In een typisch Hollands landschap, op een kwartiertje rijden van Amsterdam, wonen Piet Boon en zijn vrouw Karin, interieurontwerpster, als god in Frankrijk.

H www.pietboon.nl

Samen leiden Piet en Karin Boon het bedrijf Piet Boon : Bouwwerken, Interieur & Design, waarmee zij hun stempel drukken op allesomvattende projecten van residentiële of commerciële aard. Maar ook hun eigen huis, dat pas recentelijk is afgewerkt, vormt een veelbesproken en toonaangevend ontwerp (zie kader op p. 30). Het enorme donkergrijze zinken dak en de opvallende schoorstenen zorgen voor een imposant silhouet tegen de laaghangende grijze wolken. Als je er voor staat, ziet de woning er ongelofelijk netjes uit en ‘mannelijk’ van ontwerp. Maar achter de gevel schuilt een praktisch huis, gebouwd in U-vorm, rond een veelgebruikte, centrale binnenkoer, met een zwembad en een gastenverblijf achteraan. Zeer belangrijk voor Piet was het vinden van een geschikte plek : in de zon en uit de wind. Dat dit aspect een grote rol speelt, merk je aan de twee grote ‘ontvangstruimten’ in open lucht, aan weerszijden van het huis. Hoewel de woning een groot stuk grond beslaat, is er toch een duidelijk evenwicht tussen het binnen- en het buitengedeelte. Elke kamer is in verhouding tot het gebruik dat ervan wordt gemaakt ; de meubelen zijn vrij ‘kolossaal’ opgevat, net als de open haarden. En de eiken vloeren zijn zó gelegd dat ze de beschikbare ruimte benadrukken.

Met haar geoefend oog voor design en bijbehorende details, opteerde Karin voor technologische elementen zoals een centraal computersysteem dat de kamer- en de vloertemperatuur, de verlichting en het bewakingssysteem regelt.

Meubels en accessoires die door dit creatief duo werden ontworpen, staan overal in het huis : zo zijn er de enorme zwarte lampenkappen in de keuken en het prachtig beklede hoofdeinde van het bed in het gastenverblijf. Maar in hun toonzaal Baden-Baden in Amsterdam presenteren Piet en Karin ook andere, bekende Europese merken, zoals kranen van Volevatch en de Italiaanse badkamerontwerper Boffi. De luxueuze badkamer in hun eigen huis is gebouwd rondom het organische Fiumi-bad van Boffi. Het is duidelijk dat Boon een zwak heeft voor badkamers. Zelfs de kinderen van het echtpaar hebben een ruime badkamer voor zichzelf.

De beroemde Nederlandse tuinontwerper en plantenkweker Piet Oudolf mocht de tuin van het echtpaar Boon ontwerpen. Eigenlijk kreeg Oudolf een opleiding als architect, hetgeen verklaart waarom hij zoveel nadruk legt op vorm, textuur, licht en beweging, en waarom hij zoveel houdt van planten zoals exotische grassen en blijvende planten die makkelijk in diverse vormen kunnen worden gesnoeid.

Aan het ontwerp van de tuin is evenveel belang gehecht als aan het huis en het getuigt van dezelfde praktische aanpak. In vergelijking met de achtertuin is de voortuin geometrischer en meer ingetogen, maar gestructureerde heggen en borders zijn er in overvloed in al de verschillende gedeelten. Helemaal achteraan het zwembad staat het vaak bezochte gastenhuis, waarin ook een sauna en een cirkelvormige jacuzzi in openlucht staan. Dit kleine huis is absoluut geen ‘bijgebouw’, want de gasten hebben een keuken/leefruimte tot hun beschikking en een volledig uitgeruste douche en badkamer. Als het weer het toelaat is een douche in open lucht zeer verleidelijk ; de installatie is uitgerust met een douchekop van Boffi die werd ontworpen door de bekende Amsterdammer Marcel Wanders.

Wanneer de twee witblonde kinderen thuiskomen van school, heerst chaos in het huis. De twee rennen van het zwembad naar de trampoline en hebben nauwelijks tijd om op adem te komen. Donzige witte handdoeken hangen te wachten tot ze er genoeg van krijgen en op hun fiets de oprijlaan afstuiven of langs de heggen verdwijnen.

Geen kostbare dingen hier, alleen degelijk en mooi ogend design. Wanneer Karin even op adem wil komen, kan zij zich terugtrekken in haar stijlvol kantoor thuis en van daaruit het huishouden beheren. n

Georgie Bean / Foto’s Verne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content