Italiaanse (s)toverij

© DIANE HENDRIKX

Zin in een stoofschotel die een tikje anders is? Probeer eens een brasato al barolo, de Italiaanse variant van boeuf bourguignon. In vergelijking met het traditionele Franse zondagsgerecht smaakt deze versie iets meer zuiders, dankzij de kerstomaatjes en de uitgesproken smaak van de typisch Piemontese nebbiolodruif.

Italiaanse (s)toverij
© DIANE HENDRIKX

Brasato al barolo

Voor 8 personen

1,5 kg rundvlees in blokjes om te smoren (schenkel, schouderstuk, wang…)

1 fles barolo van goede kwaliteit

150 g pancetta affumicata

(gerookt buikspek)

1 rode ui, fijngesneden

6 teentjes knoflook, geplet

3
3© DIANE HENDRIKX

2 wortelen, in plakjes gesneden

2 laurierblaadjes

2 theelepels venkelzaad

5 takjes rozemarijn

2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden

Ca. 20 champignons, in plakjes gesneden

1 oe eetlepel ongezoet cacaopoeder

5
5© DIANE HENDRIKX

1 l runderbouillon

1 blikje Italiaanse kerstomaatjes

Olijfolie

Peper en zout

1. Marineer de stukjes rundvlees in de barolo in een schaal. Zet een paar uur in de koelkast.

2. Bak de pancetta in olie in een braadpan.

3. Laat op middelhoog vuur inkoken. Voeg de rode ui, geplette knoflook, wortelen, laurier, venkelzaadjes, rozemarijn, selderij, champignons en cacaopoeder toe.

6
6© DIANE HENDRIKX

4. Giet er zodra de groenten een beetje zacht zijn (na ongeveer 8 minuten) anderhalf glas wijn bij. Laat 5 minuten garen en roer zodat de bodem van de pan niet aanbakt.

5. Voeg de bouillon en de kerstomaatjes toe. Breng aan de kook.

6. Kleur de stukjes rundvlees (die je een uur vooraf uit de koelkast hebt gehaald) aan alle kanten mooi bruin in een wokpan.

7. Doe het rundvlees in de pan met de groenten.

8. Dek toe en laat ongeveer 3 oe uur garen, tot het vlees mals is en makkelijk loskomt.

9. Serveer naar keuze met pasta (tagliatelle) of polentafrieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content