GEVLEUGELDE NOTEN

De Italiaanse pianist Enrico Pieranunzi was vorig jaar voor het eerst in ons land, op het festival van Oupeye. Hij werd er door het publiek verkozen tot Beste Solist. Een wat kinderachtig gedoe voor een man van zijn niveau zie je Herbie Hancock of Keith Jarrett zoiets al overkomen ? Maar het leverde hem wel het door de organizator beloofde extra koncert in Brussel op. Ook de liefhebber die toen niet de weg naar de oostelijke prairies vond, kan nu kennismaken met de onderschatte lyricus van de piano. Beter nog, het worden twee koncerten, met voor de pauze telkens Belgisch talent in de personen van (afwisselend) Diederik Wissels en David Linx, en het trio van pianist Erik Vermeulen.

Gek eigenlijk dat Pieranunzi, vaak in één adem genoemd met Bill Evans of Paul Bley, hier zo lang een onbekende bleef. Hij is nu 46 en verwierf internationale faam als de gevoelige, alerte medespeler van Lee Konitz, Art Farmer, Charlie Haden, wijlen Chet Baker. De man uit Rome tekende ook voor een aantal verrukkelijke opnamen onder eigen naam, vaak in trio, soms solo. De meeste verschenen bij IDA Records : “Parisian portraits”, “Untold story”, of, met Chet Baker, “The heart of the ballad”. De hoezen worden gesierd door collages waarin stukken klavier de vorm van een vleugel aannemen. Een raak beeld voor de muziek van Enrico Pieranunzi, immer op zoek naar de hogere regionen van de lyriek auteur van gevleugelde noten.

Koncerten Enrico Pieranunzi, Hotel Metropole in Brussel : vrijdag 24 maart met in het eerste deel Diederik Wissels/David Linx ; zaterdag 25 maart met in het eerste deel het Erik Vermeulen Trio met Stefan Lievestro en Jan De Haas. Info : Jazzamor, (041) 64.31.27.

VERWISSELBAAR

Zo ongelooflijk aardig klinken de eerste maten van de debuut-cd van bassist Christian McBride dat je meteen al doorzapt naar het volgende nummer. Kwestie van te horen of dat ook zo mooi begint. Welzeker, dat begint ook al zo mooi. En het volgende alweer ! Allemaal mooie “beginnen”, gevolgd door volstrekt waardeloze opvulling tot het volgende mooie begin. Natuurlijk speelt Christian McBride, wonderkind van de contrabas, fantastisch knap, met een mooi, warm geluid en een geweldige timing. En natuurlijk lopen ook zijn medespelers, onder wie Roy Hargrove en Joshua Redman, over van talent. Ach, hadden ze nu maar eens besloten om samen muziek te maken in plaats van dit gezellige breiwerkje, dan was “Gettin’ on it” een echt debuut geweest van een veelbelovende bassist en niet een soort weerspiegeling van wat de konsument volgens de heren producers wil.

Ook “The dark before the dawn” van pianist Cyrus Chestnut en “Warmdaddy in the garden of swing” van saxofonist Wessell Anderson behoren tot het in opmars zijnde verwisselbare genre. Niet alleen tref je vaak dezelfde muzikanten aan op elkaars platen Chestnut figureert ook bij McBride maar het klinkt ook allemaal alsof iemand voor eens en voor altijd een receptje heeft bedacht waar iedereen zich streng aan te houden heeft : de jazz van toen, netjes gestroomlijnd, met perfekt gespeelde emotie in een onschuldig eigentijds kleedje gestopt. Anderson komt er wat beter uit, maar dat is geen kunst : Chestnuts imitaties zijn zo aandoenlijk dat zij grenzen aan de karikatuur.

– Christian McBride, “Gettin’ to it” (Verve/Polygram).

– Wessell Anderson, “Warmdaddy in the garden of swing” (Atlantic/Warner).

– Cyrus Chestnut, “The dark before the dawn” (Atlantic/Warner).

OP DE PODIA

– Aanbevolen : Pieranunzi, Tabackin (zie elders op deze bladzijde).

– Tom Harrell Quintet met Don Braden, Kenny Werner, Larry Grenadier en Billy Hart een glansrijk gezelschap rond een van de markantste trompettisten van deze tijd : 26 maart, 20 u.30, Gele Zaal in Gent, (09) 235.37.02.

– Aka Moon : vrijdag 17 maart, Gele Zaal in Gent, (09) 235.37.02 ; en zaterdag 18 maart (20 u.30) in Netwerk in Aalst, (053) 78.89.81.

– Op de valreep : de spectaculaire vermenging van improvizatie en Afrikaanse muziek met de Engelse saxofonist Trevor Watts en het Moiré Music Drum Orchestra uit Ghana in kultureel centrum Berchem, donderdag 16 maart (20 u.30), (03) 239.59.08.

ROB LEURENTOP

Enrico Pieranunzi : immer op zoek naar de hogere regionen van de lyriek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content