Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Ze schildert, beeldhouwt en was graag actrice geweest. Maar mode is haar passie. Ingrid Van de Wiele over haar nieuwe projecten : een eigen winkel en een bijlijn.

Lene Kemps

De winkel is ruim en sober en Ingrid kijkt tevreden rond. ?Nu kan ik de kledingstukken tonen zoals ik het wil.? Dat heeft ze gedaan : niet in silhouetten, maar elk stuk apart, zodat je niet anders kan dan naar dat ene topje of die ene papieren jurk kijken. Het heeft iets dramatisch, maar ze heeft dan ook ooit tussen dramaturgie en mode getwijfeld. ?Ik denk dat ik een en ander uitleef in deze winkel. Als ik zo rondkijk, heb ik echte tafereeltjes neergezet.?

Na vier collecties onder de naam Viviné gooide Ingrid Van de Wiele het over een andere boeg : een lijn onder haar eigen naam. ?In het begin werkte ik met een zakenpartner, maar we lagen elkaar niet zo goed. Ik wilde mijn visie voor honderd procent volgen, zonder verantwoording te moeten afleggen.?

Ingrid Van de Wiele werd eigenzinnig en persoonlijk, met een grote aandacht voor aparte materialen en oog voor een verfijnde coupe. De lijn groeide uit tot zo’n 75 verkooppunten wereldwijd. Door het grote succes kwam er ondertussen een tweede collectie : Neuf sans Neuf, te interpreteren als : ?nieuw zonder nieuw te zijn?.

Een heleboel werk meer. Toch lijkt Ingrid rustiger dan ooit en heeft ze zelfs tijd voor haar oude hobby’s. Haar schilderwerk is wild en impulsief, kleurige vegen over een doek. Haar beeldhouwwerk is abstract en expressief.

?Mijn bedrijf is groter geworden en ik heb meer verantwoordelijkheden, maar ik ben beter georganiseerd. Ik loop al jaren te zeuren dat ik weer wil schilderen en het kwam er maar niet van. Maar ik voel dat het moet : creatief bezig zijn op een andere manier, anders bloed je dood.?

Schilderen, beeldhouwen, mode. Het lijkt of je ons veel wil vertellen.

Ingrid Van de Wiele : Er zit blijkbaar heel wat in mij dat op allerlei manieren een uitweg zoekt. Een zwaarwichtige boodschap heb ik niet. Ik laat me inspireren door het leven en probeer die ervaringen door te geven. Als schilder doe je dat op een blijvende manier. Een schilderij moet een zekere zwaartekracht hebben. Kleding is fragmentarisch, een momentopname. Het uitgangspunt is anders.

Ben je een creatieve twijfelaar, iemand die moeilijk kan kiezen tussen verschillende expressievormen ?

Ik ben niet zo iemand die een duidelijk doel voor ogen heeft en daar zonder omwegen op afgaat. Zijstraatjes kunnen ook interessant zijn. Misschien doe je er op die manier langer over om ergens te komen, maar je leert er volgens mij meer van.

Een twijfelaar ben ik niet. Als ik ergens aan begin, is het vol overgave en zonder achterom te kijken. Ik was graag actrice geweest, maar ik ben blij met de richting die ik heb gekozen. Mode is boeiend en geeft je de gelegenheid om als persoon te evolueren.

Mode eet al je tijd op.

Mode moet je leven zijn, je grote passie, anders begin je er beter niet aan. Maar het is wel een discipline die je ruimte geeft. Ik kan me bezighouden met de inrichting van de winkel of met foto’s van de collectie. Ik zou een defilé kunnen organiseren, wat weer iets helemaal anders is. Binnen de mode kan je veel verschillende dingen kwijt.

Wat verwacht je van de winkel ?

Ik heb nu eindelijk de mogelijkheid om mijn visie onverdund en volledig te tonen, en te bewijzen dat het zo ook werkt. Ik ben het beu altijd te horen : dat verkoopt niet. Nu kan ik zeggen : jawel, want bij mij in de winkel zijn er drie stuks weggegaan.

De Belgische inkoper heeft zo zijn idee-fixen : ?Zo’n lange pelsen jas ? Daar blijf je gegarandeerd mee zitten. Die jurk met haltertop ? Daar kan geen beha onder, dat koopt geen vrouw.? Oké, ik heb er in de winkel geen massa’s van verkocht, dat was ook niet de bedoeling, maar ik ben er zeker niet mee blijven zitten, er is echt een publiek voor dat soort kleding.

Typisch Van de Wiele zijn de neepjes op de borst die doorlopen in de mouw.

De uitdrukking ?Nee, dat kan niet, dat is te moeilijk? werkt op mij als een rode lap op een stier. Ik wil dat alles comfortabel zit en ga erg ver in de coupe. Het lijkt soms een beetje ingewikkeld, maar het past perfect.

Een ander stokpaardje zijn lintjes, afneembare kraagjes en verwisselbare mouwen.

Schortjes, kraagjes, lintjes… Ik heb daar iets mee. Ik vind het een fijn idee dat je een kledingstuk totaal kan veranderen door er iets aan toe te voegen of af te nemen. Bevestig die kraag op dat T-shirt en het wordt heel feestelijk.

Een andere voorliefde zijn aparte materialen : papier, neopreen…

Ik hou vooral van nobele materialen met een techno-finish. Een gelakte crêpe die op leer lijkt, dat soort stoffen boeit me.

Een gezochte coupe en aparte materialen, dat verklaart de prijs van je kleding.

Mijn prijzen liggen hoog, maar ze zijn eerlijk en daarom aanvaarden klanten dat. Ik kan ze volledig verantwoorden : alles wordt in België geproduceerd, de stoffen zijn duur, de afwerking is perfect. Als je de klanten die informatie geeft, zijn ze bereid die prijzen te betalen.

De bijlijn is er dus niet gekomen omdat je prijzen te hoog lagen.

Neuf sans Neuf is zo’n dertig procent goedkoper, maar is geen bislijn vol flauwe en goedkope afkooksels van de hoofdlijn. Ik merkte dat ik dingen uitprobeerde waarmee ik later niks meer deed, terwijl er toch nog vraag naar was. In Neuf kan ik mijn research laten renderen. Het is een lijn die wat luchtiger is en makkelijker te begrijpen, maar ze wordt volgens dezelfde kwaliteitsnormen gemaakt als Ingrid Van de Wiele. Neuf is er gekomen omdat ik meerdere pijlers in mijn bedrijf wilde. Ik ben nu verantwoordelijk voor een heleboel mensen en kan ik niet langer alles op één collectie zetten.

Zegt de zakenvrouw.

Ja, ook die aspecten van je karakter kan je in de mode helemaal ontplooien, al is dat niet altijd de meest plezierige kant van het vak. Met hart en ziel creëer je een collectie, in elk kledingstuk zit iets van jezelf, en dan moet je het verkopen aan mensen die erover praten alsof het appelsienen zijn. Dat is soms moeilijk.

Ingrid Van de Wiele : tel. (016) 44.01.31.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content