Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Veel stress ? Een stijve nek ? Emotionele problemen ? Of gewoon zin om goed te ontspannen ? Massage helpt. Weekend Knack testte zes verschillende behandelingen.

Productie en tekst : Trui Moerkerke m.m.v. Anne Geerts en Tessa Vermeiren / Foto : Ronald Stoops / Styling : Olivier Rizzo / Make-up : Rudi Cremers / Model : Kim / Met dank aan TAP, ICEP en Hotel Vilalara in de Algarve

Al eeuwen kent men in het oosten de weldaden en de genezende kracht van een goede massage. Westerlingen hebben deze kennis lange tijd genegeerd. Maar mei ’68 en new age brachten daar geleidelijk verandering in. Ook in België kan u op verschillende adressen terecht voor oosterse of op oosterse leest geschoeide massages. Die pakken uiteenlopende gezondheidsproblemen aan, maar ook wie niet ziek is, kan veel hebben aan een relaxerende massage. De hier voorgestelde soorten beslaan een ruim toepassingsveld : van tuina (Chinese geneeskunde, in België vooral door kinesitherapeuten gegeven) tot de aangename, louter ontspannende Californische massage.

Hoewel geen enkele beschreven massage van erotische aard is, blijft ze een intieme zaak. Laat daarom nooit uw pijn- of psychologische grens overschrijden en zoek een massagevorm die bij u past. Blijf zeker niet bij iemand die u niet vertrouwt, dat doet u bij een tandarts of dokter ook niet.

Van een massageruimte moet u geen schoonheidsinstituut-glamour verwachten, maar de ruimte moet minstens correct zijn : warm, rustig en gescheiden van de privé-vertrekken in het huis.

Tuina

Tuina, ook wel Chinese massage genoemd (hoewel dit begrip maar gedeeltelijk de lading dekt), wordt in China al 2000 jaar toegepast. Naast acupunctuur, Chinese kruiden en Taichi-Qigong is tuina er een van de pijlers van de traditionele geneeskunde. In deze discipline wordt ervan uitgegaan dat onze gezondheid afhangt van een harmonie tussen de tegengestelde krachten yin en yang. Als dat energetisch evenwicht verstoord wordt, kunnen we ziek worden. Energie en het in goede banen leiden daarvan staan centraal bij tuina. (Zie verder bij shiatsu. Deze Japanse massagetechniek is historisch gegroeid uit tuina.)

Doordat de studie van tuina tot voor kort voor westerlingen niet toegankelijk was, is deze behandeling voorlopig nog niet zo bekend als bijvoorbeeld acupunctuur. Tuina is een zeer complexe therapie, veel ruimer dan onze fysiotherapie : ze omvat massage, acupressuur, meridiaanmassage (waarbij de geblokkeerde energiedoorstroming hersteld wordt), het gebruik van kruidenpleisters…

Toepassing

Tuina behandelt alle problemen waarvoor anders een klassiek kinesist wordt aangesproken. Daarnaast helpt tuina bij problemen als migraine, maag- en darmklachten, astma, psychische aandoeningen en stress. Een speciale vorm van tuina pakt ook gezondheidsproblemen bij baby’s en kinderen aan (spijsverteringsproblemen, bedwateren, bronchitis). Het biedt ook een oplossing voor mensen die geen acupunctuur aandurven.

Ervaring

De tuina-therapeut die ik bezocht hij verkiest anoniem te blijven , is een kinesitherapeut die zich verder specialiseerde in de traditionele Chinese geneeskunde. Voor de massage wordt er gepraat, zodat de tuina-therapeut het probleem kan duiden. Het is een boeiend gesprek, waarbij de vinger figuurlijk op de wonde gelegd wordt. Omdat mijn schouders en nek wat vastzitten, is de massage onder een katoenen laken in eerste instantie pijnlijk. Maar achteraf geeft het een goed gevoel. En de overtuiging om ermee door te gaan. (TM)

Info

Je kan een lijst met erkende tuina-therapeuten opvragen bij het Opleidingscentrum voor Traditionele Chinese Geneeswijzen, Kerkgate 89, 9700 Oudenaarde, tel. (055) 45.61.20. Dat instituut is het enige in België dat een tweejarige tuina-opleiding geeft (er is ook een acupunctuuropleiding) aan geïnteresseerde gezondheidswerkers of (para)medici. Voor meer info : bel naar voornoemd nummer, of fax op (055) 45.65.76.

