Onze zomerse tour d’Europe eindigt in Zweden. De voorbije weken namen we u mee kriskras door Europa. Uit de talloze reacties blijkt dat deze ‘landennummers’ zeer geapprecieerd werden.

Met een tocht door Zweden willen we onze serie in schoonheid afsluiten. Dat is niet eens zo moeilijk, want behalve een adembenemende natuur hebben de Zweden ook een uitgesproken stijlgevoel.

Het Scandinavische land mag dan voor Belgen niet dé toeristische klassieker zijn als pakweg Frankrijk of Spanje, toch hebben citytrips naar Stockholm of natuurvakanties in het weidse Zweden hun fervente fans.

Maar zelfs wie er nog nooit geweest is, is vertrouwd met een stukje Zweden uit het culturele collectieve bewustzijn. De eerste film die ik als kind in een filmzaaltje zag was Pippi Langkous. Wat die allemaal mocht ! De rebelse Zweedse wijsneus is overigens nog altijd alive-and-kicking. Wiens invloed is het, denkt u, als ik mijn dochter slapend aantref, met de voeten op haar hoofdkussen en haar hoofd aan het voeteneinde ?

Natuurlijk moet ik het onvermijdelijk ook hebben over Ikea. Zou er hier te lande nog één huishouden te vinden zijn dat niets van Ikea heeft ? Hoe zouden onze interieurs eruitzien zonder de Zweedse meubelgigant ? Het gezucht bij het ineenzetten van de meubelen ten spijt. Verder kan iedereen van mijn generatie gegarandeerd een best of Abba aanheffen.

Voorbij de clichés is Zweden een land met een hoge levenskwaliteit. “Frisse lucht, ruimte, natuur in overvloed en fijne, loyale mensen. Het vergt wat tijd om een Zweed te leren kennen, maar eenmaal bevriend is het voor altijd”, vat culinair journalist Pieter van Doveren zijn tweede thuisland samen. Hij heeft er zijn hart ook verpand aan de ruimte – negen miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna vijftien keer België. Ondanks het klimaat met een korte zomer, is het buitenleven echt een Zweedse specialiteit. Als de Zweden vrij hebben, trekken ze de natuur in.

Bij elk bezoek kan Pieter van Doveren er zich nog over verbazen hoe goed de maatschappij er georganiseerd is, van verkeersveiligheid tot ziekenzorg en de combinatie werk en gezin. De burgerzin en het plichtsbewustzijn van de Zweden zijn legendarisch. Al moet Pieter van Doveren toegeven : soms tot in het absurde. “Voor iemand met een Latijnse inborst is het af en toe schrikken. Zo ging ik met een Zweedse vriend vissen. We fietsten naar het water, op een kaarsrechte weg waar in geen uren een auto of een levende ziel te bespeuren was. Toch is hij bij het oversteken netjes afgestapt en heeft hij volgens de regels naar links en rechts gekeken vooraleer naar de overkant te stappen.”

Van Doveren maakte een culinaire toer door zijn Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden. Voor de lokroep van Stockholm troseerde Jean-Paul Mulders zelfs zijn vliegangst. Linda Asselbergs praatte met het immens populaire schrijversduo Roslund & Hellström, auteurs van sociaalkritische thrillers. Wie nog een bewijs wil van het doorgedreven Zweedse stijlgevoel kan zich vergapen aan onze interieurreportage van een vakantiewoning op de Stockholmse archipel.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content