Allen vindt u op het Blue Note label, verdeeld door Emi : The Nurture en Maroons met uitgebreide bezettingen, het recente Twenty One in trio met Ron Carter en Tony Williams. Met zangeres Betty Carter nam zij Feed the Fire op (Verve). Zeer aanbevolen maar moeilijker vindbaar zijn de opnamen met Charlie Haden en Paul Motian voor Soul Note, Jmt en het Japanse Diw.

De uitreiking van de Jazzpar prijs, maart volgend jaar in Kopenhagen, dan kulturele hoofdstad van Europa, wordt omkaderd door een kompositieopdracht, een reeks koncerten, radio en tv, en plaatopnamen.

ROB LEURENTOP

Toots Thielemans springt op North Sea in voor Lionel Hampton.

Time Will Tell.

Geri Allen, de eerste vrouw die de internationale Jazzpar wint.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content