Een lap stevig denim, een paar stiksels of klinknagels. Meer heb je niet nodig voor een jeans, het meest universele kledingstuk ter wereld. Toch zijn er oneindig veel modellen en stijlen. Van ruige werkbroek tot coole uitgaanskledij, waar vinden de ontwerpers van de verschillende merken hun inspiratie ?

LEE – ECHTE MENSEN OVER DE HELE WERELD

“Innovatie met oog voor erfgoed”, zo vat Johan De Niel, vice-president product & marketing van Lee Europa, de filosofie van het iconische Amerikaanse merk samen. Dit jaar viert het zijn 125e verjaardag, in 1889 kwam in Kansas de allereerste Lee© van onder de naaimachine. De roots in de geschiedenis van noeste arbeid en bijbehorende werkkledij worden ook nu nog in ere gehouden. “Dat betekent dat wij willen uitblinken in kwaliteit en pasvorm, maar voor een betaalbare prijs, zo tussen 90 en 120 euro. Vooral in de vrouwenmodellen werpt de zoektocht naar de perfecte fit en snit, aangepast aan de verschillende bodyshapes, vruchten af. Zo werken wij met Lee© Stretch Deluxe, van de beste Italiaanse denimkwaliteit die zijn vorm niet verliest. Jaarlijks zijn er twee hoofdcollecties, aangevuld met twee tussencollecties waarin we snel kunnen inspelen op nieuwe trends in de markt, zowel qua kleuren als materiaal. Stretchdenim met vintage look, om maar iets te noemen. Op de drie, vier basispasvormen voor mannen en vrouwen zijn telkens vernieuwingen mogelijk : een cropped (korte) versie van de skinny of een meer slim fitting versie van de boyfriend-jeans.”

Waar halen de designers hun inspiratie vandaan ? “Het spreekt vanzelf dat ze de tendensen van trendbureaus als Stylesight en WGSN in het oog houden en stoffenbeurzen als Première Vision bezoeken. Verder gaan ze in verscheidene steden kijken hoe echte mensen gekleed lopen. In New York en Tokio, bijvoorbeeld. Dichter bij huis zijn Londen toonaangevend en Stockholm, omdat de Scandinavische markt voor ons heel belangrijk is. En nog dichter bij huis, de hippe modestad Antwerpen. Sinds meer dan vijftig jaar gebeuren het design en de ontwikkeling van alle collecties in Bornem, zo is Lee ook een Belgisch verhaal.”

REPLAY – SURFERS IN DE GROOTSTAD

Denim bepaalt al meer dan dertig jaar het DNA van Replay. Hoe je Replay jeans herkent ? Aan de zeemeeuwvleugel op de achterzak. Verder worden ze voortdurend geüpdatet qua materiaal, stijl, fits en wassingen. CEO Matteo Sinigaglia : “Wij richten ons niet op een bepaalde doelgroep. Denim is democratisch, het kan op zoveel manieren gedragen worden, van nonchalant tot glamoureus, dat het een stijlicoon voor elke generatie kan zijn. De vernieuwing schuilt niet alleen in de ‘look’, maar ook in het productieproces. Zo lanceerden we onlangs Replay Denim Zero°, een innovatief kwaliteitsdenim gebaseerd op een technologie met beperkte impact op het milieu die in aanzienlijke mate energie spaart en resulteert in 90 procent minder waterverbruik.”

De inspiratie voor de collecties kan heel divers zijn. Sinigaglia : “Voor de styling kijken we vooral naar de straat, voor de kleuren naar landschappen. Voor de modellen is de voornaamste inspiratievorm de wereld van de kunst : design en de vorm van kunstobjecten liggen vaak aan de basis van nieuwe producten. Voor de lente/zomercollectie van 2014 liet Replay zich inspireren door de ontspannen sfeer van de surfwereld, gecombineerd met de spirit van de grootstad. Urban surf is een reis die begint op exotische Hawaïaanse stranden naar de zonnige kust van Los Angeles. Voor de campagne werkten we voor de tweede keer samen met de modefotograaf David Sims die de Noorse Iselin Steiro en de Britse Alex Libby vereeuwigde als twee jonge verstekelingen na een tropische storm.”

