INSPIREREND WONEN
TWEE BIJZONDERE INTERIEUR-BOEKEN OM NAAR UIT TE KIJKEN DIT NAJAAR : EEN OVER BRUSSEL, EN EEN OVER BELGISCHE DESIGNERS. ALLEBEI VAN HET DUO MURIEL VERBIST EN DIANE HENDRIKX.
Nieuwsgierigheid is de grootste drijfveer van stylist Muriel Verbist en fotograaf Diane Hendrikx. “Interieurs zoeken en ontdekken is heel spannend”, zegt Muriel.
Zelf was ze jarenlang actief als artdirector in de reclamesector. “Maar nadat ik had samengewerkt met Sonja Mertens en Diane ontdekte ik hoe boeiend interieurs wel zijn. Omdat ze veel zeggen over hun bewoners. De een is relax, de ander perfectionist. Sommigen ontvangen graag mensen, koken en geven plaats aan hun kinderen. Daardoor begon ik stileren ook leuker te vinden dan de hele dag achter het scherm zitten werken.” Uiteindelijk ging ze aan de slag bij woonmagazines als styliste, en was ze steeds vaker op stap met Diane Hendrikx. “We werden een duo met ongeveer dezelfde smaak, voeling en nieuwsgierigheid”, aldus Diane.
Ondertussen werken ze vijftien jaar samen en hebben ze heel wat interieurs gefotografeerd. Het resultaat vind je in hun boeken : een over de interieurs van architecten, dat vorig jaar verscheen, en Living in Brussels en Belgische designers en hun interieur, die nu op stapel staan. Ze maken graag reportages voor woonmagazines, maar vinden boeken maken minstens zo boeiend. “In een magazine komen de reportages immers niet altijd even goed tot hun recht. Soms valt de keuze van de foto’s tegen, of de lay-out, omdat je dit niet altijd zelf in de hand hebt”, legt Muriel uit. “Maar bij die boeken ligt dat anders, hiervoor kiezen we zelf de foto’s en denken mee over de vormgeving.” “Maar het gaat om meer”, vult Diane aan. “In deze boeken tonen we ook een beetje het leven zoals het is. De interieurs zijn niet overgestileerd. Je ziet wat er echt is, wat je niet altijd in een magazine kunt laten zien.” Voor de teksten doen ze een beroep op Hadewijch Ceulemans.
Voor beide publicaties hebben ze heel wat woningen bezocht. Brussel vinden ze ongeveer de spannendste interieurstad van ons land. “Er is een eigen manier van inrichten. Dat merk je ook in de cafés en restaurants”, aldus Muriel. “De stijl is wat eclectisch, speels en heel persoonlijk. De Franstaligen zijn soms nog wat nonchalanter en minder minimalistisch. Daar hangen de muren ook altijd vol.” De boeken laten ons hedendaagse interieurs zien. Hoewel dat begrip relatief is. “Verwacht bijvoorbeeld niet dat alle hedendaagse ontwerpers een hedendaagse woning hebben. Soms hechten ze zelfs weinig belang aan design, wat het allemaal extra boeiend maakt”, merkt Diane op. Ze hebben in de loop der jaren veel designers ontmoet. Van hen laten ze lang niet altijd de perfect afgelijnde interieurs zien, maar ook hun atelier of inspiratieruimte.
Living in Brussels (uitgeverij Luster, 39,95 euro) verschijnt op 25 oktober, Belgische designers en hun interieur, (Luster, 45 euro) verschijnt op 20 november. Info : www.lusterweb.com
DOOR PIET SWIMBERGHE – FOTO’S DIANE HENDRIKX
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier