Renato Pergola en Nicole Nicoli verrijkten Leuven met Pergola, een rasechte ‘enoteca’ met bijbehorende ‘osteria’.

:: Osteria, enoteca Pergola : Mechelsestraat 85-87, 3000 Leuven, 016 23 30 95. Zondag, maandag en dinsdag gesloten. www.enoteca-pergola.be

Renato Pergola was twee jaar oud toen zijn ouders uit Italië naar Houthalen-Zolder verhuisden om daar in de mijnen te werken. Ook Renato dook onder de grond en deed daarna tien jaar lang bovengronds werk bij Ford. Als vroeg-gepensioneerde zocht hij een bezigheid. Zijn vrouw Nicole Nicoli was een ijverige huiskok, die had leren koken van Renato’s mamma. De twee zijn dan Italiaanse specialiteiten gaan maken voor thuis of op restaurant. Onder de naam Enoteca Gastronomia voorzag de Italiaanse traiteur Leuven met zonnig-zuiderse kost, zoals ravioli, cannelloni, pizza en tiramisu. Renato trok op wijnreis naar ‘het beloofde thuisland’ en hoe meer hij ontdekte, hoe geestdriftiger hij werd. In de recentelijk geopende Pergola, enoteca (wijnbar) met osteria (verbruikerszaal) is Renato niet meer weg te slaan van tafel. Hij presenteert zijn trouvailles en etaleert zijn kennis, of je nu wil of niet.

Rijkelijk cachet

Pergola ligt een beetje buiten het commerciële circuit in het hart van Leuven. Het is een adresje voor insiders, voor mensen met smaak. Achter de deur wacht een gestyleerde wijnwinkel met degustatieruimte. Net zoals in Italië staan de flessen rechtop in de schappen, met het risico dat de kurk uitdroogt. De enoteca gaat over in de osteria en die geeft weer uit op een open keuken. De fraaie inrichting is Italiaans sober, met op maat gemaakt massief eikenhouten meubilair. Royale fluwelen gordijnen, majestueuze luchters en vloeren en lambriseringen van hout geven de osteria cachet. In de eetzaal hebben Renato en zijn zoon Davide het voor het zeggen. In de keuken zijn Nicole Nicoli en niemand minder dan de als Kuifje geknipte Stefaan Knuts (voorheen chef-kok van de Leuvense restaurants Beluga, Dumont, Gele Kastanje) om beurten chef. Zij presenteren een maandelijks veranderende spijskaart met oprechte Italiaanse bereidingen. De gerechten zijn afzonderlijk te bestellen en komen terug in menuvorm : Pergola heeft vier verschillende driegangenmenu’s met vlees of vis als thema (35, 38 en 42 euro). Er bestaat zelfs de mogelijkheid om gerechten uit de verschillende menu’s te mengen. De wijnkaart biedt een uitgebreide keuze uit heel Italië en het leuke is dat je alle flessen, tot de beste toe, kan drinken aan winkelprijs vermeerderd met negen euro stoprecht.

Zuivere bereidingen

Wij schoven aan en doopten ons brood in olijfolie bij een glaasje Bella Vista, een fijne bubbelwijn uit Francia Corta (21,90 euro voor een mooi designflesje van 33 cl). Voorgerecht werd een Carpaccio van zwaardvis met raketsla, olijfolie, kappertjes en limoen (13,60 euro), in het glas begeleid door Shàrjs, een witte karakterwijn met licht minerale toets, gemaakt door Livio Felluga van de ribolla gialla-druif en wat chardonnay (30 euro de fles). Als tweede bereiding verscheen een Fazzoletti alla marinara, of versgerold deeg met schelp- en schaaldieren en aspergepunten in nat van wijn, olijfolie, peterselie en knoflook (18,70 euro). Orata alla pugliese, wat staat voor gegratineerde goudbrasem, was het hoofdgerecht (21 euro). In deze zuivere bereiding kwam de vis in z’n geheel op het bord met zeekraal, kappers en halfgare aardappels. Deze keer werd het glas gevuld met een Vino Nobile, als fruitige, moderne en toegankelijke rode wijn, gemaakt door Poliziano van de prugnolo-gentile-druif (29,40 euro). Om in toon af te sluiten was er tiramisu, gemaakt ‘zoals moeder dat toonde’ (6,20 euro). Wij waren blij met deze zuiderse ontdekking !

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content