Shiatsu

Shiatsu, een eeuwenoude Japanse massagetechniek, betekent letterlijk druk met de vinger of duim. Deze drukpuntmassage, waarbij de therapeut werkt met de vingertoppen, duimen, handpalmen, ellebogen, knieën en voeten, streeft naar een dynamisch evenwicht tussen yin en yang, en besteedt veel aandacht aan energiedoorstroming. Want dat is het uitgangspunt van shiatsu : lichaam en geest, als een geheel beschouwd, worden in stand gehouden en werken door energie. Die energie circuleert in het lichaam langs welbepaalde banen of meridianen, en langs die meridianen liggen punten die men tsubo’s noemt. Lichamelijke klachten hebben te maken met een slechte energiedoorstroming. Shiatsu kan, door te drukken op de tsubo’s langs de meridianen, de energie terug doen stromen en de pijn verlichten in de organen. Shiatsu activeert dus de zelfgenezende kracht van het lichaam.

Toepassing

Shiatsu is een natuurlijke geneeswijze waarmee uiteenlopende klachten als hoofdpijn, stijfheid en rugpijn kunnen worden aangepakt. Maar ook wie niet ziek is, heeft iets aan shiatsu : je voelt je nadien lichter, evenwichtiger en rustig. Herboren, zeg maar. Met shiatsu verdwijnen vaak ook emotionele problemen.

Ervaring

Jan Vervecken van de Internationale Shiatsu School in België geeft shiatsu-sessies in een kleine kamer waar een matras op de grond ligt. Shiatsu gebeurt niet op het naakte lichaam, er wordt gevraagd losse katoenen kleding te dragen. Vervecken begint met een volledige lichaamsmassage : rug, armen, benen… Daarna masseert hij verder op specifieke punten, afhankelijk van de diagnose. Steeds volgt hij ongeveer hetzelfde schema, ik kom er al enkele jaren. Hij combineert shiatsu met cranio-sacraal-therapie. De sessie duurt 1 uur en een kwartier, naar het einde toe val ik meestal in slaap. Dan krijg je wat tijd om langzaam bij te komen. Na de massage voel je je warm en vol energie. Het gevoel ook dat je er nu weer even tegen kan. En dat gevoel houdt wel enkele weken aan. (TV)

Info

Jan Vervecken trekt regelmatig naar het buitenland om zich bij te scholen. Hij geeft individuele sessies (1200 fr.) en ook opleidingen, ’s avonds of tijdens het weekend. Eind juli start een 3 weken durende basisopleiding shiatsu. Info : Internationale Shiatsu School, Oude Baan 104, Westmalle, tel. (03) 309.17.02.

Californische massage

Zoals de naam doet vermoeden, komt deze massage uit de States. Ze ontstond aan het Essalen-instituut, waar vernieuwend gewerkt wordt rond massage en lichaamswerk. Na ?mei ’68? groeide een grote belangstelling voor India. Vanuit die interesse werd aan het Essalen een voor westerlingen bevattelijke lichaamsmassage ontworpen.

De Californische massage is een ontspanningsmassage, vooral gebaseerd op grote strijkbewegingen over het (naakte) lichaam. Die geven een oppervlakkige ontspanning, maar ook lokale spanningen worden aangepakt met diepere fricties of losmakende massagegrepen. De massage begint dus zacht en gaat geleidelijk dieper. Californische massage werkt vrij globaal : op algemene spierspanningen, op een betere bloed- en lymfedoorstroming. Door massage wordt de ademhaling ook dieper, en beter ademhalen betekent meer levensenergie. De Californische massage hoort thuis onder de ruimere noemer holistische massage : de persoon wordt als geheel behandeld, lichaam en geest samen.

Toepassing

Californische massage kan stress en gevoelens van vermoeidheid en zwaarte verlichten. Spanningen die zich op een bepaalde plek van het lichaam lokaliseren, worden door die massage verspreid en dus beter opgenomen in het geheel. Brigitta Cocquit is gespecialiseerd in Californische massage. Mensen komen bij haar om te ontspannen, omdat ze stress hebben en in de knoop zitten met hun emoties. De Californische massage stelt dat als je je lichaam meer gaat ?bewonen?, je geest dan ook rustiger wordt. Als mensen vervreemd zijn van hun lichaam, brengt massage hen een stuk dichter bij zichzelf.

