Andorra is het enige West-Europese land dat het helikopterskiën voluit aanprijst. Voor wie droomt van een dure Amerikaanse heliskivakantie is dit een waardig en goedkoper alternatief.

Tekst en foto Pascal Baetens

Andorra, Pic de la Fond Blanca. Sylvain springt uit de helikopter. Hij maakt de ski’s los en legt ze een eindje verderop op de ondergesneeuwde richel. We volgen hem. We beschermen ons tegen de opstuivende sneeuw als de Heliand-helikopter enkele tellen later weer opstijgt om de anderen te halen. Peter, een Deens informaticus, en Katja, mijn onverschrokken vriendin, kijken gespannen naar de steile hellingen links en rechts van ons. Ondertussen komt Albert, de tweede gids, met een Finse jongedame en twee Esten aan.

De wand links van ons, met een prachtig zicht over de Franse Pyreneeën, is te steil om zonder extra beveiliging aan te vatten. We krijgen een gordel om met een zendertje in. ?Zelfs onder de hoogste Pyreneeënberg vindt men je daar nog mee terug?, grapt Sylvain. Hij onderzoekt op verscheidene plaatsen de sneeuw van de rechterbergflank. Op de zuiderhellingen is de bovenlaag bevroren, eronder ligt een dikke laag korrelsneeuw. ?Te gevaarlijk?, besluit hij. ?Als er een stuk van die korst afbreekt, krijg je een plaatlawine. Dan rolt de ijsplaat over de korrels zoals iemand over uitgestrooide knikkers. Zo’n lawine maait bomen weg alsof het lucifers zijn.? De meer westwaarts gerichte hellingen blijken wel te voldoen : de zon kreeg er de tijd niet om overdag de bovenlaag te ontdooien, en ’s nachts ontstond er dus geen ijsplaat. Integendeel, de sneeuw bleef er zacht en mals. ?Dertig centimeter poedersneeuw op een stabiele onderlaag, prachtig. Dit wordt genieten, we zijn immers de eersten.? Het maagdelijke sneeuwtapijt verwacht ons. Sylvain lacht, hij kent het gevoel. ?Zo’n ongerepte helling vraagt een perfect spoor. Wie durft het aan ??

De Esten kijken elkaar schaapachtig aan. Zij niet dus. Katja lacht me toe. We vertrekken zij aan zij. Twintig meter lang gaat het perfect, dan zie ik een witte wolk. ?Nog nooit zo’n lekkere room geproefd?, schatert ze. Het eerste stuk wordt een slagveld. Albert speelt bezemwagen en raapt geduldig de brokstukken op. Vooral de Esten wisselen onregelmatige bochten af met diepe kuilen. Na goed anderhalf uur glijden, vallen en vooral lachen komen we aan ons vertrekpunt uit.

We klimmen weer de helikopter in, die ons ditmaal op de top van de Pic de la Serrena brengt, met zijn 2912 meter een van de hoogste beskibare bergen van Andorra. ?Nu gaan we voor het echte werk.? Albert gidst en het gaat veel sneller dan daarnet, we dansen op de sneeuw. Mooie guirlandes zijn het resultaat. Peter, de Deen, ontdooit. ?Dit is het gevoel van champagne?, roept hij uit, waarmee hij de vermaarde Amerikaanse poedersneeuw bedoelt.

Albert leidt ons naar verlokkelijke sneeuwvelden, waarin we steeds mooiere sporen skiën. Onder de boomgrens skiën we in een James Bond-achtige achtervolging tussen de schaarse bomen, tot we een wegeltje bereiken dat ons naar de landingsplaats van de helikopter leidt.

Albert en Sylvain hebben er zin in. Ook voor hen zijn het de eerste vluchten na de sneeuwval van de vorige week en de daaropvolgende sperdagen (om de sneeuw de kans te geven zich vast te zetten, want veiligheid gaat voor). Albert wijst naar de Collada de Montmalus. ?Ik ken nog een traject dat we meestal voor de skileraars van Ordino voorbehouden, maar die zijn nu toch allemaal aan het werk, vermoed ik.? Zijn ogen glinsteren.

Info : Dienst voor toerisme Andorra, Bergstraat 10, 1000 Brussel, tel. (02) 502.12.11, fax (02) 513.39.34. Ski Andorra : tel. (00-376) 86.43.89, fax (00-376) 86.59.10. Heliand : tel. (00-376) 32.21.45.Prijs : 8500 ptas (1700 fr.) voor de eerste, 7000 (ca. 1400 fr.) voor de tweede en 6000 (ca. 1200 fr.) voor de derde vlucht, gidsen inbegrepen. Voor minder fervente heliskiërs of -snowboarders zijn er de gezellige skigebieden van Pal, Arinsal, Ordino-Arcalis, Soldeu el Tarter en Pas de la Casa-Grau Roig, elk met 30 tot 60 km geprepareerde pistes. Zevendagenpassen : 13.650 (2700 fr.) à 19.150 ptas (3900 fr.). Er zijn ook combinatiepassen voor de verschillende gebieden, waarmee je gratis kan warmwaterkuren in La Vella in Andorra. Geniet ook van het nachtleven en de taksvrije winkels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content