Van crisistijden is in de sector van de buitenmeubelen weinig te merken. Een update van het meest spectaculaire nieuws.

1. Kussens van Crocs : Foppapedretti Atelier.

Het beste bewijs dat de buitenmeubelsector floreert ? Merken uit andere domeinen wagen hun kans. Soms zelfs met behoorlijk innovatieve outdoormeubels. Zoals Foppapedretti, een merk dat in elk Italiaans huishouden te vinden is met babymeubeltjes, trapladders of (plooibare) strijkplanken, maar dat buiten de grenzen van het thuisland minder bekend is. Dat is voor het bedrijf een van de redenen om te starten met een nieuwe lijn : Foppapedretti Atelier. Voorlopig bestaat daarin alleen de lijn Il giardino segreto, een reeks strakke, architecturale tuinmeubelen : stoelen, tafel, lounge chair, bijzettafeltjes, zitbank, buitenkeukentoog en geïntegreerde ’tuinpaviljoenen’ in bijzondere materialen. Het meest opvallende ontwerp ? Dat zijn de buitenkussens uit dezelfde kunststof als de schoenen van Crocs.

“De troeven van Ethyl-Vinyl Acetaat (EVA) die voor Crocs gelden, zijn ook gunstig voor buitenmeubels : de stof is antibacterieel, want absorbeert niet, en ze verkleurt niet door blootstelling aan fel zonlicht”, legt eigenaar Luciano Bonetti uit. “Maar vooral, het is gemakkelijk : je moet geen kussens binnenhalen als het gaat regenen.”

Het idee om EVA in buitenmeubels toe te passen kwam van ontwerpster Giovanna Talocci, die de meubels tekende. Zij heeft veel ervaring in de wellnesswereld, waar EVA bijvoorbeeld dienst doet als hoofdsteun in een bubbelbad. “Natuurlijk is die technologische kant belangrijk, maar wij hebben ook op het emotionele gewerkt. Buitenmeubelen zijn gemaakt om te ontspannen.” Niet verrassend dus dat ook essenhout gebruikt werd, om een warme touch te geven aan de koele witte kussens en de aluminium frames.

Bonetti gelooft in het Atelierverhaal. “De volgende stap zijn badkamers en keukens.”

Info : www.foppa.com. Foppapedretti Atelier wordt in België voor het eerst getoond op Sfeer, van 14 tot 16 maart en van 20 tot 22 maart. Van 14 tot 21 uur, zondag van 10 tot 19 uur. Flanders Expo, Gent. www.sfeer.be, 09 241 92 11. Inkom : 10 euro.

2. Belgische klasse : Enthoven Associates voor Gloster

Teak ouderwets ? Niet in de uitvoering die het Antwerpse team van Axel Enthoven bedacht voor het Engelse Gloster, de Elan.

Wat is een goed tuinmeubel volgens u ? Axel Enthoven : De ergonomie moet goed zijn. Buitenmeubels moeten gemakkelijk gereinigd kunnen worden, ze moeten mooi verouderen en de symbiose tussen tuin en woning versterken. Bovendien moeten ze watervast zijn en niet te zwaar, want mensen willen in hun tuin meereizen met de zon.

Wat is de grootste vernieuwing van deze serie ?

Dit is het allereerste buitenmeubel in multiplexteak. Dat wil zeggen : het is gemaakt van verschillende laagjes teak die op elkaar gelijmd werden. Daardoor kunnen we een stoel maken met een leuning die in drie dimensies gebogen is, wat het comfort verhoogt. Er is zelfs geen bekleding nodig. Nog een voordeel : er is weinig hout nodig en dus is de stoel extreem licht.

Jullie zijn de eerste Belgen die voor het Britse Gloster ontwerpen. Welke troeven brengt dat mee ?

De firma heeft een onvoorstelbare traditie. Ze is de enige die een levenslange garantie op haar meubelen geeft. We zijn in de fabriek het prototype gaan ontwikkelen. Een unieke ervaring.

Info : www.gloster.com, www.enthovenassociates.be

3. Met Franse zwier : de Castelbajac en Fermob

Fermob, een fris Frans buitenmeubelmerk, heeft in zijn collectie een stoeltje dat toepasselijk Bistro heet. Het is immers een update van een in 1889 gepatenteerd model dat onmiddellijk succes kende bij Franse caféhouders, want de klapstoeltjes bleken ideaal voor kleine terrassen. Een troef die ook in kleine stadstuinen van pas komt. Fermob vroeg begin dit jaar aan de Franse modeontwerper Jean-Charles de Castelbajac om kleurcombinaties te bedenken en wie het modewerk van de man kent, weet dat hij houdt van speelse, felle kleuren. Het resultaat is de Cocardecollectie.

Info : online bestellen via www.castelbajac-pour-fermob.com

4. Interieurmerken moeien zich buiten (1)

B&B Italia probeerde het vorig seizoen voorzichtig met enkele buitenmeubels van Patricia Urquiola, maar gaat nu voluit met een complete outdoorcollectie. Er is Springtime, een reeks elegante en strakke meubels van de Fransman Jean-Marie Massaud, met minihutjes in rotan en aluminium ; er is Ravel, een experiment in geweven polyethyleen van Urquiola én, ook van haar hand, de lijn Crinoline en de heruitgave van een collectie uit 1966 van ontwerper Richard Schultz.