Ervaring

Brigitta Cocquit heeft een massagetafel, maar verkiest toch een matras op de grond. Californische massage gebeurt op de naakte huid, een laken of deken zorgt ervoor dat het lichaam niet afkoelt. Ik krijg een massage die vooral afgestemd is op mijn pijnlijke schouders en nek. Van zachte en grote strijkbewegingen over het lichaam, gaat het naar diepere massagegrepen. Tegen het einde aan ben ik bijna in slaap gevallen. Als ik de kamer verlaat, doen mijn schouders minder pijn en voel ik me prettig en ontspannen. (TM)

Info

Brigitta Cocquit, Weegse 57 in Sleidinge, tel. (09) 357.21.20. Een Californische massage kost bij haar 1500 fr. Aan het vormingscentrum Vlied (tel. (09) 223.20.64.) geeft ze cursussen Californische massage.

Integratieve massage

Integratieve massage is een combinatie van holistische, dynamische en polariteitsmassage. Bij de holistische massage wordt het lichaam met olie ingesmeerd met lange strijk- en kneedbewegingen die de huid en spieren helpen ontspannen. De dynamische massage bestaat uit een aaneenschakeling van rollende, wiegende en schuddende bewegingen die tot op het bot doorwerken. Bij de polariteitsmassage worden de handen diagonaal op het lichaam gelegd om de energiecirculatie tussen beide raakpunten tot stand te brengen. Polariteitsmassage gaat ervan uit dat een lichaam net als een magneet geaard is. Het bovenlichaam is positief geladen, de onderkant negatief. Door beide helften diagonaal met elkaar te verbinden, gaat de energie door het ganse lichaam beter stromen. Een massage duurt ongeveer 75 minuten.

Toepassing

Een massage voor wie zichzelf wil verwennen. Mensen met spanningen, spierpijn, hoofdpijn, droge huid, en andere door stress veroorzaakte ongemakken, hebben er baat bij. Wie te weinig tonus heeft, zal wat extra dynamische massage krijgen ; wie erg gespannen is, krijgt iets meer polariteitsmassage.

Ervaring

Lutgarde Beckers geeft voor de massage de nodige uitleg en polst naar de behoeften. Ze laat me een etherische olie uitzoeken die nu het best bij mijn gemoedstoestand past. De integratieve massage gebeurt op de naakte huid. Eerst wordt de rug gemasseerd, benen en armen worden één voor één geschud en gewreven. Lutgarde ademt hoorbaar ritmisch. Dat is even wennen, maar algauw beland ik door de strijkbewegingen, het zachte kneden en wiegen in een staat van diepe ontspanning. Ik verstijf als Lutgarde tussen de tenen plukt. Ik voel een stekende pijn in wat ze de reflexpunten voor mijn lymfestelsel noemt. Maar even later ontspan ik opnieuw. Na de massage wordt bij een kop yogi-thee uitleg gegeven over de behandeling. (AG)

Info

Lutgarde Beckers geeft individuele sessies (1200 fr.), les en adressen van leden van het Netwerk Integratieve Massage : tel. (016) 63.27.09. Opleidingscentrum De Schans : tel. (089) 85.31.89.

Ayurveda

Ayurveda is een 5000 jaar oud genezingssysteem uit India, dat berust op de levensinzichten van de grote rishi’s of wijzen. Ayurveda gaat ervan uit dat elk deel een weerspiegeling is van het geheel en dat niets losstaat van zijn context. De Ayurvedische kennis omvat de toepassing van phytotherapie, mineralen, psychologie, voedingsleer, meditatie, yoga, massage, reinigingsbehandelingen en ademhalingstechnieken.

Bij een ayurvedische massage wordt het hele lichaam gemasseerd met olie. De handelingen zijn heel eenvoudig en werken eerder op het energetische dan op het lichamelijke. Niet de bloedvaten maar de energiebanen worden bij de massage gevolgd. Met strijkende en cirkelvormige bewegingen en zacht wringen worden de energiebanen die over het hele lichaam lopen, vrijgemaakt van spanningen. De druk en het ritme waarmee gemasseerd wordt, hangt af van de fysieke, psychische en energetische behoeften van de klant op dat moment. Het gebruik van olie is belangrijk omdat het de huid voedt en de zenuwen, organen en weefsels beïnvloedt. In de ayurveda worden uitsluitend natuurlijkeoliën gebruikt. In de medische toepassing in India van de ayurvedische massage stelt een bevoegd ayurvedisch arts, via o.m. een pols-, oor-, en/of irisdiagnose, vast welke van de drie vitale energieën of dosha’s ( pitta, kapha, vata) uit evenwicht is. Naargelang van de diagnose worden kruiden aan de olie toegevoegd om de dosha’s opnieuw in evenwicht te brengen. Dergelijke diagnoses en behandelingen vragen echter een gedegen Ayurvedische opleiding en ervaring. Een masseur kan en mag in België geen diagnoses stellen. Een massage duurt bijna twee uur.

