James Dyson

© DYSON

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest, zoals alle kinderen. Ik haalde machines uit elkaar, tot ik precies wist hoe alles in elkaar zat. Als tiener ontdekte ik de kunstwereld, als twintiger studeerde ik design and engineering aan het Royal College of Art. Ik kreeg er ook les van bouwkundig ingenieur Tony Hunt, het brein achter de prachtige Eurostar Terminal in Londen.

Alleen door in te gaan tegen conventies kun je iets uitvinden. Ik noem het wrong-thinking. Daarom werk ik graag met pas afgestudeerden. Ze denken vaak op een onconventionele manier. Ik ben altijd gefascineerd geweest door ‘onmogelijke ideeën’ : een stofzuiger zonder zak, een brug die zweeft,…

Noem me gerust een koppige steenezel. Ik had 5 jaar en 5127 prototypes nodig om de eerste stofzuiger zonder stofzak te ontwikkelen die klaar was voor de markt. Maar toen ik mijn uitvinding voorstelde aan de grote fabrikanten zoals Hoover wilde niemand hem. Ze zeiden dat stofzuigers zonder zak nooit zouden aanslaan. Ik botste op veel weerstand en besloot om cavalier seul te spelen. Ik startte mijn bedrijfje in een schuur. Met vallen en opstaan, trial and error.

Zonder Deirdre, mijn vrouw, zou Dyson vandaag niet bestaan. Toen ik prototype na prototype ontwikkelde, zorgde zij ervoor dat er eten op tafel kwam door onze eigen groenten te telen. Ze stond er ook vaak alleen voor toen ik de wereld afreisde, en is altijd een fantastische moeder geweest voor onze drie kinderen. Ik heb Emily, Jacob en Sam altijd ingeprent dat je moet leren door fouten te maken. Leren door te falen. Fouten maken is ook cruciaal in het proces van uitvinden. Er bestaat niet zoiets als een eurekamoment. Je voert non-stop piepkleine aanpassingen uit aan je model. En je test het tot alle zwakheden eruit gefilterd zijn.

Gaandeweg leerde ik : je moet je uitvindingen beschermen. Onze uitvindingen worden heel vaak gekopieerd. Ik lag vaak in proces met copycats. Deze ervaringen hebben me voorzichtiger gemaakt, niet in mijn ideeën en in mijn manier van denken, wel in de manier waarop ik mijn ideeën bescherm. Voor onze nieuwste handdrogers zijn er meer dan 110 patenten neergelegd.

Ik ben gefascineerd door Japan en hun liefde voor nieuwe technologie. We braken ook eerst door in Japan, in 1986. Maar ik voel me een Brit in hart en nieren. Het hart van Dyson, het research-, design- en developmentcentrum, bevindt zich in het pittoreske Malmesbury. Ik zou het ook niet anders willen. Maar we kampen wel met een acuut gebrek aan ingenieurs, net als in België. Steeds minder jongeren hebben interesse in wetenschap en engineering. In de UK geeft slechts 4 procent van de studentes aan dat ze ingenieur wil worden, liefst 32 procent droomt van een modellencarrière.

Er schuilt een uitvinder in ieder van ons. De oorsprong van elke uitvinding is frustratie. Maar niet iedereen heeft het lef om door te zetten. De bankencrisis leert ons ook dat we te vaak vertrouwen op financiële diensten. Geld verdienen met geld, in plaats van met tastbare uitvindingen. Ik geloof rotsvast dat je geen welvarende natie kunt opbouwen zonder ervaren ingenieurs en uitvinders.

James Dyson (65) is oprichter en CEO van het technologiebedrijf Dyson en misschien wel ’s werelds koppigste uitvinder. Deze maand lanceert het bedrijf een nieuwe generatie van handdrogers, waaronder een die zowel de handen wast als droogt.

DOOR SAM DE KEGEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content