In ’t groot
Ze zien er gigantisch uit in cadeaupapier, liggen beeldig op de koffietafel én zijn prachtig om in te kijken : wij selecteerden zes kanjers van fotoboeken.
Iconengalerie
Mocht er ooit een shortlist van de beroemdste fotografen ter wereld komen, dan zijn Peter Lindbergh en Annie Leibovitz zeker genomineerd voor een top 10-plaats. Van beide is net een vuistdik overzichtswerk verschenen. Lindbergh (62) werd bekend met zijn tijdloze zwart-witmodefoto’s voor internationale tijdschriften en campagnes voor Armani en Donna Karan. In Untitled 116 staan 116 portretten van wereldberoemde stijl-, muziek-, cinema- en mode-iconen. Het zijn voornamelijk vrouwen, onder wie : Naomi Campbell, Juliette Binoche, Monica Bellucci, Isabella Rossellini, Catherine Deneuve, Linda Evangelista en natuurlijk zijn muze Nadia Auermann.
Nog meer sterren in 1990-2005, het fotoboek van Annie Leibovitz (57). Ze startte haar carrière als fotograaf bij het muziekblad Rolling Stone, vandaar ook de vele muzikanten (onder wie Keith Richards en Johnny Cash) in haar boek. Naast haar fotografische output voor Vogue en Vanity Fair, zijn ook portretten van vrienden en familie en reportagebeelden van Sarajevo te bewonderen. Twee absolute aanraders.
Untitled 116, Peter Lindbergh, Uitg. Schirmer/Mosel, 100 euro. 1990-2005. ISBN 9783829601795.
Annie Leibovitz, Uitg. Random House, 85 euro.
ISBN 978 0224080637.
Dromerig
Op zijn 73ste is David Hamilton nog niet te stoppen. De Britse fotograaf-stilist maakte vooral in de seventies furore met zijn wazige portretten van naakte tienermeisjes. Hoewel Hamilton meermaals beschuldigd werd van pedofilie, hebben zijn – relatief brave – foto’s voor veel mensen een nostalgische waarde. Ze doen dromen van het paradijselijke, onbezorgde leven als ontluikende puber. In het overzichtswerk David Hamilton staan ruim 300 foto’s (romantisch-erotische portretten, maar ook stillevens, bloemstukken en bucolische taferelen) in zijn zo herkenbare stijl. “In mijn foto’s zoek ik naar eeuwige schoonheid. Ik vermijd tijdgebonden elementen als kleding of modieuze kapsels. Vandaar dat mijn werk nooit dateert”, vertelde hij ons onlangs in een interview.
David Hamilton, David Hamilton, Uitg.
La Martinière, 48 euro. ISBN 27324 34981.
Uit het koninklijke beeldarchief
Net als David Hamilton was onze Belgische Koning Leopold III (1901-1983) een autodidact in fotografie. Vooral na zijn troonsafstand als gevolg van de Koningskwestie, kon hij zich op zijn vele reizen uitleven met zijn geliefde camera. Uit zijn gigantisch beeldarchief maakte prinses Marie Esmeralda (zijn dochter bij prinses Liliane) een knappe selectie voor het boek Leopold III fotograaf. Geen ordinaire vakantiekiekjes, maar topfoto’s met veel gevoel voor compositie, natuur en menselijkheid.
Leopold III fotograaf, door Prinses Esmeralda van België, Uitg. Lannoo, 39,95 euro. www.lannoo.be ISBN 9789020967982.
Het mooiste van reizen
Geregeld worden ook reisboeken uitgegeven in salontafelformaat. Wijsheid uit de Andes is een mooi voorbeeld. Voor elke dag van het jaar maakten Olivier & Danielle Föllmi in Zuid-Amerika een prachtige foto. De bezinnende teksten ernaast komen van kleppers als Octavio Paz, Pablo Neruda en Jorge Borgès. De auteurs zijn doorgewinterde reizigers en kennen het Andesgebied op hun duim. Hun foto’s werden bekroond met de World Press Photo-prijs. Om maar te zeggen : een must.
Antwerpenaar Eddy Van Gestel is verliefd op Afrika. Schrijvend en fotograferend doorkruist hij al jarenlang het continent tot in de kleinste uithoekjes. Zijn uiterst verzorgde foto- en tekstboek Afrika in de kijker biedt een vernieuwende kijk op de authentieke, warmmenselijke en wondermooie kant van Afrika.
Wijsheid uit de Andes, Olivier & Danielle Föllmi, Uitg. Lannoo, 40 euro. ISBN 9789020966237.
Afrika in de kijker, Eddy Van Gestel, Het Bronzen Huis, 45 euro. ISBN 9789075756975.
Door Thijs Demeulemeester
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier