HOLLAND IN BRUGGE

Zelden zo’n verbijsterende diskografie gezien als het vier bladzijden lange monster, vastgeniet aan het “biootje” van bassist Dave Holland die binnenkort met zijn kwartet naar Brugge komt. Verbijsterend, niet alleen door de omvang ervan, maar ook door het niveau en de veelzijdigheid. Van de totale improvizatiemuziek van Derek Bailey tot het meesterlijk entertainment van zangeres Betty Carter, van de elegante swing van HankJones tot de fusion van Steve Coleman… het lijkt wel alsof Dave Holland de afgelopen dertig jaar overal bij was. Ook bij Miles Davis, die volgens de legende de jonge bassist wegplukte van het podium van Ronnie Scott’s en vervolgens een paar jaar in zijn band hield. Holland was dan ook van de partij op recente hommages aan Davis, zoals Joe Hendersons So Near, So Far. Bij zijn opnamen als leider, meestal op ECM, zitten overigens een paar onvolprezen meesterwerkjes, onder andere zijn debuutalbum “Conference of the Birds”, een kwartetopname uit 1972 met saxofonist Sam Rivers erbij. Hollands eigen ensembles zijn gewoonlijk knap georganizeerd en snediger, gespierder dan het ECM-etiket suggereert.

Naar De Werf in Brugge komt hij met saxofonist Eric Person, vibrafonist Steve Nelson en drummer Gene Jackson, sinds vorig jaar zijn vaste ensemble en volgens het persbericht “een orkaan waarvan de kracht gestuurd wordt maar niet ingetoomd”. U bent gewaarschuwd.

– Dave Holland Quartet, zondag 2 april in De Werf in Brugge om 20 u.30. Info : (050) 33.05.29.

BOEKEN

Niet lang geleden werden op deze bladzijde de “Penguin Guide to Jazz on CD, LP & Cassette” van Richard Cook en Brian Morton, en “Wishing on the Moon” aanbevolen, de laatste een biografie van Billie Holiday door Donald Clarke. De hardcover-edities van toen liggen nu zachter geprijsd als paperback in de winkel. De turf van Cook en Morton is veruit de beste gids in zijn genre, het zorgvuldig gedokumenteerde werk van Clarke overtreft van verre alle andere verhaaltjes over de legendarische zangeres.

ALWEER ERG MOOI

Bassist John Lindberg, trombonist Albert Mangelsdorf en pianist Eric Watson bedachten een vervolg op het schitterende “Dodging Bullets”. Op “Quartet Afterstorm” werd het trio uitgebreid met drummer Ed Thigpen. Die speelde ooit bij Oscar Peterson, maar wie daarom verwacht dat Lindberg en de zijnen plotseling naar virtuoze mainstream zouden overhellen, komt bedrogen uit. Understatement, lyriek, ironie zij blijven de toon bepalen van deze magistrale, miniaturistische kunst. Wat Thigpen toevoegt : wat meer kleur, wat meer dynamiek, en hoe kan het anders wat meer ritmische gedrevenheid dan op het eerder verstilde vorige album. Erg mooi, alweer.

– John Lindberg, Quartet Afterstorm, Black Saint, Dureco.

DE OEFENINGEN VAN LACY

“Findings, my experience with the soprano saxophone”, zo heet het zeer fraaie boek dat Steve Lacy aan zijn ervaringen met de grilligste aller saxofoons wijdde. Er zitten ook twee dc’s bij met oefeningen en voorbeelden, sommige berekend om in de huiskamer met de meester mee te spelen. Toch is Findings niet uitsluitend bestemd voor studenten, ook de liefhebber beleeft er plezier aan. Dat komt omdat ook oefeningen, en zeker in het geval van Lacy, muziek zijn. En omdat de hele onderneming de persoonlijkheid van Lacy en zijn muziek uitademt : flegmatiek, snedig, niets moet. Bij de uitgave hoort ook een selektieve bibliografie en diskografie. Onderwerpen als “hoe stopt een saxofonist met roken” worden niet gemeden.

– “Findings” (boek en twee cd’s) van Steve Lacy is een uitgave van Editions Outre Mesure, 33, rue Pascal, 75013 Parijs. Prijs : 340 FF.

SCENE

– Aanbevolen : Enrico Pieranunzi in Metropole in Brussel (24 en 25/3) ; Tom Harrell Quintet in de Gele Zaal in Gent (26/3) ; Dave Holland Quartet in De Werf in Brugge (2/4, zie elders op deze pagina).

– Toernees : het Willem Breuker Kollektief besluit zijn tocht langs kulturele centra in de Stadsschouwburg in Leuven (23/3) en de Stadsschouwburg in Brugge (25/3) ; KD’s Decade, het trio van Kris Defoort komt nog naar Travers in Brussel (23/3),

Hopper in Antwerpen (29/3) en De Korre in Brugge (31/3).

– Première : opening van de nieuwe koncertzaal van centrum St.-Andries met Stefaan Debevere Quartet (26/3).

– Op komst : Oliver Lake en Trio 3 in Vooruit in Gent (27/4) ; Jazz Lab met Trio Grande in De Werf in Brugge (21/4), Netwerk in Aalst (22/4) en de Gele Zaal in Gent (23/4).

ROB LEURENTOP

Dave Holland, straks met kwartet in De Werf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content