Ze zijn altijd zichtbaar en verraden onze echte leeftijd. Het is dus geen overbodige luxe om onze handen goed te verzorgen.

De handen krijgen evenveel te verduren als het gezicht : zon, wind, koude en vervuiling zijn uitdrogende boosdoeners en ook afwaswater of andere agressieve producten doen geen deugd. De huid is er bovendien heel dun en heeft weinig of geen talgkliertjes, zodat ze extra bescherming kan gebruiken. Uitdroging is dus een kwaaltje waar de handen vrij gemakkelijk aan lijden. Daardoor verouderen ze niet alleen sneller, er kunnen ook pijnlijke kloofjes ontstaan. Gelukkig kunnen we ze een handje toesteken om gezond en gehydrateerd te blijven.

Dagelijks een handcrème gebruiken geeft die extra bescherming. De nieuwe generatie is van alle markten thuis : ze hydrateren ( La Mer), bestrijden veroudering ( Sisley), herstellen en beschermen ( Neutrogena). Maar er is meer : peelings, maskers, oliën, serums en badjes helpen om de handen in een optimale conditie te krijgen. Het compleetste gamma vinden we waarschijnlijk bij Koh, nieuwkomer op de Belgische markt dat zich in het luxesegment profileert. Het geesteskind van de Nederlandse Margreet Van Roemburg is geïnspireerd op Japanse rituelen, waarbij een gevoel van welbehagen en stimulatie van de zintuigen belangrijk zijn.

Voldoende hydratatie is niet alleen voor de handen zelf, maar ook voor de nagels en nagelriemen belangrijk. Uitdrogende nagelriemen hechten zich vast aan de nagel, maar groeien niet mee. Daardoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan die mogelijk ontsteken. Gesplitste nagels kunnen verschillende oorzaken hebben : de nagel kan te droog zijn, te zacht of verkeerd gevijld. Problemen voorkom je door met een glazen of kartonnen vijl van de zijkant naar het midden van de nagel toe te vijlen. Metalen vijlen of zaagbewegingen trekken de verschillende laagjes waaruit een nagel bestaat open, waardoor er lucht tussenkomt en de nagel splitst. Masseer de nagelplaat en -riemen regelmatig met een voedende olie of serum ( Stendhal, Koh).

Nog altijd bijzonder populair is de French Manicure, waarbij witte nagelranden mooi contrasteren tegen een roze nagelbed. Agnes b levert een compacte kit, Koh doet nog beter met één flesje : de Calcium Nail Withener. Voor deze winter brengt Nivea Beauté een volledige manicureset uit met een peeling, een herstellende lak, een pastelkleurtje en een beschermende toplaag, alles met zee-extracten. Ten slotte is ook een juiste dissolvant belangrijk. Producten met aceton verwijderen immers niet alleen de kleur, maar halen ook vocht en voedende bestanddelen uit de nagel. En dat kan niet de bedoeling zijn van een nagelverzorgend product.

Tekst Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content