Tekst en foto’s Pierre Darge

Het interieur van de villa, waarvan het oorspronkelijke gedeelte uit 1830 dateert, oogt als grootmoeders eetkamer: oude meubels, kandelaars met kaarsen, fauteuils. Het boerderijtje van toen werd in 1947 verbouwd en uitgebreid en bij het ontbijt zitten de gasten in het uitspringende deel aan de achterzijde, dat over de IJzer-broeken uitkijkt. Enkele dagen geleden is het springtij geweest, en dan kan onvoldoende water uit het bekken naar zee worden afgevoerd zodat de weiden onderlopen. Dan strijken allerhande vogels neer, tot vermaak van de gasten die met de verrekijker naar het gevleugeld bezoek kijken.

De gastheren gebruikten LaPaillotte (letterlijk: huis met een rieten dak) oorspronkelijk als buitenverblijf, maar toen ze op een winters weekend met buitentemperaturen van min zeventien kampten en het binnen niet warmer dan vier graden kregen, sloeg de wanhoop toe. “Even dachten we aan opgeven maar terzelfder tijd beseften we dat de kans om ooit weer zo’n geïsoleerde plek te ontdekken onbestaande was. Dus gaven we ons eerste verblijf in de stad op, installeerden hier centrale verwarming zodat La Paillotte het jaar rond leefbaar werd.”

Aanvankelijk werden onder het dak drie primitieve gastenkamers ingericht en tegen een vriendenprijsje verhuurd aan jonge kunstenaars, dichters en ander kunstzinnig bezoek. Bij een latere verbouwing werden de kamers opgewaardeerd en kregen ze een eigen badkamer met toilet. Nu vallen die kamers een beetje klein uit, maar gezellig zijn ze wel, en eentje heeft zelfs een heus ligbad.

Gasten die er op bezoek komen, zijn er niet snel weg te slaan. Ze genieten er van het isolement, van kaarslicht en van Franse muziek of maken lange wandelingen aan deze kant van de IJzer. Bijna allemaal blijven ze voor het diner, dat behoorlijk uitgebreid is. En ’s ochtends schuiven ze aan voor een ontbijt met bruine en witte broodjes, echte Diksmuidse boterkoeken, krentenbrood, keuze uit vier soorten charcuterie en vier kazen, een gekookt eitje en versgeperst fruitsap.

Het gastenverblijf La Paillotte beschikt over drie kamers die tegen 37 euro per persoon worden verhuurd, inclusief ontbijt. In halfpension wordt dat 54 euro per persoon. De b&b is enkel via de IJzerdijk op de westelijke IJzeroever te bereiken, waar ter hoogte van het nummer 20 een bel staat. La Paillotte, Rapestraat 3, 8600 Diksmuide, tel. 051-50 31 70, 0477-33 65 91.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content