Obumex Antwerpen verdubbelt zijn showroom voor de meubelcollectie Promemoria van maestro Romeo Sozzi.

Romeo Sozzi mag dan een bescheiden man zijn die niet in de kijker loopt, zijn internationale naam en faam groeien wel gestaag. Hij houdt zich bewust buiten het designcircuit en tracht een select publiek te bereiken. Zijn interieurstijl is verwant is aan de art-decostijl van de jaren dertig en veertig.

Sozzi groeide als het ware op in een atelier. Zijn vader was ebenist en leerde hem de knepen van het vak. Dit verklaart zijn voorliefde voor gefineerde meubelen en exotische houtsoorten. Zelf zit hij bijna dagelijks in de ateliers, waar op veeleer kleine schaal en met veel handwerk wordt geproduceerd. Strikt genomen is hij dus geen designer, want deze term slaat op ontwerpers die zich toespitsen op een grootschalige industriële productie. Sozzi hoort thuis in de wereld van het ambacht.

De robuuste vormen en de fijne afwerking van zijn meubelen verwijzen dus naar de late art-decostijl. Toen waren er in Europa, vooral in Frankrijk, veel ontwerpers actief die voor een veeleisend publiek interieurs van topkwaliteit realiseerden. Sozzi sluit vormelijk bij hen aan, in zijn werk herken je elementen van de groten, zoals Jean-Michel Frank, Emile-Jacques Ruhlmann en Paul Dupré-Lafon. Ook hij houdt van gestroomlijnde vormen en exotische materialen als ebbenhout, galuchat of segrijn. Hij laat meubelen graag belijmen met kostbaar fineer of leder. Voor lampen en tafeltjes gebruikt hij weleens brons, zoals zijn illustere voorgangers Diego en Alberto Giacometti. Zijn stijl zweeft tussen klassiek en modern. Hij koestert een grote bewondering voor antiek meubilair. Maar Sozzi is evenzeer gek van Afrikaanse meubelen. En ook daarvan vind je sporen terug in zijn werk, kijk maar naar het silhouet van zijn houten tafels en taboeretten. Zelfs zijn kleurenpalet kun je behoorlijk Afrikaans van inspiratie noemen. Hij houdt van warme en donkere kleuren. Voor stoffen kiest hij dan weer heel zachte tinten. De stijl van Romeo Sozzi is uitgesproken mannelijk en niet gebonden aan een trend. Verscheidene stukken uit de collectie zijn al vele jaren in productie. Iets wat zijn publiek waardeert. Promemoria past perfect bij de overige designcollecties van Obumex, waarin we onder meer B&B Italia, Maxalto, Christian Liaigre, Knoll, Vitra en Tecno terugvinden.

In de nieuwe Antwerpse showroom worden ook de keukens van architect Vincent Van Duysen en de hippe creaties van de Belgisch-Italiaanse designer Francesco Ravo getoond. De heringerichte Obumex Showroom wordt op 28 april geopend in aanwezigheid van Romeo Sozzi zelf.

Leopold De Waelplaats 20, 2000 Antwerpen. Info : www.obumex.be

Door Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content