Toepassing

Ayurvedische massage is zeer zacht en dus geschikt voor wie zich kan ontspannen bij zachte aanrakingen. Het brengt rust er wordt niet gepraat voor wie overstuur is ten gevolge van relatie- of andere problemen.

Ervaring

Elly Wijnen neemt een aantal warme handdoeken waarmee ik helemaal ingedekt wordt. Eerst worden de benen gewiegd, geolied, lichtjes gewrongen en wordt erover gestreken. Op dijen en knieën worden kleine cirkelvormige bewegingen gemaakt (met de klok mee om energie toe te voeren). Ik geraak zo ontspannen dat ik amper hoor dat ik mij mag omdraaien. De zachte cirkelvormige bewegingen, van de onderrug langs de wervelkolom tot de nek, voelen zalig aan. De gezichtsmassage is zacht en verfrissend. Ik voel me achteraf diep ontspannen. (AG)

Info

Elly Wijnen is al van 1969 met massage bezig. Ze leerde ayurvedische massage van de Indiër Harish Johari die het boek ?Oud-Indiase Massage? schreef (uitg. Driehoek Amsterdam). Elly Wijnen heeft een eigen praktijk (een sessie kost 1750 fr.) en geeft ook massagelessen. Tel. (016) 60.31.79.

Trager Approach

Trager Approach is een vorm van lichaamswerk, ontwikkeld door dokter Milton Trager (1908-1997). De behandeling verloopt volgens een vastgelegde procedure en beoogt een ?beter voelen? in alle betekenissen van het woord. De approach bestaat uit zachte ritmische aanrakingen, subtiele wieg- en golfbewegingen, waarbij nooit kracht of druk wordt uitgeoefend. Een Trager-beoefenaar gebruikt zijn handen immers niet om de toestand van de weefsels (huid, pezen, spieren, botten…) bij de cliënt te veranderen, maar om de gewaarwording door het zenuwstelsel te verbeteren. Essentieel is de kwaliteit van de aanraking en dat vereist van de beoefenaar de nodige kunde en ingesteldheid. Eén kleine beweging kan de cliënt zo raken dat de aanzet tot algeheel beter voelen meteen aanslaat. Op zo’n moment stuurt het weefsel chemische en fysiologische informatie naar de hersenen waar deze nieuwe voelervaring omgezet wordt in neuropeptiden. Elke neuropeptide komt overeen met een bepaalde stemming. Als er rustgevende neuropeptiden aangemaakt worden, brengen die op hun beurt verandering in de weefsels en dit effect is dan weer voelbaar voor de beoefenaar. Om het rustgevend effect van een sessie thuis opnieuw te kunnen oproepen worden Mentastics, subtiele meditatieve oefeningen aangeleerd.

Toepassing

Voor wie stress heeft of deze wil voorkomen. Ter ondersteuning van psychotherapie. Ook mensen met een verminderde mobiliteit (ongeval, breuk) of ernstige neuro-musculaire storingen (Parkinson, M.S., verlammingen…) zijn bij een gekwalificeerd Trager-practitioner in goede handen, mits de behandeling onder dokterstoezicht gebeurt.

Ervaring

Voor de massage begint, stelt Christine Dewit een aantal vragen : ooit breuken opgelopen, probleemgebieden, welk lichaamsdeel vraagt aandacht ? Ik vertel dat ik last heb van mijn rechterschouder. Mijn lichaam wordt betast, zacht niet sensueel. De aanraking is zo subtiel dat ik niet alleen mijn huid voel maar ook wat zich inwendig (energetisch) afspeelt. Na twee uur ?intern reizen? heb ik een gevoel van lichtheid en fysiek evenwicht. Mijn schouder voelt weer goed. Een subtiele en effectieve massage. (AG)

Info

Christine Dewit is momenteel de enige Vlaamse gekwalificeerde Trager-practitioner. Ze geeft lezingen en individuele sessies (1350 fr.), ook op verplaatsing. Trager-School Vlaanderen : tel. (016) 25.05.73.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content