Info : www.bebitalia.it

5. Heruitgave : tuineitje

De Hongaar Peter Ghyczy tekende in 1968 een inklapbaar stoeltje in plastic en doopte het de Garden Egg Chair. Zoon Felix brengt het nu, met de zegen van zijn vader, opnieuw op de markt.

Wat betekent dit stoeltje voor u ?

Felix Ghyczy : Mijn vader heeft het ei ontworpen voor zichzelf, omdat hij een stoel wilde waar de kussens altijd droog in konden blijven. In het weekend kwamen vrienden van mijn ouders langs met hun kinderen en de tuin was altijd druk en gezellig, met de eieren als loungeruimte in het midden.

Ik had een ei in mijn studentenkamer in Utrecht. Ook daar hielden mijn vrienden van de stoel en zo ben ik op het idee gekomen om als afstudeerproject een businessplan te maken voor de herintroductie van de Garden Egg Chair. Ook grappig : mijn vrouw zat als kind ook al in de eieren.

In welke kleuren presenteerde uw vader de stoel ?

Oorspronkelijk in rood, oranje, zwart en wit met witte, oranje en zwarte kussens. Nu zijn er veel meer combinaties mogelijk. De koper zou instinctief moeten kiezen.

Hoe is deze Garden Egg Chair technisch geëvolueerd ?

De kunststof die mijn vader gebruikte was polyurethaan, nu gebruiken we een veredeld polystyreen. Dat is recyclebaar en esthetischer. Het scharnier is nu gemaakt van roestvrij staal en de rugleuning en kussens zijn aangepast voor een groter zitcomfort.

Info www.gardeneggchair.com. Garden Egg Chair wordt in België gelanceerd op Sfeer, van 14 tot 16 maart en van 20 tot 22 maart. Van 14 tot 21 uur, zondag van 10 tot 19 uur. Flanders Expo, Gent. www.sfeer.be, 09 241 92 11. Inkom : 10 euro.

6. Multifunctioneel en blits : de Kosmos van Extremis

Hoewel ondertussen al vijftien jaar oud, slaagt het West-Vlaamse Extremis er nog steeds in om buitenmeubelconcepten uit te brengen, voor iemand anders het doet. Zo is vanaf april de Kosmos op de markt, een eiland in gepoederlakt aluminium en synthetisch leder, met een tafel die naar boven of beneden kan. Het is dus tegelijk een zit- en een ligmeubel in de meest trendy kleur voor binnen én buiten : wit.

Info : www.extremis.be

7. Buitenbarok van Marcel Wanders

Het Spaanse buitenmeubelmerk Kettal benaderde de Nederlandse ontwerper Marcel Wanders voor een nieuwe collectie. Dat deze op een barokke manier versierd is, zal weinigen verbazen. Verrassender is de gebruikte techniek : de zit- en ligmeubelen zijn gemaakt van aluminium en overtrokken met een hoes in een buitentextiel dat porotex heet. Kettal werkt ook met glasvezel voor de tafels. “Het wordt gebruikt in de bootindustrie en is dus bestand tegen extreme weersomstandigheden”, klinkt de argumentatie. De tafelbladen zijn uitgegraveerd met krulmotieven en krijgen nog een glazen blad bovenop.

Info : www.kettal.es

8. Strak beton bij Viteo

Het jonge buitenmeubelmerk Viteo brengt in samenwerking met Concreto, een Oostenrijkse betonspecialist, de Cementum Collection uit, die vooral bij architectuurliefhebbers in de smaak zal vallen. Het zijn lage balken die naar wens op het gazon of het terras geïnstalleerd kunnen worden. Een kussentje in synthetisch leer verhoogt (letterlijk) het zitcomfort. De mogelijkheid tot inbouw van een gelhaard kan zorgen voor extra sfeer.

Info : www.viteo.at

9. Interieurmerken moeien zich buiten (2)

Ook het Italiaanse meubelmerk Living Divani start een eigen buitenlijn. Huisontwerper Piero Lissoni vertaalt zijn idee voor modulaire meubels naar buiten, met deze Extra Wall Outdoor-versie.

Info : www.livingdivani.it

10. Belgische nieuwkomer : Cassecroute

Cassecroute is een nieuw Belgisch merk dat op de beurs voor interieur, tuin en zwembad, Sfeer, gelanceerd wordt. “Ik ben geobsedeerd door picknicktafels”, geeft zaakvoerder en interieurarchitect Ronald Mattelé toe. “Het is een eenvoudig meubel dat ik associeer met samenhorigheid en verbondenheid.” Hij vroeg ontwerper Wim Segers om een hedendaagse tafel te tekenen. “Ik heb gekozen voor een no-nonsensevorm-geving”, verduidelijkt Segers. “Met rudimentaire draagbalken uit iroko- of gelakt sipohout als tafelblad en een zitvlak dat gedragen wordt door een elementair frame uit gegalvaniseerd staal. Het is geen elitair design, maar een nuchter buitenmeubel zonder franje.” Er bestaat een versie met losstaande en één met vaste banken, in vijf formaten. Ook opvallend eenvoudig is de distributie. Wie wil, gaat zelf zijn meubel halen, of Ronald brengt het bij u thuis.

Info : www.cassecroute.be. Cassecroute wordt voor het eerst getoond op Sfeer, van 14 tot 16 maart en van 20 tot 22 maart. Van 14 tot 21 uur, zondag van 10 tot 19 uur. Flanders Expo, Gent. www.sfeer.be, 09 241 92 11. Inkom : 10 euro.

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content