In/uit
Ongeacht wat de modemakers dicteren, orakelt Weekend Knack wat IN is en wat UIT.
Labeljagen
In: moderne klassiekers kopen bij halfanonieme designers als Own, Christophe Charon of 10 (de mannenafdeling van Martin Margiela). Het vereist iets dieper in de portemonnee te tasten, maar dat loont.
Uit: moderne klassiekers kopen bij sportmerkenketens, niet omdat hun glorietijd voorbij is, maar omdat hun nieuwe producten stuk voor stuk lelijk zijn (en te baggy).
Sport
In: zwemmen, omdat een lidkaart bij het zwembad erg goed staat, omdat iedereen zich in chloorwater gewichtloos voelt en omdat er tegenwoordig te veel mooie zwembroeken te kopen vallen.
Uit: basketbal, want op dat soort velden wordt het gevaarlijk.
Stad
In: Blackpool, de Engelse kuststad annex vakantieoord-waar-alles-kan, de trots en de schaamte van het Verenigd Koninkrijk. Voor eeuwig mistroostig wegens het gevoel van vergane glorie en toch verborgen decadent (eten! drinken! meer, meer!), en dus de kwintessens van Groot-Brittannië.
Uit: Reykjavik, omdat zelfs de toeristische brochures pochen dat iedereen daar aan de alcohol zit.
Hobby
In: een miniatuurmuseum aanleggen. Gewoon foto’s van schilderijen en objecten uit kunsttijdschriften uitknippen en tegen de muur prikken. Het liefst hele kleine prentjes, zodat men van heel dichtbij moet gaan kijken, zoals dat de gewoonte is in een echt museum.
Uit: de artikelen in diezelfde kunsttijdschriften lezen.
Wonen
In: een stapel zeer erg versleten Oosterse tapijten. Niet om wat kleinburgerlijke kitsch in een witgeschilderd loft te brengen, maar gewoon op de grond, naast het bed, om er ’s ochtends mee weg te vliegen (de toverspreuk is zelf te verzinnen).
Uit: het ophangen van bij het afval gevonden uithangborden van cafés, of verroeste merkplaten van biermerken of cinemazalen. We zeggen “Wat leuk”, maar we komen nooit meer bij u op bezoek.
Sekssymbool (vrouwelijk)
In: Dusty Springfield. Niet langer onder ons, maar wel forever cool. De ultieme beehive, pandamake-up en een lichaamstaal vol ingehouden passie (en vele, vele geheimen).
Uit: Jennifer Lopez, want ze begint in haar eigen mythe te geloven.
Sekssymbool (mannelijk)
In: Aaron Eckhart. Fabelachtige acteur ( In The company of men, Erin Brockovich en nu Possession), die ondanks zijn naar Hollywood-normen hoge leeftijd (33!) alle tienerfilmsterren achter zich laat.
Uit: Keanu Reeves. Zijn status als sekssymbool is voor ons altijd onbegrijpelijk geweest, maar nu hij zich steeds meer omringt met special effects begint het iedereen te dagen dat hij zelfs niet eens kan acteren.
Stijlicoon
In: Morrissey. Het is nog net niet zover, maar de revival zal ongenadig zijn. Want echte mannen, die lispelen.
Uit: Guy Ritchie, regisseur, de nieuwe echtgenoot van Madonna en plots uitgeroepen tot trendsetter. Omdat hij af en toe, als de fotografen in de buurt zijn, een rijbroek of een trenchcoat draagt?
Accessoires
In: een snor. Geen snor die eruitziet als nucleair mos, en ook geen enge tangosnor, wel eerder een zweem, zoals een tienersnor, maar dan in de volwassen versie.
Uit: sikken en andere verdwaalde bosjes haar op het aangezicht. Oud, oud nieuws, denkt u en terecht, maar we zien er toch nog te veel.
Muziek
In: Pop uit Noorwegen, van vroeger, maar toch het liefst van nu. Van toen halen we A-ha, en ook de ongelukkig genaamde popgroep Belcanto terug uit de kast, en beiden blijken nog altijd even weemoedig naar de sterren te huilen. Van nu gaan we voor Kings Of Convenience (foto), die ook al triest zwijmelen, maar ook weer niet te veel, wat een goede balans is.
Uit: Pop uit Friesland. Wer Bisto van Twarres was een instantklassieker van het niveau van de Young Marble Giants (ja, we worden wel zeer nostalgisch). De rest van de Friese sien raakt niet verder dan geneuzel.
Peter De Potter / Foto’s Etienne Tordoir
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier