Reizigers die een verloren plekje zoeken waar ze in complete rust het drukke leven kunnen vergeten, raden we aan tussen Namen en Dinant de Maasboorden te verlaten en een slingerend wegje bergopwaarts te volgen. Het Château du Beau Vallon ligt half verscholen in het groen naast de weg, in een kader dat niet meer van deze tijd is. Via een heuse inrijpoort komt men op een binnenkoer met kasseien en een rond gazonnetje waarachter het eigenlijke huis ligt. Het geheel wordt ingesloten door een geel gekalkte muur waardoor de intimiteit van de plek nog wordt verhoogd. Het zeventiende-eeuwse pand werd dertig jaar geleden door het echtpaar de Ribaucourt ontdekt en opgekalefaterd.

“Het huis, eigenlijk een ferme de chasse die oorspronkelijk op een terrein van wel 800 hectare stond en waar de eigenaars vroeger in het jachtseizoen verbleven, was dringend aan een opknapbeurt toe. Het dak was bijvoorbeeld geheel verdwenen, om maar te zeggen dat er werk aan de winkel was.”

De gastheer stak zelf de handen uit de mouwen en slaagde erin het huis weer bewoonbaar te maken. Daarbij ontfermde hij zich zowel over het loodgieterswerk, de centrale verwarming als het dak. Niet dat hij een uitzonderlijk doe-het-zelftalent bezit, maar hij hield zich overeind aan het principe quand on veut le faire, on le fait. Veel aan het huis is uitzonderlijk: de plavuisvloer, de prachtige houten trap die naar de eerste verdieping leidt, de collectie geweien in de gang, de kleine hoekjes met spiegels en bloemen. Zeven jaar geleden besloten de Ribaucourts om vijf kamers voor gasten te openen en mevrouw zette zich aan de decoratie. Het initiatief bleek vrijwel meteen een succes. Toch heeft slechts één kamer, die waar we vannacht verblijven, een eigen badkamer. De aankleding ervan is sober en eenvoudig charmant, met een blauw bloemetjesbehang en een prachtige houten vloer, en doordat ze aan de voorzijde ligt, kijkt ze uit op de binnenkoer. De badkamer is minder opwindend ingericht, met moderne plastic spullen.

’s Morgens serveert de gastheer in de kleine, huiselijke ruimte die over de groene hellingen uitkijkt een uitgebreid ontbijt met kaas, vlees en diverse confituren. ’s Avonds kookt de gastvrouw voor wie dat wenst een driegangendiner dat in de aanpalende ruimte, met de familiemeubels en een open haard, wordt geserveerd. Met het uitzicht op de 350 jaar oude kastanjeboom alvast een ongewone ervaring.

Le Beau Vallon telt vijf kamers waarvan er vier de badkamer op de gang delen. Ze kosten 1750 fr./43,40 euro of 2250 fr./55,80 euro (met badkamer). In beide gevallen zijn de ontbijten inbegrepen. Voor het diner wordt 600 fr./14,90 euro per persoon gevraagd, exclusief de dranken.

Le Beau Vallon, Chemin du Beau Vallon, 5100 Wépion. Tel. 081-41 15 91.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content