Gelegen op een Ardens plateau, omgeven door uitgestrekte bossen en bebloemde velden, voegt dit dennenhouten paviljoen zich wonderwel naar de omgeving : een buitenhuis met een bijna intieme binding met de natuur.

Thomas Bouman / Foto’s Sven Everaert

AL JAREN TROKKEN XAVIER EN MARIE-PAULINE elke vakantie naar het huis van een oude tante in de Ardennen om er in alle rust te ontspannen. Die uitstapjes maakten hen vertrouwd met de omgeving, en het verlangen om er zelf een huis te bouwen, werd sterker met het jaar. Eind ’93 viel de beslissing. De streek werd systematisch uitgekamd op zoek naar een niet-toeristische plek, omgeven door ongerepte natuur. Toen bleek dat het bos van Saint-Hubert een beschermd gebied was, was de aankoop van het aanpalende stuk grond, net buiten het schattige dorp Laneuville-au-bois, gauw beslist.

Op de 6de Belgian Architectural Awards 1994 maakten Xavier en Marie-Pauline kennis met het werk van Patrick David. Een jonge architect uit de streek die bij voorkeur werkt met hout. Het klikte meteen. Ook Patrick David kon zich vinden in de ideeën van het echtpaar. Ze bleven nauw betrokken bij het uitdokteren van het concept. ?Voor ons was vooral het contrast belangrijk. Leven in de Ardennen moest radicaal anders zijn dan ons leven in Brussel. Dit buitenverblijf heeft ook een belangrijke sociale functie : regelmatig nodigen we vrienden uit om hier samen een weekend door te brengen. In zo’n natuurlijke omgeving, totaal verschillend van het drukke stadsleven, leer je elkaar op een andere, intiemere manier kennen. Daarom vonden we het belangrijk dat de ruimte ingedeeld werd in kleine volumes met veel slaapruimtes.?

Voor het invullen van deze eisen kreeg Patrick David de vrije hand. Uiteraard hield hij daarbij rekening met de schitterende omgeving en lag het gebruik van hout voor de hand. De strenge geometrische vorm en de strakke lijnen worden verzacht door de materiaalkeuze. Werken met hout biedt, naast het esthetische aspect, verschillende voordelen. Door de relatief korte bouwtijd twee maanden tussen de eerste spadesteek en de laatste hand aan de binnenafwerking ligt de kostprijs iets lager dan bij een klassieke woning. Bovendien kan het hele huis op amper één uur tijd worden opgewarmd en dat is niet onbelangrijk wanneer het om een tweede woonst gaat.

Zowel het exterieur als de binnenindeling zijn geconcipieerd volgens de filosofie van een buitenverblijf. Alles staat in het teken van een comfortabele en rustige vakantiesfeer. Beladen met koffers en basisproviand kom je binnen in een ruime koele plaats waar je al je spullen gewoon kan achterlaten om eerst op adem te komen in de leefruimte. Die vormt het epicentrum van het sociale leven in huis : een enorme ruimte die tot aan de nok van het dak reikt en die met behulp van multifunctionele meubelen op wielen naar wens kan worden ingedeeld. Deze gemeenschappelijke ruimte, waar je kan koken, gezellig tafelen, rustig een boek lezen of praten, is volledig gemaakt uit dennenhout. De dialoog met de natuur is hier bijzonder sterk. De woonkamer biedt, via de omkadering van de eenvoudige, kamerhoge schuiframen, prachtige uitzichten op de bontgekleurde bloemenweide en het schilderachtige bos. Als een pier in zee, loopt het terras in merantihout uit in het groene landschap.

Beneden vind je de slaapkamer van de eigenaars en een douche met sauna. Boven, ingevoegd als een tussenverdieping, bevinden zich de drie eenvoudige logeerkamers, elk met een verschillende oriëntatie en daardoor een totaal verschillende sfeer. In de badkamer geen design of in het oog springende voorwerpen, die zouden ook totaal misstaan in deze buitenwoning waar de natuur domineert. Er werd gestreefd naar een absolute puurheid via een elegante architectuur die zowel binnen als buiten reageert op de omgeving. ?De hele woning geeft perfect uiting aan onze manier van leven en beantwoordt aan alles wat we verlangen van een rustige vakantie met ons gezin of met vrienden. De sereniteit, de veranderende natuur, de vossen en ander wild dat hier tot op het terras komt snuffelen. Dat alles geeft zo’n zalig gevoel en vormt een ideale tegenpool voor ons druk leven in de hoofdstad. Het is die complementariteit die wij hier zochten : het een houdt het ander in evenwicht.?

Zowel exterieur als interieur zijn geconcipieerd volgens de filosofie van een buitenverblijf. Alles staat in het teken van een comfortabele en rustige vakantiesfeer.

De gemeenschappelijke ruimte (foto boven), is volledig gemaakt uit dennenhout. De trap leidt naar drie sobere logeerkamers.

De woonkamer heeft eenvoudige, kamerhoge schuiframen. Dat geeft uitzicht op de weide en het schilderachtige bos. Onder : het terras met windscherm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content