G-STAR RAW – VERBODEN COMBINATIES

In de zomercampagne van het Nederlandse G-Star RAW speelt supermodel Lily Cole een surrealistisch spelletje snelschaken met de 22-jarige wereldkampioen Magnus Carlsen, ‘de Brad Pitt van de schaakwereld’. Schaak als metafoor voor het leven : “Always move. Think and rethink every move.” Brandmanager Remco De Nijs : “Wij innoveren voortdurend ons denim. Het ontwikkelen van een compleet nieuw design duurt zeker een aantal seizoenen, wij zijn perfectionisten, ieder detail moet kloppen. De authenticiteit van denim wordt gerespecteerd, maar we geven er altijd onze eigen, moderne twist aan. Het mixen van contrasterende elementen zoals workwear en chic, ambachtelijkheid en hightech en authenticiteit en moderniteit resulteert in wat wij forbidden combinations noemen. In 1996 ontwikkelde G-Star met de G-Star Elwood het eerste 3D denim. Dat staat voor onze functionele benadering van denim : de mens is niet 2D, waarom zou een jeans het dan wel zijn ? Deze zomer is er bijvoorbeeld het type C, een zeer onconventionele broek (met een laag kruis en licht gebogen pijpen, red.) en een volgende stap in de ontwikkeling van 3D denim.” Remco De Nijs ziet zijn team eerder als productontwikkelaars dan als modeontwerpers. “De inspiratie komt uit onze directe omgeving. Of het nu een stoel is of een vintage legerhelm, ieder object heeft een unieke constructie en materiaalgebruik, dat zijn onze grootste inspiratiebronnen. Voor een combinatie van materialen bijvoorbeeld, of voor een sluiting. Functionaliteit is heel belangrijk voor ons, het product staat centraal, niet de lifestyle.”

LEVI’S – VAN HET ARCHIEF NAAR PALM SPRINGS

De iconische spijkerbroek, 501®, vereeuwigd door menig westernheld en rebels stijlicoon, is meer dan 140 jaar oud, wat maakt dat Levi’s® zich het definitieve en originele bluejeansmerk mag noemen. Bart Sights, Director of Global Development Netword van Levi Strauss & Co : “Trouw aan vakmanschap en vernieuwing maakt deel uit van ons erfgoed, meer nog, het is het DNA zelf van het bedrijf. Onze archieven zijn het kloppend hart en de ziel van Levi’s® en het vertrekpunt van ons designteam. Dat betekent dat wij onze meest geliefde producten, zoals de 501®, telkens opnieuw aanpassen voor elke generatie fans, met in het achterhoofd de zorg voor vakmanschap en duurzaamheid. Zo is de 501® en de Levi’s® Trucker Jacket nu verkrijgbaar in een Waterliquid shaping-technologie en de strategische snit werken ze als shapewear.”

Bart Sights ziet mode als een antropologische spiegel : een weerspiegeling van de tijd en de sociale en culturele context waarin kleren ontstonden. “Voor de zomercollectie 2014 trokken de designers naar Palm Springs en haalden ze hun inspiratie uit onze archieven van midden en eind jaren zestig. Een periode waarin Levi’s® evolueerde van werkkledij naar een meer ontspannen vrijetijdsesthetiek en nonchalante California Cool-look. Het overheersende thema dit seizoen is dan ook New Californians, een verwijzing naar een tijd en plaats met onbegrensde mogelijkheden, toen Californië synoniem was met modernisme en subculturen zoals surfen, klimmen en skaten hun opmars kenden.”

DIESEL – DIALOOG MET DE DIGITALE MEDIA

“Ik sta open voor alles, ik omarm al wat nieuw en verrassend is.” Ziedaar het credo van Nicola Formichetti, artistiek directeur van Diesel. Door constant te putten uit wat fris is en onconventioneel, bouwde de stylist een carrière op als een van de meest inventieve krachten in de modewereld. Als groot voorstander van de digitale media creëert hij bovendien een constante dialoog tussen de geïnstitutionaliseerde mode en de hippe en creatieve millenniumgeneratie. De zoektocht naar een hybride denim met de uitstraling van een iconische jeans, maar tegelijk een hoog comfortgehalte, leidde tot de creatie van de Jogg Jeans. Die is geweven volgens dezelfde methode als denim, ziet er ook uit als denim, maar voelt aan als jersey sweatpants. De stof behoudt haar vorm en er kunnen sterke wassingen en behandelingen op uitgevoerd worden. Sterker nog, er kan de iconische Diesel DNA destroyed look aan gegeven worden, een no-go voor doordeweekse sweatpants. Jogg jeans zijn verkrijgbaar in verschillende fits, voor zowel mannen als vrouwen. Denim heeft bij Diesel deze zomer trouwens veeleer een unisekslook. Gebleekt denim in lichte tinten is een duidelijke trend, alsook de totale denimlook, met een mix van verscheidene wassingen. Ook nieuw is de Sleenker, een superskinny maar toch comfortabele jeans voor mannen, verkrijgbaar in verschillende wassingen.

Voor de #DieselReboot We are connected-campagne, gefotografeerd door Inez Van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, speurde Formichetti wereldwijd naar families, cliques en gangs die allerlei microsubculturen onder jongeren vertegenwoordigen, waaronder Japanse internetgoeroes, heftig getatoeëerde kunstenaars en ongewone modellen zoals de platinablonde Jillian Mercado, een 26-jarige New Yorkse moderedactrice die aan een spierziekte lijdt en aan een rolstoel gekluisterd is.

DOOR LINDA ASSELBERGS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content