Hôtel Beau Séjour, 16, Rue des Platanes, 5580 Villers-sur-Lesse, 084 37 71 15, fax 084 37 81 34, www.beausejour.be

Weinigen kennen het verstilde Villers-sur-Lesse, en toch gaat het om een uniek Ardens stadje, gelegen in het hart van dit unieke koninkrijk. De bezoeker die er de nacht heeft doorgebracht in het Hôtel Beau Séjour, ontwaakt er in de schaduw van een schitterend, grotendeels onbewoond prinselijk kasteel waar tijdens de herfst verzamelen geblazen wordt voor de Koninklijke Jacht. Het vorstenpaar zelf geniet in de karige vrije weekends van een welverdiende rust op het kasteel van Ciergnon, een paar kilometer verder.

In die koninklijke omgeving streken Laurent Van de Vyver en zijn vrouw Bénédicte vier jaren geleden neer in een hotel dat sinds 1926 als dusdanig in gebruik was, al dateert het huis van het midden van de negentiende eeuw. De gastheer komt uit een hoteliersfamilie en liep school in Koksijde, maar had al vroeg voor zichzelf beslist dat hij zijn leven niet in de keuken wilde doorbrengen. Dus volgde hij ook nog hotelmanagement en begon aan een carrière waarin hij het uiteindelijk tot directeur van het Grand Hotel Oude Burg in Brugge bracht. Maar uiteindelijk wilde hij toch op eigen benen staan en ging op zoek naar een eigen hoteluitbating. Al snel bleek dat Brugge veel te duur uitviel en na enig zoeken kwam het stel in Villers-sur-Lesse terecht. Ze vielen meteen voor de charme van het pand waar we de nacht doorbrengen. “We hadden het geluk dat we het personeel konden overnemen, maar omdat er een man te kort was in de keuken, had ik geen keuze : ik moest zelf achter het fornuis. En al doende kreeg ik er zowaar zin in”, aldus de gastheer.

Vier jaar later heeft het hotel een kleine gedaanteverandering ondergaan. De gevel werd in een geslaagde combinatie van roodbruin en groen gezet, de kamers werden opgefrist en achteraan werd een prachtig terras uitgebouwd dat aansluit op de tuin en de hellingen die naar het prinselijk kasteel leiden. Daar zit het bezoek in betere dagen heerlijk te genieten van de keuken van Laurent, en het kan er mijmeren over de fraaie slogan van het echtpaar : Le plaisir de se sentir attendu. Voor wie op warmere dagen ook nog zin heeft in een duik in het water, wacht aan de overzijde van de straat, op het terrein van de voormalige eigenaar, een heus openluchtzwembad.

Hôtel Beau Séjour telt twaalf kamers van verschillende grootte, waaronder één suite. Ze worden aan 102 tot 127 euro per nacht verhuurd, inclusief ontbijt. In het weekend slaan vooral de halfpensionarrangementen aan : 77 tot 89 euro per persoon voor twee nachten, twee ontbijten en twee diners. In de week kan dat vanaf 70 euro per persoon.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content