“Zij heeft me mijn vrijheid gegeven, mijn rekeningen betaald en mij beroemd gemaakt. Dat verdient een feest.” Diane von Furstenberg over haar icoon in de mode: de wrap dress, die zij veertig jaar geleden ontwierp.

1972

DvF : “Ik en mijn eerste, favoriete jurk (een voorloper van de wrap dress) met wit-blauwe geometrische print, drie parelsnoeren, een Bulgarihorloge en hoge hakken… zittend op een witte kubus. Mijn Franse vriend Roger Prigent nam de foto. Ik schreef erop “Feel like a woman, wear a dress !”

1974

Vier jaar nadat ze haar eigen bedrijf oprichtte, ontwerpt de 27-jarige DvF haar befaamde wrap dress, een eenvoudige wikkeljurk in jersey met opvallende prints, die een revolutie teweegbracht in de vrouwenmode. “Ik maak geen mode,” zei de ontwerpster in de Los Angeles Times, “ik maak kleren voor mensen zoals ik.”

1975

Een piepjonge Jerry Hall showt de wrap dress tijdens een DvF-show in het Pierre Hotel in New York.

22 MAART 1976

DvF op de cover van Newsweek. Die was aanvankelijk bedoeld voor Gerald Ford, die net de Republikeinse Presidential Primary had gewonnen, maar werd op de valreep gewijzigd. Het bijbehorende artikel noemde Diane “de meest opmerkelijke vrouw in de mode sinds Coco Chanel”. Ze had toen al meer dan een miljoen wikkeljurken verkocht.

MAART 1978

DvF verkoopt haar jurkenlijn aan Puritan Fashions Corporation. Winkels bieden de jurken aan tegen vermindering, waardoor het modevakblad Women’s Wear Daily ze passé verklaart. In de jaren die daarop volgen doet Diane bijna al haar licenties van de hand.

SEPTEMBER 1997

Herlancering van het merk, Diane koopt vijftien van haar zeventien licenties terug, en van haar befaamde wrap dress. “Een nieuwe generatie hippe twintigers kocht mijn originele jurken voor 200 dollar in vintagewinkels. Er was zelfs een wachtlijst. Dat was het moment om de draad weer op te pikken”, schrijft Diane een jaar later in haar boek, Diane : A Signature Life.

DECEMBER 2009

First lady Michelle Obama draagt een wrap dress met schakelprint op de officiële kerstkaart van het Witte Huis.

2013

Kostuumdesigner Michael Wilkinson selecteert verschillende wikkeljurken voor actrice Amy Adams in de film American Hustle, genomineerd voor tien Academy Awards.

JANUARI 2014

DvF viert de veertigste verjaardag van de wrap dress met een tentoonstelling in Los Angeles, Journey of a Dress, en een collectie ontworpen in samenwerking met de Andy Warhol Foundation, met originele prints van DvF en bekende iconen van Warhol : bloemen en dollartekens. In het najaar publiceert Diane een nieuw boek : The Woman I Wanted to Be.

WWWIN

Knack Weekend nodigt 10 x 2 lezers uit voor een cocktail met goodiebag op donderdag 20 maart om 19 u in de winkel van Diane von Furstenberg in Brussel, Grote Hertstraat 11. Dresscode: wear your own wrap dress. Wie kans wil maken op een uitnodiging voor deze exclusieve soiree, kan deelnemen aan onze wedstrijd op knackweekend.be.

DOOR ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content