Op de omslag van de spijskaart van restaurant Da Mimmo staat : ‘L’Italie a aussi son ambassade gastronomique’. Zizza Mimmo vervult de job met verve.

Om Frans te leren bezocht Zizza Mimmo toen hij 15 jaar oud was zijn tante in België. Zij was kokkin op een kasteel en daar, naast haar in de kasteelkeuken, ontdekte de jonge Italiaan dat Belgen een zwak hebben voor de zonnige smaken uit de Italiaanse keuken. Vier jaar later opende de ondernemende jongeman zijn eerste pizzeria in La Louvière. Er volgden zeven andere restaurants, voordat Zizza Mimmo zijn ‘aspergebedden aanlegde’. In Da Mimmo is Zizza inmiddels vijftien jaar en daar is reden voor. De zaken gaan namelijk goed : alle tafels zijn meestal twee keer per dag bezet door een cliëntèle waarvan iedere restaurateur droomt. Het zijn vooral gegoede Italofielen die vanuit heel België toestromen om zich culinair te laten verwennen. Daarbij wordt niet op een paar euro gekeken. De handige restaurateur ontwikkelde een smakelijk compromis tussen de authentieke Italiaanse keuken en de afhankelijkheid van de Belg van het klontje boter in de saus.

Royaal met truffel

Specialiteiten van Da Mimmo zijn gerechten met truffel. De baas doet zelf de ronde met een bonkig truffeltje in de witgehandschoende rechterhand en de truffelschaaf in de andere. Vanonder de schaaf dwarrelen royale porties truffelschijfjes. Gezien de exorbitante prijs van het ‘zwarte goud’ in dit slechte truffeljaar, kan hij niet veel op zijn truffelgerechten verdienen. Dat haalt hij dan weer in met de prijzen van de wijnen. Voor de liefhebbers wacht een wijnkaart met een indrukwekkende collectie groot Italiaans geschut.

Andere specialiteiten zijn de verschillende carpaccio’s (vanaf 18,50 euro), voorgerechten op basis van in huis bereide pasta (vanaf 16,50 euro) en zeebaars in grof zout (30 euro). De meeste vaste klanten kiezen voor het basismenu (45 euro) of het gastronomisch menu van zeven gangen (75 of 85 euro, naargelang van de gebruikte producten).

Basismenu

Wij komen op een doordeweekse avond, parkeren de auto op het pleintje voor de deur en worden binnen vriendelijk onthaald. Da Mimmo heeft een elegant-sober gedecoreerde eetzaal met grijsgroen als terugkomende kleur. Op tafel komt een glaasje Italiaanse bubbelwijn en een soes gevuld met rillettes van zeebaars als verwelkoming. Dan komt de spijskaart. Wij schrikken van de prijzen van de gerechten en kiezen, als uitweg, voor het basismenu (vier gangen 45 euro). Daar doen wij, zoals later zal blijken, een goede zaak aan. Bij het menu komen, op aanraden van de garçon, de huiswijnen, die met de meetlat naast de fles worden aangerekend. In het glas komt een Montepulciano d’Abruzzo, Riparosso 2002 (24,50 euro), een prettige wijn die veel te makkelijk wegdrinkt. Vlot Italiaans- en Franssprekend personeel zorgt ervoor dat de glazen altijd gevuld blijven. Er komt in huis bereide, al dente gegaarde spaghetti met een mengeling van boter, ganzenlever en witte truffel als saus, aan tafel bestrooid met plakjes zwarte truffel. Onze gedachten gaan uit naar Oscar Wilde, die zei: “Ik heb een eenvoudige smaak, ik hou alleen van het beste !”.

Het tweede gerecht is een smakelijke rundcarpaccio met raketsla, parmezaanschilfers en selder. Dan wordt het glas gevuld met de witte huiswijn, een frisse, gekruide chardonnay, Terre di Ginestra Sicilia Catarrotto 2003 (29,50 euro). Het hoofdgerecht bestaat uit op de grill gegaarde stukjes tarbot, zonnevis, zeebrasem, scampi’s en jakobsschelpen, opgediend met gestoofde spinazie en een salade met parmezaanse kaas.

Ernstig

Bij Da Mimmo wordt de Italiaanse kookkunst serieus genomen : hier moet je geen pasta of frieten bij je vlees of vis vragen. Je kan er in een vlotte sfeer genieten van de eerlijke smaken van mooie producten. Da Mimmo behoort tot de beste vertegenwoordigers van de Italiaanse keuken in ons land. Om af te sluiten is er kaneelijs met… schors van parmezaanse kaas en aceto balsamico : een verrassende combinatie, die meer verwarring dan genoegen bracht. Hierbij werd een glaasje Fragolino Bianco geoffreerd. Die bosaardbeiwijn weigerden wij beleefd !

:: Ristorante Da Mimmo : Ridder Koning-laan 12, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe. 02 771 58 60. Reserveren is aangeraden. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Italiaans

Keuken8/10

Decor 7/10

Comfort 7/10

Service 8/10

Prijs/kwaliteit 8/10

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content