De whisky’s van Bruichladdich hebben allemaal een uitgesproken maar subtiel fruitig en delicaat karakter. Aroma’s van citrus en geel steenfruit als perzik en abrikoos komen altijd terug. Kenmerkend is wel dat, hoe ouder de whisky is, hoe exotischer en gekonfijter dat fruitig karakter wordt.

Op het etiket wordt elke rijpingsperiode anders aangeduid om op het stijlverschil tussen de whisky’s te wijzen.

Bruichladdich 10 Years

(60 % second fill bourbon, 40 % second fill sherry-vaten)

Bleekgele kleur met groenachtige tint.

Vrij zachte, lichtzoete geur van mout, uitgesproken appel, peer, witte en gele perzik en zachte vanille. Kenmerkende, maar zachte medicinale jodiumtoets en een uitgesproken florale toets, met iets van honing, citrus en zelfs boter. Ook iets prikkelends dat aan zwarte peper doet denken. Eronder een zeer lichte zoute turftoets.

Bijna zuivere moutsmaak (appel, peer), met op het einde doorkomende toetsen van hout en lichte turf. Ook iets ziltigs en zacht bitters (jeneverbes ?). (prijs : 44,65 euro)

Bruichladdich Fifteen Years

(85 % bourbon, 15 % first fill oloroso-vaten)

Diepe, bijna goudgele briljante kleur.

Diepere geur dan de 10 years. Meer aroma’s van kruiden, oude kaas, maar ook vanille, hout, noten, bessenfruit en zelfs rozijnen. Mout en ook iets rokerigs (turf). De ziltigheid houdt alles samen.

Meer structurele turf- en kruidentoetsen in de smaak dan in de 10, XVII en Twenty Years. De structuur blijft fruitig en moutig.

(prijs : 59,49 euro)

Bruichladdich XVII Years

(100 % fresh bourbon-vaten)

Bleekgele kleur tussen die van de 10 en Fifteen Years in.

Iets warmere aroma’s dan die van de vorige whisky’s : diepe appel, peer, citrus, perzik en abrikoos, aangevuld met toetsen van kruiden (heide, lichte munt of eucalyptus) en sherry (boter, noten, hout en amandelen), alhoewel 100 procent bourbon-vaten zijn gebruikt.

(prijs : 85,71 euro)

Bruichladdich Twenty Years

(100 % fresh bourbon-vaten)

Goudgele kleur met groenachtige tint.

Sterk aromatische, maar verfijnde geur met aroma’s van steenfruit, uitgesproken vanille, zoethout, oude kaas en lichte vegetale turftoetsen die wat weg hebben van tabak en leder. Jodium-medicinaal, maar zacht.

Mouttoetsen blijven de smaak bepalen. Op die basis fruit, een zachte ingehouden rokerigheid en naar het einde toe (zoet)hout. Een beetje aristocratisch. (prijs : 119,98 euro)

Bruichladdich Vintage 1984

(20 % fino, 20 % oloroso, 60 % bourbon-vaten)

Lichte koperkleur.

Alhoewel deze whisky structureel lijkt op de XVII Years, is zijn aromatische kracht veel groter maar ook verfijnder. Boven op de houtaroma’s, toetsen van exotisch fruit en gedroogde citroenschil, zelfs wat tabak, boterkaramel, bloemen, honing, gedroogde houtachtige kruiden en iets van donkere specerijen en donkere chocolade.

(prijs : 109,67 euro)

Bruichladdich Vintage 1970

(100 % Amerikaanse hogsheads van 250 liter, gebotteld op cask strenght van 44,2 % Vol. Alc.)

De absolute maar ook zeer dure topper van het huidig assortiment.

Vrij uitgesproken koperachtige amberkleur.

Nog dieper en complexer karakter dan de 1984, zonder overdreven houterig te worden. Aroma’s van leder, tabak, exotisch fruit (banaan, kiwi en vooral rijpe mango), bittere chocolade, boter, oude kaas, gedroogd fruit, hout, lichte munt, zelfs salie en iets anijsachtigs. Ook gedroogde groene kruiden. (prijs : 225,53 euro)

Filip Verheyden / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content