U hebt hem in handen : onze eerste Knack Weekend Black. Verscheidene van onze spe-cials (8 in totaal) krijgen dit jaar onder het Blacklabel een serieuze upgrade. We beginnen met dit modenummer.

Knack Weekend Black* is een eigenzinnig project. In deze digitale tijden zetten we extra in op een papieren magazine. Echter, niet zomaar een magazine. We hebben ‘ons gesmeten’ om er een te koesteren object van te maken. Met mat en dik papier dat goed aanvoelt, met een uitgekiende vormgeving waarin de aandacht voor fotografie centraal staat, en met natuurlijk interessante artikels.

In het vuistdikke Turning Pages, een boek over de vormgeving van kranten, magazines en boeken, heeft Andrew Losowsky het in de inleiding over de transitieperiode waarin het gedrukte woord zich bevindt. Losowsky is een Britse schrijver en journalist, een erkende autoriteit in de magazinewereld. Natuurlijk overleeft print, stelt hij, maar dan als magazines of boeken waarvan de fysiek een meerwaarde biedt : die een sterk design hebben of knap gedrukt zijn.

Als grote fan van magazines is het mijn idee van ontspanning om mij ongestoord en languit in een zetel te nestelen met één van mijn favoriete bladen. Zeker, met een iPad kan het ook lukken. Maar ik ben het met Losowsky eens als hij opmerkt dat het grote verschil in de volgende stap zit. Eenmaal je op een link geklikt hebt of een video hebt bekeken en je je scherm afzet, dan ga je van nothing back to nothing, en blijft er niet veel meer over dan een voetnoot in je internet history. Wanneer je een boek of magazine echt vastneemt, vindt er volgens Losowsky een interactie met dat object plaats via de geur, de touch. Die objecten blijven, ook als je ze weggelegd hebt.

De boeiende discussie over print versus pixels zal nog een hele tijd duren, en hopelijk veel creativiteit naar boven brengen, aan beide zijden. Maar u moet geen kant kiezen. Knack Weekend Black is geen of-ofverhaal. We brengen elke week in ons gewone magazine het nieuws uit de lifestylewereld, en we doen dat ook met voortdurende updates op weekend. be. We sturen nieuwsbrieven uit en zijn te lezen op iPad. Maar acht keer dit jaar, telkens aan het eind van de maand, bieden we u een collector’s item. Een nummer dat er ‘fysiek’ staat en ook journalistiek. We brengen de mix zoals u die gewoon bent, maar met een extra.

Knack Weekend Black zal telkens uit drie hoofdstukken bestaan. In een eerste hoofdstuk brengen we het nieuws van het moment, in dit geval de modetrends voor de zomer. In een tweede hoofdstuk maken we ruimte voor achtergrondverhalen en analyses. De zomermode inspireerde tot reflectie op het vrouwbeeld in de mode, en ruimer bekeken ook tot portretten van sterke vrouwen. Het derde hoofdstuk is een lifestylegids, met insiderstips en adressen.

We hebben er met ons team met overgave en enthousiasme aan gewerkt. We hopen dat u er veel leesplezier aan beleeft. Al dan niet languit in de zetel.

*Black, omdat uit een lezersenquête blijkt dat

zwart staat voor luxe, en omdat het een kleur is

die nooit uit de mode raakt, een sterke klassieker.

Knack Weekend Black 02 Wonen

verschijnt op woensdag 30 maart.

Info : www.knackweekend.be/black.

Laat ons weten wat u van de nieuwe formule vindt op black@knack.be.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

IN DEZE DIGITALE TIJDEN ZETTEN WE EXTRA IN OP EEN PAPIEREN MAGAZINE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content