Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Ik zou van m’n leven niet liften. Veel te gevaarlijk vind ik dat, zo bij een onbekende in zijn rijdend huis stappen. Maar ik overweeg om bij een volledige wildvreemde op de sofa te slapen. Via www.couchsurfing.org dan wel, als onderdeel van de vakantie, niet als een soort sociaal experiment of een test om mijn grenzen te verleggen. Nu, met al wat ik erover gelezen heb, ben ik ervan overtuigd dat couchsurfing volledig veilig is. De sofa- eigenaars worden gescreend, en het ziet er allemaal uit als de unieke ervaring die ze beloven dat het is. En toch komt mijn typische Kempische opvoeding naar boven. Zullen de lakens proper zijn ? Zitten er vlooien in de sofa ? Heeft mijn gastheer een bijl in zijn kast ? En wat is er gebeurd met die eeuwenoude raad die ons is ingeprent : niet praten met vreemden !

Mensen vertrouwen graag andere mensen, stelt professor Keith Murnighan die daar onderzoek naar deed. Ondanks de verschrikkelijke verhalen over bedrog, brand en bijlen, blijven we toch makkelijk te manipuleren om ons geld, ons hart of onze sofa af te staan aan iemand die we helemaal niet kennen. Zelfs gesofisticeerde investeerders vielen voor het Ponzi-systeem van Bernie Madoff omdat hij met de juiste lichaamstaal, de goed gekozen namedropping van andere investeerders en het ogenschijnlijk perfecte leven een betrouwbare indruk maakte.

Vertrouwen groeit volgens Murnighan ergens diep in het onbewuste, en is niet beredeneerd. We vertrouwen iemand die Mark heet, omdat geen enkele Mark ons ooit heeft teleurgesteld, zo simpel is het. Op zich is dat blinde vertrouwen positief, aldus Murnighan. Liften, couchsurfen en investeren – nu ja, dat laatste misschien niet – loopt veel vaker goed af dan fout. Al stelt hij zich vragen over hoe dat moet op het internet waar het aantal mogelijke sociale contacten is ontploft, en het aantal mogelijke bedriegers dus ook. Murnighan bekent dat hij zijn dochters nooit wil laten couchsurfen. Maar voegt eraan toe : “Ik mocht van mijn ouders niet liften, maar ik heb het toch gedaan.”

Ik weet niet of Murnighans dochters op Tinder zitten, maar ik ben blij dat ik nog iemand ontmoet heb op de gewone persoonlijke wijze en niet op de virtuele manier. Al is persoonlijk contact zeker niet heilig. Getuige Neville Chamberlain die terugkwam van zijn eerste meeting met Hitler in de vaste overtuiging dat dit een betrouwbaar man was die zijn woord zou houden. Tegenwoordig zoeken we vrienden, potentiële partners en professionele contacten op dezelfde manier als we een concertticket kopen of een restaurant reserveren. Bekijk het product, swipe links wat je niet aanstaat en bewaar rechts wat je ziet zitten. Ik zie de jongeren bezig, ik hoor hun commentaren op de foto’s en mijn hart breekt voor al wie zich daar kwetsbaar ‘aanbiedt’. Goed voor hen natuurlijk, ze durven. En allicht is een virtuele afwijzing minder erg dan face to face. Als vijftiger blijf ik bij mijn sofa-reactie. Ik praat niet met vreemden.

Lene Kemps

Zullen de lakens proper zijn ? Zitten er vlooien in de sofa ? Heeft mijn gastheer een bijl in zijn kast ?

Partner Content